Σκέψεις διαγραφής στοιχείων γονέων από ταυτότητες-Tα ρίχνει σε Αστυνομία το ΥΠΕΣ

Το ενδεχόμενο διαγραφής πατρώνυμου και μητρώνυμου από τις πολιτικές ταυτότητες, συζήτησε η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, με στόχο να σταματήσουν οι διακρίσεις για τα παιδιά που είτε γεννήθηκαν από μονήρη γονέα, είτε δεν τους τιμά το όνομα του πατρός ή της μητρός τους, ελέω πράξεων τους στο παρελθόν.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, οι βουλευτές εξέφρασαν πολλές διαφορετικές απόψεις επί του θέματος, ενώ η πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνη Χαραλαμπίδου παρουσιάστηκε ιδιαίτερα έντονη, ως προς το γεγονός ότι δεν παρέστη στη συνεδρία ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΣ ή ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, αλλά αντ’ αυτού στάλθηκε υπηρεσιακός, του Τμήματος Αλλοδαπών και Μετανάστευσης.

Θέτοντας το πλαίσιο της συζήτησης και αφού εξέφρασε τη δυσφορία της για το συγκεκριμένο γεγονός, η κ. Χαραλαμπίδου εξήγησε ότι το θέμα τέθηκε για πρώτη φορά το 2012, ενώ επισήμανε ότι στα υπόλοιπα 26 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν απαλειφθεί τα συγκεκριμένα στοιχεία από τις ταυτότητες.

«Επίσης, όποτε ταξιδεύει ένας γονέας στο εξωτερικό με ανήλικο τέκνο, πρέπει να περνά από έλεγχο και να επιδεικνύει τα στοιχεία γέννησης για να πείσει την Αστυνομία, μπροστά σε άλλους επιβάτες», ανέφερε με απογοήτευση η κ. Χαραλαμπίδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μεγάλη έρευνα για την ευθανασία-Οι επιφυλάξεις, οι λόγοι και η στάση για παιδιά

Το παράδειγμα της Σάββιας

Παρότι δεν αποτελεί μέλος της Επιτροπής, το παρών της έδωσε η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Σάββια Ορφανίδου, η οποία μίλησε για την εμπειρία της γέννησης της κόρης της, από δότη σπέρματος.

Όπως περιέγραψε η κ. Ορφανίδου, βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση όταν έπρεπε να συμπληρώσει τα στοιχεία γέννησης της κόρης της, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι το όνομα πατρός, το άφησε κενό, ενώ παράλληλα διερωτήθηκε αν υπάρχει η δυνατότητα να υπάρχουν δύο ταυτότητες την ίδια ώρα, για όσους θέλουν ή όχι να έχουν τα στοιχεία των γονέων τους στην ταυτότητα.

Εξάλλου, η κ. Ορφανίδου επισήμανε πως είναι «απάνθρωπο, διάκριση και στιγματισμός να πρέπει να αποδεικνύει ότι είναι μονήρες άτομο, με την Ειρήνη Χαραλαμπίδου να συμπληρώνει ότι «έχουμε παιδιά που οι γονείς τους απεβίωσαν. Το πιο δύσκολο ήταν να εξηγήσουν στο σχολείο αυτά τα παιδιά, γιατί έχουν το όνομα του πατέρα τους», ενώ συμπλήρωσε πως υπάρχουν παιδιά που είναι πρότυπα, αλλά οι γονείς τους δεν ήταν.

Σύμφωνες με τις θέσεις των Χαραλαμπίδου και Ορφανίδου, παρουσιάστηκαν οι βουλεύτριες του ΔΗΣΥ και Κινήματος Οικολόγων, Φωτείνη Τσιρίδου και Αλεξάνδρα Ατταλίδου.

Διάσταση απόψεων από Μυλωνά και Μαυρίδη

Διαφορετική ήταν η άποψη του βουλευτή του ΔΗΚΟ, Παύλου Μυλωνά και του συναδέλφου του από τον ΔΗΣΥ, Μάριου Μαυρίδη, οι οποίοι συμφώνησαν ότι χρειάζεται να υπάρχει η πατρική και η μητρική φιγούρα.

Αφού πρώτα ο κ. Μυλωνάς εξήγησε ότι είναι δικαίωμα της κ. Ορφανίδου, όπως και κάθε άλλης μητέρας να αποφασίσει αν θα έχει όνομα πατρός ή μητρός στην ταυτότητα του παιδιού τους, τόνισε πως έχει και ο ίδιος το δικαίωμα να θέλει το παιδί του να έχει τα συγκεκριμένα στοιχεία. «Γιατί θέλετε να το επιβάλετε και να μην γίνει κατ΄ επιλογήν», διερωτήθηκε ο κ. Μυλωνάς, με τον Μάριο Μαυρίδη να γνέφει καταφατικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κόβουν νομική αρωγή σε θύματα βίας-«Ρωτούν για τα βαμμένα νύχια και μαλλιά τους»

Κατσάδα Μιχαηλίδου στο ΥΠΕΣ, ζητά διευκρινίσεις η Λοϊζίδου  

Αφού οι βουλευτές παρέθεσαν τις θέσεις τους, η Επίτροπος του Παιδιού κατσάδιασε το Υπουργείο Εσωτερικών, του οποίου απέστειλε όπως υποστήριξε, πάρα πολλές επιστολές, χωρίς ωστόσο να πάρει ποτέ οποιαδήποτε απάντηση.

