Χωρίς μέτρα ανεβάζουν αυλαία οι Παγκύπριες-Πάνω από 5,000 μαθητές στη μάχη

Με συνθήκες που θυμίζουν εποχές προ πανδημίας ανεβάζουν αυλαία οι Παγκύπριες Εξετάσεις, με τους τελειόφοιτους μαθητές Λυκείων και Τεχνικών Σχολών να ρίχνονται στη μάχη για να διεκδικήσουν μία θέση στα δημόσια Πανεπιστήμια Κύπρου και Ελλάδας, καθώς επίσης και στις στρατιωτικές σχολές της Ελλάδας.

Με τα μέτρα για τον κορωνοϊό να έχουν αρθεί, όσον αφορά στη χρήση μάσκας, αλλά και την επίδειξη SafePass, οι μαθητές αναμένεται να επιστρέψουν στα σχολεία τους, από τα οποία απείχαν τις τελευταίες ημέρες, με μοναδικό τους μέλημα να βρίσκονται έγκαιρα στις τάξεις τους, για να εξεταστούν στο μάθημα των Νέων Ελληνικών.

Αυτό είναι και το μοναδικό μάθημα, στο οποίο διαχρονικά εξετάζονται όλοι οι υποψήφιοι που παρακάθονται στις Παγκύπριες Εξετάσεις, καθώς είναι και το μόνο μάθημα που είναι κοινό για όλους.

Πάντως, οι φετινές Παγκύπριες θυμίζουν κάτι από το 2019, καθώς είναι η πρώτη φορά που δεν θα υπάρχουν μέτρα. Ωστόσο, δεδομένου ότι η πανδημία του κορωνοϊού δεν μας έχει αποχαιρετίσει και φέτος αναμένεται να λειτουργήσουν ειδικά εξεταστικά κέντρα, στα οποία θα εξεταστούν οι μαθητές που είναι θετικοί στον κορωνοϊό και βρίσκονται σε θέση να εξεταστούν.

Ειδικά εξεταστικά κέντρα λειτούργησαν και κατά τη διάρκεια των εξετάσεων τετραμήνων, που διεξήχθησαν τον προηγούμενο μήνα, για όλες τις τάξεις του Λυκείου και των Τεχνικών Σχολών, αφού για πρώτη φορά είχε επεκταθεί ο θεσμός σε όλες τις τάξεις.

Σε αυτές τις εξετάσεις αναμένεται να παρακαθίσουν 5,200 μαθητές, ένας αριθμός αρκετά μειωμένος σε σχέση με την περσινή χρονιά, κατά την οποία εξετάστηκαν συνολικά 7295 μαθητές. Η αυλαία των εξετάσεων αναμένεται να πέσει στις 30 Ιουνίου, κατά την οποία θα διεξαχθούν τρία μαθήματα, όπως τα ρωσικά, Τεχνολογία Τ.Σ. και οι Γραφικές Τέχνες.

Πάντως και αυτή τη χρονιά αναμένεται να πραγματοποιηθούν εξετάσει και Σάββατα, ώστε να προλάβουν να ολοκληρωθούν οι Παγκύπριες, εντός της προκαθορισμένης χρονικής διάρκειας, η οποία δεν πρέπει να ξεπεράσει τον Ιούνιο.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη χρονιά που σύμφωνα με τις τροποποιήσεις, τις αλλαγές που είχαν εγκριθεί από την Βουλή, διαχωρίστηκαν οι Παγκύπριες Εξετάσεις, οι εξετάσεις πρόσβασης για τα δημόσια Πανεπιστήμια Κύπρου και Ελλάδας δηλαδή, από τις εξετάσεις για την ολοκλήρωση των λυκειακών σπουδών και την απόλυση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Όλα έτοιμα για τις Παγκύπριες Εξετάσεις-Πάνω από 5,000 οι υποψήφιοι

Δύσκολη χρονιά

Η χρονιά που πέρασε ήταν επίσης δύσκολη, καθώς μπορεί να είχαν συνηθίσει τα μέτρα και τις δυσκολίες λόγω κορωνοϊού, αλλά ο αναβρασμός είχε ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο. Κι αυτό επειδή είχαν συνειδητοποιήσει οι αρμόδιοι ότι οι τελειόφοιτοι μαθητές θα παρακάθονταν σε τρεις διαφορετικές εξεταστικές περιόδους, μέσα σε ένα διάστημα πέντε μηνών.

Η Βουλή θέλησε να προλάβει το «κακό» και κάλεσε στην αρχή της σχολικής χρονιάς τον υπουργό Παιδείας, έκτακτα σε συνεδρία, για να ανταλλάξουν απόψεις και να ακουστούν και οι θέσεις γονέων, καθηγητών και μαθητών και παρά το γεγονός ότι ο Πρόδρομος Προδρόμου έστησε τους βουλευτές, η στάση του Υπουργείου του ήταν αδιάλλακτη.

Η θέση των κοινοβουλευτικών κομμάτων ήταν στην πλειοψηφία τους, ομόφωνη. Αναστολή των εξετάσεων τετραμήνων, μόνο για την Γ’ Λυκείου και μόνο για τη φετινή χρονιά, ώστε να δοθεί χρόνος να διορθωθούν τα κακώς κείμενα της νομοθεσίας. Όμως, το Υπουργείο είχε ήδη αποφασίσει. Έτσι, με σύμμαχο μόνο το Κυβερνών κόμμα, έβαλε πλώρη για εφαρμογή του θεσμού σε όλες τις τάξεις του Λυκείου.

Η απόφαση αυτή έφερε έντονες αντιδράσεις, τόσο από μαθητές όσο και από τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι ένωσαν τις δυνάμεις τους και είχαν επαφές με όλους τους αρμόδιους, με στόχο την αναστολή των εξετάσεων. Μάλιστα, μετά την εφαρμογή του θεσμού στο Α’ τετράμηνο, τα πράγματα έφτασαν στα άκρα και έτσι είχαν πραγματοποιήσει την μεγάλη διαμαρτυρία έξω από το Προεδρικό.

Ωστόσο, μετά δεν υπήρξε κάποια άλλη αντίδραση κι έτσι προχώρησε κανονικά ο σχεδιασμός του Υπουργείου Παιδείας, με το θεσμό την ερχόμενη σχολική χρονιά να αναμένεται να εφαρμοστεί και στα Γυμνάσια.

Δειτε Επισης

Σκαρφαλώνει στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία-Δεν υποχωρεί η σκόνη
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου