Η επιστολή Προδρόμου προς Παν. Κύπρου για το Νικόλα-Ζητά παραχώρηση υπεράριθμης θέσης

Συνεχίζεται ο σάλος, που έχει ξεσπάσει λόγω της άρνησης του Υπουργείου Παιδείας να παραχωρήσει διευκολύνσεις και διαφοροποιήμενο γραπτό, στο Νικόλα Μαρκαντώνη, ώστε να μπορεί να διαγωνιστεί στις Παγκύπριες Εξετάσεις, όπως και οι υπόλοιποι συμμαθητές του. Αυτή τη φορά, στη δημοσιότητα έρχεται επιστολή, την οποία υπογράφει ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας, κατά την οποία ζητείται να παραχωρηθεί υπεράριθμη θέση στο Νικόλα, ώστε να καταφέρει την εισδοχή του στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, από τον πρύτανη του πανεπιστημιακού ιδρύματος. 

Στην εν λόγω επιστολή, η οποία διέρρευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Πρόδρομος Προδρόμου κάνει λόγο για μία ιδιαίτερη περίπτωση τελειόφοιτου μαθητή και υποψήφιου για την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο. Ο υπουργός προβαίνει σε ανάλυση του ιατρικού ιστορικού του παιδιού, αναφέροντας ότι έχει εγκεφαλική παράλυση, εντάσσεται στην Ειδική Εκπαίδευση και δικαιούται των προβλεπόμενων διευκολύνσεων και προσαρμογών για τη φοίτηση και τις σχολικές διαδικασίες αξιολόγησης, προσθέτοντας πως έχει υποβάλει, μέσω της μητέρας του, αίτημα για να συμμετάσχει στις Παγκύπριες Εξετάσεις, μέσω διαφορετικού εξεταστικού δοκιμίου, που θα είναι προσαρμοσμένο στα χαρακτηριστικά του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έτοιμο να βοηθήσει το Νικόλα το Παν. Κύπρου-«Πρώτα να εξασφαλίσει θέση μέσω Παγκύπριων»

«Το ΥΠΠΑΝ, στη βάση των όσων ισχύουν για τις Παγκύπριες Εξετάσεις, οι οποίες από τον Ιούνιο 2022 είναι αποκλειστικά εξετάσεις πρόσβασης στα πανεπιστήμια, δεν είναι σε θέση να διεξάγει εξετάσεις με διαφορετικά εξεταστικά δοκίμια για υποψήφιους, λόγω του διαγνωστικού χαρακτήρα αυτών των εξετάσεων», υποστηρίζει ο υπουργός στην επιστολή του.

Πρόσθεσε πως «επειδή δεν επιθυμούμε να στερήσουμε την ευκαιρία από τον συγκεκριμένο υποψήφιο και συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι από τα χαρακτηριστικά αναπηρίας, το ΥΠΠΑΝ εισηγείται όπως το Πανεπιστήμιο Κύπρου, κατ’ εξαίρεση διαθέσει μία από τις προβλεπόμενες υπεράριθμες θέσεις στο Νικόλα Μαρκαντώνη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεκαθαρίζει τη θέση του για την επιστολή στο Παν. Κύπρου για το Νικόλα ο Πρόδρομος

Ο υπουργός, στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις κανονιστικές διοικητικές πράξεις, του Περί Διεξαγωγής των Παγκύπριων Εξετάσεων Νόμου και σημείωσε πως στο μέρος ΙΙ προβλέπεται παραχώρηση υπεράριθμων θέσεων, μέχρι ποσοστού 14% των θέσεων σε υποψήφιους που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες.

«Το ΥΠΠΑΝ εισηγείται όπως παραχωρηθεί κατ’ εξαίρεση μια θέση στον υποψήφιο αυτό, ο οποίος ενδεχομένως να μην είναι σε θέση να εξασφαλίσει “γενικό βαθμό κατάταξης τουλάχιστον 80% του γενικού βαθμού κατάταξης του τελευταίου υποψηφίου που έχει εισαχθεί στο Τμήμα προτίμησης” εξαιτίας ιδιαίτερων δυσκολιών να ανταποκριθεί στο εξεταστικό δοκίμιο», σημειώνει ο κ. Προδρόμου.

Καταλήγοντας, ο υπουργός υπέδειξε πως η εξαίρεση δικαιολογείται πλήρως από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτής της περίπτωσης «και για το θέμα της πρόσβασης του συγκεκριμένου υποψήφιου στο Πανεπιστήμιο έχει αποφανθεί με σχετική γνωμάτευση και το γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως. Παραμένω στη διάθεσή σας για οποιεσδήποτε σχετικές συνεννοήσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στερούν την πρόσβαση σε Παγκύπριες στο Νικόλα-Καταφεύγουν στη Δικαιοσύνη οι γονείς

Η θέση του Πανεπιστημίου

Υπενθυμίζεται πως το Πανεπιστήμιο Κύπρου είχε ξεκαθαρίσει την θέση του, με τον πρύτανη να τονίζει πως για να μπορέσει να παραχωρηθεί θέση στον μαθητή, θα πρέπει να επιτύχει στην διαδικασία των Παγκύπριων Εξετάσεων και στη συνέχεια θα παραχωρηθούν οι διευκολύνσεις στο μαθητή.

Ο Τάσος Χριστοφίδης ήταν ξεκάθαρος ότι δεν είναι θέμα του Πανεπιστημίου η εισδοχή, αφού αυτό γίνεται μόνο μέσα από τη διαδικασία των Παγκύπριων Εξετάσεων, η οποία διέπεται από κανονισμούς που έχουν καθοριστεί από τη Βουλή. Σε περίπτωση που πετύχει ο Νικόλας, το Πανεπιστήμιο θα τον στηρίξει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα αρθούν οι υποχρεώσεις του παιδιού για το πτυχίο του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο Νικόλας, η εγκεφαλική παράλυση και ο φύλακας-άγγελος που του άλλαξε τη ζωή

Σημειώνεται ότι ο Νικόλας, τα τελευταία τρία χρόνια είχε παρακαθίσει στις εξετάσεις ανά τετράμηνο, με το γραπτό του να είναι διαφοροποιημένο, ώστε να ανταποκρινόταν στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Οι γονείς του είχαν στείλει επιστολή προς το Υπουργείο Παιδείας από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και έλαβαν απάντηση λίγο πριν τη διακοπή για τα Χριστούγεννα.

Στη συνέχεια, η μητέρα του και πρόεδρος του Συνδέσμου «Αγκαλιά Ελπίδας», Γιούλα Πιτσιάλη, είχε καταγγείλει την περίπτωση στην Επίτροπο Διοικήσεως, η οποία τον περασμένο Μάρτιο, είχε δημοσιεύσει έκθεση κόλαφο για το Υπουργείο Παιδείας, προβαίνοντας στην σύσταση να παραχωρηθεί ειδικό δοκίμιο στο Νικόλα και σε όσους μαθητές με αναπηρία θέλουν να παρακαθίσουν στις Παγκύπριες Εξετάσεις. 

Πάντως, εκτός από την «Αγκαλιά Ελπίδας», επιστολή προς το Υπουργείο Παιδείας, με την οποία ζητούσαν διαφοροποιημένα γραπτά για τα παιδιά με αναπηρίες, έστειλαν άλλοι τέσσερις σύνδεσμοι, όπως ο Σύνδεσμος ΔΕΠΥ, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος για Αυτισμό, ο Σύνδεσμος για αυτισμό «Μαζί» και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος για Σύνδρομο Down. 

Η απουσία απάντησης μέχρι στιγμής από πλευράς Υπουργείου, έχει προκαλέσει έντονη δυσφορία προς τους συνδέσμους, ωστόσο δηλώνουν ότι δεν θα τα παρατήσουν, θέτοντας στόχο να πετύχουν αλλαγή πριν την έναρξη των Παγκύπριων, την ερχόμενη εβδομάδα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Καταβάλλονται αρχές Μαϊου αποζημιώσεις σε αγρότες που υπέστησαν ζημιές
Έρευνα του Υπουργείου Παιδείας για διασύνδεση ανώτερης εκπαίδευσης με αγορά εργασίας
Αναθεωρημένο Πρωτόκολλο συνεργασίας υπέγραψαν ΥΠΑΜ και ΚΟΑ για τους στρατεύσιμους αθλητές
Τα κριτήρια και οι δικαιούχοι για αυξημένο πασχαλινό επίδομα
Μετά το Πάσχα αρχίζουν οι εγγραφές στα ΚΙΕ-Όλες οι πληροφορίες
Σπάει τη σιώπη της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Αυξάνει το πασχαλινό επίδομα σε χαμηλοσυνταξιούχους η Κυβέρνηση
Οι μαθητές από το Ριζοκάρπασο επισκέφτηκαν το πάρκο καμήλων σε μία μέρα γεμάτη διασκέδαση (pics)
Σεπτέμβρη και Νοέμβριο η διεξαγωγή κυβερνητικών εξετάσεων
Στην Κύπρο το χρυσό δελτίο του Τζόκερ-Κέρδισε πέραν των 5 εκατομμυρίων ευρώ