Τετάρτη 29 Ιουν, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Έδωσε οδηγίες για κατάρτιση πρωτοκόλλων για την ευλογιά των πιθήκων το Υπ.Υγείας

  24/05/2022 11:55
Έδωσε οδηγίες για κατάρτιση πρωτοκόλλων για την ευλογιά των πιθήκων το Υπ.Υγείας

Έδωσε οδηγίες για κατάρτιση πρωτοκόλλων για την ευλογιά των πιθήκων το Υπ.Υγείας

  24/05/2022 11:55

Χρόνο μέχρι την Πέμπτη, έδωσε το Υπουργείο Υγείας στις ιατρικές υπηρεσίες που συμμετείχαν στην σύσκεψη για την ευλογιά των πιθήκων, ώστε να καταρτιστεί πλάνο διαχείρισης για ενδεχόμενα περιστατικά.

Στη σύσκεψη, συμμετείχαν εκπρόσωποι των ιατρικών υπηρεσιών του Υπουργείου, του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), των φαρμακευτικών υπηρεσιών και της μονάδας επιδημιολογικής επιτήρησης.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Υπουργείου Υγείας, Κωνσταντίνο Αθανασίου, κατά τη σύσκεψη ζητήθηκε πλάνο από κάθε υπηρεσία ξεχωριστά, με σκοπό να ετοιμαστούν τα πρωτόκολλα διαχείρισης των περιστατικών, τα οποία δεν φαίνεται να απέχουν από τα πρωτόκολλα διαχείρισης του κορωνοϊού.

«Για παράδειγμα οι φαρμακευτικές υπηρεσίες, θα πρέπει να δουν, πιο εμβόλιο θα χρειαστεί, εάν υπάρχουν αποθέματα. Όπως επίσης, θα πρέπει να καταλήξουμε στον ορισμό του κρούσματος, για το που θα απομονώνεται ένα πιθανό κρούσμα, που θα γίνεται η περίθαλψή του και άλλα. Όλα αυτά θα γίνουν για να είμαστε σε ετοιμότητα και δεν χρειάζεται πανικός», είπε ο κος Αθανασίου μιλώντας στον REPORTER.

Το Υπουργείο Υγείας, την Πέμπτη όταν παραλάβει τα πρωτόκολλα από κάθε ιατρική υπηρεσία, θα καταρτίσει το νέο πλάνο διαχείρισης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σκέψεις για PCR για την ευλογιά των πιθήκων-Καταρτίζεται πλάνο από το Υπ. Υγείας

Η Κύπρος δεν διαθέτει εμβόλια

Κληθείς να αναφερθεί στη διαθεσιμότητα εμβολίων στην Κύπρο, ο κ. Αθανασίου είπε πως αυτή τη στιγμή η Κύπρος δεν διαθέτει εμβόλια για την ευλογιά, ωστόσο, τόνισε ότι αν πρέπει στην πορεία να τα προμηθευτεί, τότε υπάρχει δυνατότητα να το πράξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Εξήγησε πως τα εμβόλια αυτά υπάρχουν από το 1970, για να σημειώσει ότι στη σύσκεψη οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες ανέφεραν ότι τέτοια εμβόλια διαθέτει η Δανία και η Ολλανδία, η οποία διαβεβαίωσε την ΕΕ ότι έχει αρκετή ποσότητα και ότι θα μπορούσε να διαθέσει σε χώρες που ενδεχομένως τα χρειαστούν.

Σε σχέση με τα διαθέσιμα φάρμακα στην Κύπρο, ο κ Αθανασίου είπε πως η Κύπρος διαθέτει δύο αντιικά φάρμακα, για να σημειώσει ότι αυτά δίδονται σε εξαιρετικά σοβαρές περιπτώσεις.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διευκρίνισε ότι τα βρεφικά εμβόλια για την ευλογιά δεν έχουν καμία σχέση με τα εμβόλια της ευλογιάς των πιθήκων.

Οδηγίες από ECDC

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) συνιστά στις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ να επικεντρωθούν στον έγκαιρο εντοπισμό, τη διαχείριση, τον εντοπισμό επαφών και την αναφορά νέων κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων.

Οι χώρες θα πρέπει, επίσης, να ενημερώσουν τους μηχανισμούς ανίχνευσης των επαφών τους, τη διαγνωστική ικανότητα για τους ιούς orthopox και να επανεξετάσουν τη διαθεσιμότητα εμβολίων κατά της ευλογιάς, αντιικών και ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού για επαγγελματίες υγείας.

Τα μολυσμένα άτομα θα πρέπει να παραμένουν απομονωμένα έως ότου πέσουν οι κρούστες και θα πρέπει ιδιαίτερα να αποφεύγουν τη στενή επαφή με άτομα με ανοσοκαταστολή και κατοικίδια ζώα.

Η αποχή από τη σεξουαλική δραστηριότητα και η στενή σωματική επαφή συνιστάται, επίσης, μέχρι να επουλωθεί το εξάνθημα. Οι περισσότερες περιπτώσεις μπορούν να παραμείνουν στο σπίτι με υποστηρικτική φροντίδα.

Οι στενές επαφές των περιπτώσεων ευλογιάς των πιθήκων θα πρέπει να παρακολουθούν από μόνες τους την ανάπτυξη συμπτωμάτων για 21 ημέρες μετά την τελευταία έκθεση. Το ECDC θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα επικαιροποιεί την εκτίμηση κινδύνου καθώς θα είναι διαθέσιμα νέα δεδομένα και πληροφορίες.

Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια σε ορισμένες ομάδες πληθυσμού, όπως παιδιά μικρής ηλικίας, εγκύους και ανοσοκατασταλμένα άτομα.

Απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για την ακριβή εκτίμηση του επιπέδου νοσηρότητας και θνητότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας