Καθησυχασμός για ευλογιά των πιθήκων-Γιατί δεν μπορεί να εξελιχθεί σε πανδημία

Αυξάνεται καθημερινά παγκοσμίως ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων, αφού σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), έχουν ξεπεράσει τα 200. 

Μετά και από τις προτροπές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και της Κομισιόν, ολοένα και περισσότερες χώρες προχωρούν σε κατάρτιση πλάνου διαχείρισης της ευλογιάς των πιθήκων, όπως και η Κύπρος, που μετά από οδηγίες του Υπουργείου Υγείας οι αρμόδιες υπηρεσίες ετοιμάστηκαν τα σχετικά πρωτόκολλα.

Οι προτροπές αυτές, σύμφωνα με το μέλος της  Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, δρ Πέτρο Καραγιάννη, οφείλονται στην ετοιμότητα που πρέπει να έχουν οι ιατρικές υπηρεσίες κάθε χώρας, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα υπάρξει νέα πανδημία, αφού διαφέρει σε μεγάλο βαθμό με την νόσο του κορωνοϊού.

Όπως εξήγησε μιλώντας στον REPORTER, «δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συγκριθεί η πανδημία του κορωνοϊού με τον ιό που έχουμε να αντιμετωπίσουμε τώρα. Ο κορωνοϊός, ήταν ένας αόρατος ιός που αντιμετωπίζαμε για πρώτη φορά, σ΄αντίθεση με την ευλογιά των πιθήκων, για την οποία διαθέτουμε εμβόλια και αντιικά φάρμακα».

Επίσης, ο δρ Καραγιάννης είπε πως η μετάδοση της νόσου έρχεται μετά από στενή επαφή κάποιου με έναν ασθενή, εξηγώντας πως «παρουσιάζεται ένα εξάνθημα που φαίνεται στο δέρμα ή μπορεί να μεταδοθεί από μεγάλες σταγόνες σάλιου, κάτι που δεν συνέβαινε με τον κορωνοϊό», προσθέτοντας πως ο ιός δεν μεταδίδεται από ασυμπτωματικούς, ούτε πριν την ανάπτυξη συμπτωμάτων.

Η ανησυχία που έχει προκληθεί λόγω της ευλογιάς των πιθήκων, σύμφωνα με τον δρ Καραγιάννη, οφείλεται στην άγνοια, καθώς είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη νόσος βγαίνει εκτός Αφρικής και καταγράφεται μεγάλος αριθμός κρουσμάτων. «Θα πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα, ώστε να αντιμετωπιστεί έγκαιρα μέσω της ιχνηλάτισης των στενών επαφών των κρουσμάτων και αυτό γίνεται αυτή τη στιγμή από το Υπουργείο Υγείας. Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν.  Ο κόσμος, ωστόσο δεν πρέπει να ανησυχεί από τη στιγμή που ακόμη δεν καταγράφηκε κρούσμα στην Κύπρο και γνωρίζουμε τα δεδομένα που αφορούν τον ιό». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταρτίστηκαν πρωτόκολλα για την ευλογιά των πιθήκων-Δύο νοσοκομεία αναφοράς

Πρωτόκολλα για διαχείριση περιστατικών

Με βάση τα έως τώρα επιδημιολογικά δεδομένα, ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό στην Κύπρο είναι χαμηλός, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη με μικρή σχετικά μεταδοτικότητα.

Παρόλα αυτά, το Υπουργείο Υγείας προχώρησε στο πλάνο διαχείρισης, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα που ετοίμασαν οι αρμόδιες υπηρεσίες, και αυτό αφορά τον καθορισμό της διαδικασίας διαχείρισης ύποπτων και επιβεβαιωμένων περιστατικών, την καταγραφή των περιστατικών στη βάση νενομισμένης διαδικασίας από πλευράς δημόσιας υγείας (ιχνηλάτηση επαφών, επικοινωνία με κρούσματα κ.α.) από την Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ελέγχου των Λοιμωδών Νοσημάτων των Ιατρικών Υπηρεσιών, τον καθορισμό της διαδικασίας μεταφοράς ύποπτων περιστατικών, τον καθορισμό του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας ως το νοσοκομείο αναφοράς για ύποπτα ή επιβεβαιωμένα περιστατικά ενηλίκων και του Μακάρειου Νοσοκομείου για παιδιά.

Επίσης, αποφασίστηκε η έναρξη διαδικασιών ανάπτυξης των μεθοδολογιών εργαστηριακού ελέγχου της ασθένειας από το μικροβιολογικό εργαστήριο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και το εργαστήριο μοριακής ιολογίας του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, και πραγματοποίηση συμφωνίας με εργαστήρια του εξωτερικού για πιθανή άμεση αποστολή δείγματος.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, παράλληλα, θα προχωρήσει σε δήλωση συμμετοχής στην κοινή Ευρωπαϊκή προκήρυξη (joint procurement) για αγορά εμβολίων και αντιϊικών φαρμάκων, όπως επίσης θα καθορίσει τον τρόπο διαχείρισης πιθανού ύποπτου περιστατικού σε πύλες εισόδου της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αναπροσαρμόζουν τα πρωτόκολλα κορωνοϊού για την ευλογιά των πιθήκων

Έδωσε οδηγίες από ECDC

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) συνιστά στις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ να επικεντρωθούν στον έγκαιρο εντοπισμό, τη διαχείριση, τον εντοπισμό επαφών και την αναφορά νέων κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων.

Οι χώρες θα πρέπει, επίσης, να ενημερώσουν τους μηχανισμούς ανίχνευσης των επαφών τους, τη διαγνωστική ικανότητα για τους ιούς orthopox και να επανεξετάσουν τη διαθεσιμότητα εμβολίων κατά της ευλογιάς, αντιικών και ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού για επαγγελματίες υγείας.

Τα μολυσμένα άτομα θα πρέπει να παραμένουν απομονωμένα έως ότου πέσουν οι κρούστες και θα πρέπει ιδιαίτερα να αποφεύγουν τη στενή επαφή με άτομα με ανοσοκαταστολή και κατοικίδια ζώα.

Η αποχή από τη σεξουαλική δραστηριότητα και η στενή σωματική επαφή συνιστάται, επίσης, μέχρι να επουλωθεί το εξάνθημα. Οι περισσότερες περιπτώσεις μπορούν να παραμείνουν στο σπίτι με υποστηρικτική φροντίδα.

Οι στενές επαφές των περιπτώσεων ευλογιάς των πιθήκων θα πρέπει να παρακολουθούν από μόνες τους την ανάπτυξη συμπτωμάτων για 21 ημέρες μετά την τελευταία έκθεση. Το ECDC θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα επικαιροποιεί την εκτίμηση κινδύνου καθώς θα είναι διαθέσιμα νέα δεδομένα και πληροφορίες.

Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια σε ορισμένες ομάδες πληθυσμού, όπως παιδιά μικρής ηλικίας, εγκύους και ανοσοκατασταλμένα άτομα.

Δειτε Επισης

Συστάσεις του Υπουργείου Υγείας για την αυξημένη συγκέντρωση σκόνης
Αναθεωρημένο Πρωτόκολλο συνεργασίας υπέγραψαν ΥΠΑΜ και ΚΟΑ για τους στρατεύσιμους αθλητές
Μετά το Πάσχα αρχίζουν οι εγγραφές στα ΚΙΕ-Όλες οι πληροφορίες
Σπάει τη σιώπη της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Αυξάνει το πασχαλινό επίδομα σε χαμηλοσυνταξιούχους η Κυβέρνηση
Οι μαθητές από το Ριζοκάρπασο επισκέφτηκαν το πάρκο καμήλων σε μία μέρα γεμάτη διασκέδαση (pics)
Σεπτέμβρη και Νοέμβριο η διεξαγωγή κυβερνητικών εξετάσεων
Στην Κύπρο το χρυσό δελτίο του Τζόκερ-Κέρδισε πέραν των 5 εκατομμυρίων ευρώ
Σκόνη και υψηλές θερμοκρασίες στο καιρικό μενού-Σκαρφαλώνει στους 36 βαθμούς ο υδράργυρος
Η ανάγκη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία και οι μύθοι που καταρρίφθηκαν