Απαντήσεις παίρνει, είπε χαρακτηριστικά, όταν λύνεται ή όταν αποσιωπάτε το πρόβλημα, εκφράζοντας τη λύπη της για το συγκεκριμένο γεγονός. «Λάβαμε κάποιες διαβεβαιώσεις το 2017, ότι θα υπήρχαβ αλλαγές στις νέες ταυτότητες που θα εκδίδονταν.

«Το 2020 διαπιστώσαμε ότι με βάση τις νέες ταυτότητες, δεν αφαιρέθηκαν τα στοιχεία και στείλαμε νέα επιστολή, αλλά δεν πήραμε απάντηση. Στις 29 Απριλίου 2022 έστειλα εκ νέου, αλλά και πάλι δεν πήραμε απάντηση», είπε η Επίτροπος.

Σημασία για την Επίτροπο δεν είναι τι θα γράφει η ταυτότητα, αλλά είναι η θέση της ότι τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν από που προέρχονται και ποιοι είναι οι γονείς τους.

Την ίδια ώρα, η Επίτροπος Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου, ζήτησε διευκρινίσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να διαφανεί το ποιος λαμβάνει την απόφαση για τα στοιχεία που μπαίνουν στην ταυτότητα.

«Πρέπει να το διευκρινίσει το ΥΠΕΣ αυτό, ώστε να καθορίσουμε και τα ερωτήματα που τίθενται», εξήγησε η κ. Λοϊζίδου.

Τα ρίχνει στην Αστυνομία το ΥΠΕΣ

Εκ μέρους του Υπουργείου Εσωτερικών, στην Επιτροπή παρέστη η κ. Μαρίλια Λευκάτη, που εργάζεται στο Τμήμα Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, η οποία αφού διευκρίνισε ότι θα μεταφέρει στον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου τα παράπονα των βουλευτών για τη μη εκπροσώπηση σε ανώτατο επίπεδο, είπε πως οτιδήποτε περιλαμβάνεται στην ταυτότητα είναι αρμοδιότητα του διευθυντή Αρχείου Αλλοδαπών και Μετανάστευσης.

Μάλιστα, για τη μη αλλαγή των στοιχείων στην ταυτότητα, τα έριξε στην Αστυνομία. «Ρωτήσαμε την Αστυνομία και μας είπε ότι πρέπει να υπάρχει το πατρώνυμο και το μητρώνυμο στις ταυτότητες, για σκοπούς ταυτοποίησης, αφού υπάρχουν πολλά πρόσωπα που έχουν το ίδιο όνομα στην Κύπρο».

Η πρόεδρος της Επιτροπής, λαμβάνοντας τον λόγο από την κ. Λευκάτη, υπέδειξε ότι είναι απαράδεκτο ένα υπουργείο να μην απαντά στην Επίτροπο και να φορτώνουν πολιτικές αποφάσεις σε υπηρεσιακούς που καλούνται στη Βουλή. «Δεν είναι στη διακριτική ευχέρεια οποιουδήποτε να έρθει στη Βουλή». Ίσως γίνω, είπε η κ. Χαραλαμπίδου, «η πρώτη πρόεδρος Επιτροπής που θα κλητεύσει άτομα, για να λογοδοτήσουν ενώπιον της κοινής γνώμης».

Αφού άκουσαν τους καλεσμένους, οι βουλευτές έκαναν τα καταληκτικά τους σχόλια, με τις θέσεις όλων να παραμένουν αναλλοίωτες, ενώ αποφασίστηκε να διεξαχθεί νέα συνεδρία στις 6 Ιουνίου, με εκπροσώπηση όλων των θεσμών σε ανώτατο επίπεδο.

Σημειώνεται ότι για να γίνει τροποποίηση των στοιχείων των ταυτοτήτων, δεν μπορεί να προκριθεί μέσω πρότασης νόμου, αλλά μέσω ρύθμισης της νομοθεσίας από την Κυβέρνηση.

Δειτε Επισης

Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία-Μέχρι και την Παρασκευή η σκόνη στην ατμόσφαιρα
Γέφυρα για τον κόσμο της εργασίας τα σχέδια επιδότησης μισθού νέων πτυχιούχων
Αποκαλυπτήρια προτομής Επίτιμου Προέδρου Επιτροπής Πολυτέκνων Πάφου Λ. Τσέλεπου
Τη σημασία πολιτιστικής κληρονομιάς εξήρε η Κασσιανίδου στα εγκαίνια έργου Πύλης Πάφου
Η θέση της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης για τις πλατφόρμες πορνογραφικού υλικού-«Σε εξέλιξη θέσπιση νόμου»
Αυξήθηκαν και στα κατεχόμενα οι «παράνομοι μετανάστες»
Μ. Ευαγγέλου: Πολλαπλά οφέλη από την προσχολική εκπαίδευση
Σωρεία αδυναμιών και παραλήψεων εντόπισε για το Υπουργείο Γεωργίας η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εξήγγειλε «τολμηρές μεταρρυθμίσεις» στον τομέα της υγείας ο ΠτΔ-Έρχεται σειρά νομοθετημάτων
Η Κλέα Χατζηστεφάνου Παπαέλληνα η διάδοχος της Αναστασίας Παπαδοπούλου στη «Φωνή»