«Σπάζοντας τη γυάλινη οροφή»-ΤΕΠΑΚ και Αριστοτέλους έδειξαν το δρόμο στα πλαίσια του έργου FeSTEM

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022 η εκδήλωση «Σπάζοντας τη γυάλινη οροφή» στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου «Γυναικεία Ενδυνάμωση στις Επιστήμες, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (FeSTEM)» στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Τεχνολογία στη Λεμεσό. 

Ο Πρύτανης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου άνοιξε την εκδήλωση, επισημαίνοντας τη σημαντική συμβολή του έργου FeSTEM στη στρατηγική του Πανεπιστημίου στην προσπάθειά του να ευθυγραμμιστεί με τους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης. 

Εξαιρετικής σημασίας ήταν η παρουσίαση της Διευθύντριας του Κεντρικού Τμήματος Φυλακών Άννας Αριστοτέλους, η οποία έδωσε το παράδειγμα του Τμήματος Κεντρικών Φυλακών ως παράδειγμα γενναίας ηγεσίας, που κατάφερε να ξεπεράσει εμπόδια και δυσκολίες, υιοθετώντας μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση και ακολουθώντας πολιτισμικά και αρχές ευαίσθητες στο φύλο. Η προσέγγιση της κυρίας Αριστοτέλους και της ομάδας της οδήγησε σε ουσιαστική βελτίωση καθιερώνοντας τον οργανισμό ως υποδειγματικό στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εκτενής παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου FeSTEM ακολούθησε η Δρ Αντιγόνη Πάρμαξη, συντονίστρια του έργου. Ο κύριος στόχος του έργου FeSTEM είναι να προωθήσει μια καινοτόμο παιδαγωγική μέθοδο που επιτρέπει στους φοιτητές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να χρησιμοποιούν παραδοσιακά και υπολογιστικά πλούσια εργαλεία για να δημιουργήσουν κοινοποιήσιμα εκθέματα που μπορούν να χρησιμεύσουν ως καθοδηγητικά μοντέλα για την ενθάρρυνση των γυναικών να παραμείνουν ενεργές στον τομέα της Τεχνολογίας, της Μηχανικής και της Μηχανικής Μαθηματικά (STEM). 

Το έργο κατάφερε να εφαρμόσει μια καινοτόμο προσέγγιση διδασκαλίας και μάθησης, τοποθετώντας τους μαθητές στο επίκεντρο της μαθησιακής διαδικασίας και ευαισθητοποιώντας τις προκλήσεις που σχετίζονται με το φύλο. 

Η Δρ Μαριάννα Προκόπη-Δημητριάδη, συνιδρύτρια τριών πιστοποιημένων καινοτόμων εταιρειών βιοτεχνολογίας, Theramir Ltd, Promed Bioscience Ltd και RSL Revolutionary Labs Ltd, τόνισε τη σημασία της ηγεσίας στην περαιτέρω προσέλκυση γυναικών στην επιστήμη, την τεχνολογία, τη μηχανική και την επιστήμη. Επιπρόσθετα, τόνισε τη σημασία της υποστήριξης και της προώθησης παιδαγωγικών προσεγγίσεων ευαίσθητων στο φύλο, όπως αυτή που καθιερώθηκε στο έργο FeSTEM, προκειμένου να προωθηθούν πρότυπα και ηγέτες για μαθητές και νέους επαγγελματίες. 

Τέλος, ο Δρ Parmaxi τόνισε τα πολύτιμα οφέλη της Κοινότητας FeSTEM και του CoP ως τόπου σύνδεσης, συζήτησης και πρόσβασης σε υπηρεσίες και εκπαιδευτικό υλικό. Η Δρ Μαρία Περιφάνου από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και η Ειρήνη Χρήστου από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου παρουσίασαν την εφαρμογή της μεθοδολογίας του έργου FeSTEM καθώς και τον σχεδιασμό εκθεμάτων με ευαισθησία στο φύλο από φοιτητές των φορέων/πανεπιστημίων που συμμετέχουν στο πανεπιστήμιο. 

Τέλος, οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν την ανοιχτή συζήτηση που συντόνισε η Δρ Μελίτα Μενελάου, Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Το πάνελ αποτελούνταν από την Ελίζα Λουκαΐδου Κασσιανίδου, Διευθύντρια στο Deloitte Innovation & Entrepreneurship Centre, ARIS A Really Inspiring Space, Manager, Δρ Έφη Νησιφόρου, Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Δρ Στέλλα Μανώλη, Teaching Fellow, University of Strathclyde, George Kodin Koko. στο Γραφείο Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου, και την Αντιγόνη Κωμοδίκη, Διευθύνουσα Σύμβουλο στο JA Cyprus. 

Οι συμμετέχοντες συζήτησαν τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν καθώς και τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να προωθηθούν πολιτικές ευαίσθητες στο φύλο σε τοπικό / εθνικό / ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και απάντησαν σε μια σειρά από ερωτήματα που τέθηκαν από το κοινό. 

Η αίθουσα ήταν κατάμεστη από φοιτητές, ακαδημαϊκούς, επαγγελματίες και προσωπικό του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, που είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα αποτελέσματα του έργου FeSTEM. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την επίδειξη και βράβευση των πιο δημιουργικών εκθεμάτων από μαθητές.

Η πιο δημιουργική έκθεση με ευαισθησία στο φύλο δημιουργήθηκε από τη Νάταλι Ευαγόρου, φοιτήτρια στο πρόγραμμα MSC Interaction Design.

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

 

 

 

Δειτε Επισης

Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών την πρώτη τριμηνία 2024-Αισιοδοξία Υφ. Τουρισμού
«Η Άσσια βίωσε το μίσος των κατακτητών»-Σύντομα παραδίδεται το μνημείο Πεσόντων
Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας