«Φοούμαι να φκω έξω να κάτσω… Κάθουμαι ώσπου έχει φως, μετά κλειδώνουμαι σπίτι»

Ντροπή, ντροπή και μόνο ντροπή... Δεν υπάρχει άλλη λέξη για να χαρακτηρίσει τα συναισθήματα κάποιου περαστικού από τον κυβερνητικό οικισμό «Άγιοι Ανάργυροι Ι» στη Λάρνακα. Ενός συνοικισμού που τη μέρα είναι απόλυτη ησυχία και οι ηλικιωμένοι αχνοφαίνονται στις μικρές τους βεράντες να φτιάχνουν τα λουλούδια τους και να προσπαθούν να χαλαρώσουν λίγο έξω από το σπίτι τους. Ωστόσο, όταν βουτήξει ο ήλιος, τα πράγματα αλλάζουν. Η ήρεμη γειτονιά, μετατρέπεται σε ένα γκέτο, αφού μέσα στις ερημωμένες πολυκατοικίες, που δήθεν είναι σφραγισμένες, όπως οι αρμόδιοι διαμηνύουν, γίνονται χώρος συνάθροισης άστεγων, διακινητών αλλά και διαφόρων άλλων επιτήδειων. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προβλήματα και καθυστερήσεις σε προσφυγικούς οικισμούς θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές

Εδώ και δέκα χρόνια, η γραφειοκρατία για τα συγκεκριμένα κτήρια πάει... σύννεφο και δυστυχώς δεν ιδρώνει τ' αυτί κανενός. Το μπαλάκι ευθυνών για την κατεδάφισή τους πηγαινοέρχεται, ενώ οι κάτοικοι που τραβάνε το μεγαλύτερο βάσανο καθημερινώς, οφείλουν να κλειδώνονται στα σπίτια τους για τη δική τους ασφάλεια, μέχρι να ξημερώσει η επόμενη μέρα.

Οι πολλαπλές καταγγελίες στην Αστυνομία από τους κάτοικους, δεν διαφοροποίησε και ιδιαίτερα την κατάσταση, αφού το μόνο που άλλαξε τον τελευταίο χρόνο, ήταν να καρφωθούν μερικά ξύλινα πλακάς στις πόρτες μαζί με σίδερα. Λες και δεν μπορούν να τα σπάσουν, λες και δεν μπορούν να πηδήξουν... Μια βόλτα στο σημείο, είναι αρκετή για να αντιληφθεί κανείς πως τα παράθυρα και οι πάνω πόρτες είναι παραβιασμένες, με οποιοδήποτε να μπορεί να πετύχει με αρκετή ευκολία την είσοδο τους στις πολυκατοικίες. 

Οι μαρτυρίες δυο ηλικιωμένων γυναικών που κατοικούν ολομόναχες απέναντι από τις εγκαταλελειμμένες πολυκατοικίες, είναι και η μεγαλύτερη γροθιά στο στομάχι. Εν έτη 2022, να ακούς ότι «φοβούμαστε και κλειδωνούμαστε. Ειδικά τωρά που είναι και καλοκαίρι. Που το απόγευμα κλειδώνουμαι σπίτι τράβησα πολλά δαμέ αλλά δεν μπορούμε να κάμουμε κάτι, ούτε να μιλήσουμε καν», προκαλούν ντροπή και αρκετά ερωτήματα. 

Στον κυβερνητικό οικισμό «Άγιοι Ανάργυροι Ι», υπάρχουν οκτώ πολυκατοικίες, οι οποίες έχουν αδειάσει εδώ και δέκα χρόνια. Ορισμένοι ωστόσο, δεν έχουν αποχωρήσει ακόμη από αυτά τα διαμερίσματα, ενώ άλλοι έχουν εγκατασταθεί παράνομα. 

Η κατάσταση που επικρατεί τέθηκε ενώπιον της Επιτροπής Προσφύγων, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Νίκο Κέττηρο να εμφανίζεται έντονος, αφού πρόκειται για ένα πρόβλημα που χρονίζει, ωστόσο από την πλευρά της η Αστυνομία, υπέδειξε πως ο χώρος είναι σφραγισμένος και μάλιστα δεν υπάρχουν ενώπιον των Αρχών καταγγελίες. 

Ο REPORTER, μετά τα όσα συζητήθηκαν στην Επιτροπή μετέβη στις εγκαταλελειμμένες οικίες στη Λάρνακα, όπου συνομίλησε με τους κατοίκους, οι οποίοι παρουσιάζουν μια διαφορετική εικόνα από αυτή των αρμοδίων, δείχνοντας πως το πρόβλημα είναι εκεί και μέρα με τη μέρα διογκώνεται, ενώ καταγγέλλουν πως η Αστυνομία δεν ανταποκρίνεται στις καταγγελίες τους.  

Φανερά προβληματισμένη η ηλικιωμένη, που για ευνόητους λόγους δεν αναφέρεται το όνομά της, είπε πως «έβαλαν τις πόρτες για να κόψουν την είσοδο, αλλά πάλι βρίσκουν τον τρόπο να μπουν μέσα. Έρκουνταν τζιαι εκουρρώναν δαμέ εμένα τζιαι μεθυσμένοι ακόμη και κοπέλες. Μου κτυπούσαν την πόρτα και ήθελαν νερό».

Παράλληλα, λίγα μέτρα πιο κάτω, μια άλλη ηλικιωμένη η οποία βρισκόταν στη βεράντα της, ανέφερε πως, «τα έσπασαν όλα, πέταξαν τα πράματά τους έξω και έκαμαν πολλές ζημιές. Φοούμαι να φκω έξω να κάτσω. Κάθουμαι ώσπου έχει φως, μπαίνω μέσα, κλειδώνω την πόρτα και κάθομαι στην τηλεόραση μου μέχρι να κοιμηθώ. Έχει παντού σκουπίδια, αν δείτε απέναντι έχει ακόμα σακούλια εκεί από διάφορα σκουπίδια».

Ιδιαίτερα έντονος παρουσιάστηκε επίσης στον REPORTER και ο Κοινοτάρχης Αγίων Αναργύρων, Αγαθάγγελος Ανδρονίκου, ο οποίος υπογράμμισε πως «ο κόσμος της περιοχής φωνάζει και οι πολυκατοικίες πρέπει να χαλαστούν άμεσα οπωσδήποτε», προσθέτοντας πως υπάρχουν ορισμένα άτομα μέσα, που έπρεπε η πολεοδομία να τα στεγάσει σε άλλη πολυκατοικία και δεν κατέστη δυνατό μέχρι σήμερα να κατεδαφιστεί ο συγκεκριμένος οικισμός.

Όπως είπε, «πρέπει να βρεθεί μια λύση και δεν μπορεί να μείνει αυτή η κατάσταση. Είπαν ότι θα έκτιζαν πολυκατοικία άλλη για να εξυπηρετηθεί ο κόσμος, αλλά τίποτα δεν έγινε. Δεν είναι λύση το σφράγισμα των πορτών, η λύση είναι να χαλάσουν όλα. Ο κόσμος έχει αρκετά παράπονα, ειδικά από τους κατοίκους που μένουν κοντά προπάντων. Ναρκομανείς μπαινοβγαίνουν κάθε νύχτα από πάνω. Είναι και θέμα καθαριότητας της περιοχής. Δήθεν σφράγισαν τις πόρτες από κάτω, αλλά από πάνω όλα είναι ανοικτά».

Προβληματισμό μάλιστα, προκαλεί το γεγονός ότι το Πάσχα, διάφοροι κατάφερναν να εισέλθουν εντός των «σφραγισμένων» πολυκατοικιών και αφού έσπαζαν παράθυρα και πόρτες, έπαιρναν τα ξύλα στη λαμπρατζιά.

Όπως ανέφερε η Δημοτικός Σύμβουλος της Λάρνακας, Άντρη Αντρέου, «οι κάτοικοι λένε ότι παίρνουν την Αστυνομία για να καταγγείλουν, αλλά η ίδια τους λέει ότι δεν μπορεί να είναι κάθε μέρα εκεί. Υπάρχει περίφραξη αλλά υπάρχουν χώροι που μπορούν να μπουν. Υπάρχουν τρωκτικά, μέχρι και φίδια. Έχω παράπονα από κάτοικους που δεν μπορούν να κάτσουν στη βεράντα τους, λόγω της κατάστασης που επικρατεί εκεί. Είναι δεμένα τα χέρια μας σαν τοπικός δήμος εμάς». 

«Τους φωνάζω να κάνουν ησυχία γιατί κοιμόμαστε, αλλά δεν συγκινούνται»

Τον φόβο και τον τρόμο που επικρατεί στη γειτονιά κατά τις νυχτερινές ώρες, μας περιέγραψε επίσης άλλη κάτοικος που παραμένει πλησίον των εγκαταλελειμμένων πολυκατοικιών. 

«Όποτε περπατώ έξω από τις συγκεκριμένες πολυκατοικίες, προσπαθώ να μην γυρίζω να δω μέσα, μήπως και έχει κάποιο εκεί. Ήρθαν και σφράγισαν τις εξώπορτες, έβαλαν ξύλα και σίδερα, μέσα όμως όπως τα άφησαν, υπάρχουν βουνά από ρούχα, πλυντήρια σπασμένα και οι ποντικοί πάνε και έρχονται. Τις νύχτες μαζεύονται διάφοροι εκεί και κάνουν διάφορα. Πιάσαμε πολλές φορές την Αστυνομία, αλλά πότε θα έρθει και πότε δεν θα έρθει. Ανάβουν μέχρι και φωτιές στο χωράφι που είναι δίπλα και είτε θα πιάσουμε την Πυροσβεστική θα έρθει ή θα πάμε να τη σβήσουμε εμείς μόνοι μας. Είναι τα αυτοκίνητα μας εκεί και κινδυνεύουν. Μας χτυπούσαν μέχρι και την πόρτα κάποιες φορές και μπορεί να ήταν μια η ώρα τα μεσάνυχτα. Αναγκαστήκαμε να κλείνουμε τα φώτα και διπλοκλειδώναμε την πόρτα. Νομίζεις ότι είναι ένας βομβαρδισμένος χώρος οι πολυκατοικίες. Η κατάσταση είναι τριτοκοσμική. Πολλές φορές τη νύχτα έρχονται διάφορες παρέες και μαλλώνουν μεταξύ τους δέκα-δέκα και μπορεί να βγω να τους φωνάξω να κάνουν ησυχία γιατί κοιμόμαστε, αλλά δεν συγκινούνται».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λάρνακας, Χριστάκης Παπαδημητρίου, ανέφερε ότι «τον τελευταίο χρόνο δεν έχουμε δεχθεί οποιοδήποτε παράπονο. Η περιοχή περιπολείτε, αλλά ο συγκεκριμένος συνοικισμός έχει περίφραξη και δεν έχουμε κανένα παράπονο ενώπιον μας χωρίς κανένα πρόβλημα».

Όσον αφορά για τη διακίνηση ναρκωτικών, ο κ. Παπαδημητρίου, πρόσθεσε πως «αν μιλάμε για ολόκληρο τον συνοικισμό, ναι υπάρχουν πληροφορίες στην Αστυνομία για διακίνηση ναρκωτικών. Στο πλάνο της Αστυνομίας είναι η δίωξη αυτών των ατόμων. Για τις κλοπές, είναι γενικό το πρόβλημα και παγκύπρια υπάρχει μια αύξηση στις κλοπές μετάλλων. Για τον συγκεκριμένο περιφραγμένο χώρο δεν υπήρχαν συγκεκριμένες καταγγελίες όμως». 

Παράλληλα, από πλευράς του Τμήματος Πολεοδομίας, η κα. Γιαννακού, εξήγησε πως  υπάρχουν πράγματα που δεν ισχύουν καθόλου. «Οι δυσκολίες που υπάρχουν είναι ότι κάποιοι ένοικοι έχουν παραμείνει μέσα και υπάρχουν τρεις περιπτώσεις με ένα καφενείο, ένα κομμωτήριο και ένα κουρέα. Από τις οκτώ οικογένειες που μένουν είναι παράνομοι και κάποιοι άλλοι τα νοικιάσανε. Εμείς επισπεύσαμε την αναδόμηση των δυο πολυκατοικιών. Έχουμε βάλει ιδιώτη εργολάβο για να κλείσει όλα τα κενά που υπήρχαν και να βγουν όλα τα άχρηστα. Όλα τα ισόγεια έχουν κλείσει με σίδερα και είναι ένα προσωρινό μέτρο, επειδή ήταν η μόνη επιλογή που έχουμε».  

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Γυρίζουν τον χρόνο στην εποχή Αλέξη οι έρευνες για την ενέδρα-Στο κάδρο δύο Επαρχίες, είχαν πληροφορίες οι Αρχές
Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Το σκανδαλοθηρικό National Enquirer είχε συμφωνία με τον Τραμπ για να «θάβει» ρεπορτάζ εναντίον του
Αποζημίωση 139 εκατ. για την ανεπαρκή έρευνα του FBI κατά του Λάρι Νάσαρ θα λάβουν τα θύματά του
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία
Η αφρικανική σκόνη «κατάπιε» την Ελλάδα-Πορτοκαλί ουρανός, απόκοσμες εικόνες
Στεφάνου: Οι Τοπικές Αρχές να αξιοποιηθούν ως πεδίο αγώνα
Αυτό το αεροδρόμιο μόλις πήρε το «στέμμα» από τη Σιγκαπούρη-Είναι πλέον το καλύτερο στον κόσμο
Xριστοδουλίδης: Oι μνήμες και οι σκέψεις όσων έζησαν τα τραγικά γεγονότα είναι πιο έντονες και επιτακτικές