Απαντά στα πυρά των τυροκόμων ο Καδής-«Ατεκμηρίωτες και παραπλανητικές αναφορές»

Λύπη εκφράζει το Υπουργείο Γεωργίας, για την επίθεση που εξαπέλυσε, με σημερινή ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Τυροκόμων Κύπρου εναντίον του Υπουργού Κώστα Καδή, με ατεκμηρίωτες και παραπλανητικές αναφορές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έντονη διαφωνία τυροκόμων με Καδή-«Προκαλεί και ψεύδεται για να αποφύγει την αποτυχία»

Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο αναφέρει πως, «ιδιαίτερη έκπληξη προκαλεί η αναφορά του Συνδέσμου ότι ‘οι επανειλημμένες δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας για τα αδιάθετα αποθέματα, οδήγησαν σε πιέσεις προς τους τυροκόμους από το εξωτερικό για μείωση της τιμής του χαλλουμιού’, τη στιγμή που ο ίδιος ο Σύνδεσμος είχε συγχαρεί και ευχαριστήσει πρόσφατα τον Υπουργό, ενώπιον της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής, για την παραίνεσή του προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να αποφύγουν τη συζήτηση περί αποθεμάτων».

«Ως προς την έκκληση του Συνδέσμου προς τον Υπουργό να καταθέσει πρόταση για τη διαχείριση του χαλλουμιού που να ικανοποιεί τις αρχές που έγιναν δεκτές από όλους τους εμπλεκόμενους, το ΥΓΑΑΠ επισημαίνει ότι στις πολύωρες επαναλαμβανόμενες συναντήσεις που έγιναν για το θέμα με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ο Υπουργός είχε υποβάλει σειρά από εναλλακτικές συναινετικές προτάσεις, οι οποίες προσέκρουαν πάντοτε στις μαξιμαλιστικές θέσεις τόσο του Συνδέσμου Τυροκόμων όσο και του Παγκύπριου Οργανισμού Αγελαδοτρόφων», σημειώνει επίσης.

Τέλος, το ΥΓΑΑΠ επισημαίνει ότι είναι έτοιμο να συζητήσει όλα τα στοιχεία που αφορούν την παραγωγή προϊόντων που κυκλοφορούν με το όνομα χαλλούμι, και όχι επιλεκτικά τα στοιχεία που θέλει να παρουσιάσει ο Σύνδεσμος Τυροκόμων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βάλλουν κατά Καδή οι τυροκόμοι-«Αντί να αναλάβει την ευθύνη, ρίχνει λάδι στη φωτιά»

Υπενθυμίζεται πως, σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τυροκόμων Γεώργιος Πέτρου, ισχυρίστηκε ότι «ψεύδεται ο Υπουργός Γεωργίας στην προσπάθεια να αποφύγει το βάρος της αποτυχίας» αλλά και των προβλημάτων, όταν λέει ότι ενώ υπάρχει αύξηση στην τιμή του χαλουμιού, οι τυροκόμοι δεν έβαλαν  αυξήσεις στην τιμή του γάλακτος.

Τον προκάλεσε, όπως είπε, να πάει στην Στατιστική Υπηρεσία και να πάρει τα στοιχεία για τις εξαγωγές του χαλουμιού και να δει ότι οι ποσότητες εξαγωγής μειώθηκαν, αλλά και η μέση τιμή πώλησης έχει γενικά μειωθεί.

Είπε ακόμα ότι οι τιμές στο γάλα δεν μειώθηκαν και διερωτήθηκε «γιατί τόση εμπάθεια προς τους τυροκόμους, γιατί τόσος πόλεμος σε αυτούς που αναδείξαν και προωθούν το κυπριακό χαλούμι ανά το παγκόσμιο για δεκαετίες, Σε αυτούς που με τον δικό τους μόχθο κατάφεραν να αναπτύξουν την γεωργοκτηνοτροφία της Κύπρου με πλήρη απασχόληση και ρυθμούς ανάπτυξης σε όλους τους τομείς;»

Παράλληλα είπε ότι "δεν μπορεί να βγαίνει ο Υπουργός και να προκαλεί τους διαδηλωτές που έκαναν αυτά που έκαναν, να πάνε στα τυροκομεία, αντί έξω από το Προεδρικό. Αν θέλει να κλείσει τα τυροκομεία,  οι πρώτοι που θα υποστούν ζημιές μετά από τους τυροκόμους είναι οι κτηνοτρόφοι μας, και τα 15,000 άτομα που απασχολεί ο κλάδος γενικότερα".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών