Εύσημα αλλά και ερωτήματα για την προστασία παιδιών προς την Επίτροπο Νομοθεσίας από τον ΟΗΕ

Με θετικές παρατηρήσεις, αλλά και ερωτηματικά στη βάση των όσων συζητήθηκαν ως προς το επίπεδο προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών στην Κύπρο, επέστρεψε από τη Γενεύη η κυπριακή αποστολή με την Επίτροπο Νομοθεσίας, Λουίζα Χριστοδουλίδου Ζαννέτου, με την ίδια να σημειώνει ότι οι καταληκτικές παρατηρήσεις της Επιτροπής οι οποίες αναμένεται να εκδοθούν μέχρι τον Ιούνιο θα αποτελέσουν τη βάση περαιτέρω ενεργειών της Δημοκρατίας για την ενίσχυση και διαρκή στήριξη των παιδιών και των δικαιωμάτων τους.

Η Επίτροπος Νομοθεσίας και η κυπριακή αποστολή, επέστρεψαν εχθές από τη Γενεύη, όπου εκπροσώπησαν την Κύπρο στην 90ή Σύνοδο της Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Παιδιού η οποία αποτελείται από εμπειρογνώμονες προερχόμενους από πολλές χώρες μέλη των Ηνωμένων Εθνών.

H αρμόδια Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών στο πλαίσιο της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, εξέφρασε την ικανοποίησή της κατά την εξέταση της 5ης και 6ης περιοδικής έκθεσης της Κύπρου, σύμφωνα με το Γραφείο της Επιτρόπου. Υπενθυμίζεται ότι η μετάβαση της ομάδας στη Γενεύη έγινε κατόπιν σχετικής ειδικής έγκρισης του Υπουργικού Συμβουλίου, για την εκπροσώπηση της Κύπρου στη Σύνοδο της Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή το Γραφείο της Επιτρόπου, μέσω των ερωτημάτων που υποβλήθηκαν κατά την παρουσία της αποστολής στη Γενεύη, διαφαίνονται τα κύρια θέματα που απασχολούν την Επιτροπή των Η.Ε., όπως τα παιδιά μάρτυρες, ο εκφοβισμός στα σχολεία, οι φυλετικές διακρίσεις, τα ίντερσεξ παιδιά και τα παιδιά χωρίς εθνικότητα (stateless). Ερωτήσεις τέθηκαν στην κυπριακή αντιπροσωπεία στη Γενεύη, ιδίως σε ό,τι αφορά τον χειρισμό περιστατικών εκφοβισμού λόγω εθνικότητας, καθώς επίσης και σε ό,τι αφορά τη μη παραχώρηση κυπριακής υπηκοότητας σε παιδιά χωρίς υπηκοότητα, των οποίων ένας γονέας δε διαμένει τακτικά στη Δημοκρατία.

Το Γραφείο της Επιτρόπου Νομοθεσίας αναφέρει ότι για την πλειονότητα των θεμάτων αυτών, η Δημοκρατία ήδη λαμβάνει μέτρα με σχετικούς νόμους, πολιτικές και διοικητικές διαδικασίες, ενώ αναμένονται και οι παρατηρήσεις της Επιτροπής των ΗΕ, ώστε το Γραφείο της Επιτρόπου να υποβάλει εισηγήσεις προς την κυβέρνηση. Επίσης, αναφέρεται ότι κυπριακή αντιπροσωπεία ενημέρωσε για μέτρα που λαμβάνονται για τον περιορισμό του εκφοβισμού, τόσο στα σχολεία, όσο και σε αθλητικούς χώρους. Ανέφερε, επίσης, ότι όσον αφορά το νομοσχέδιο για άτομα χωρίς εθνικότητα, ανέκυψαν ζητήματα λόγω μη συμβατότητας του νομοσχεδίου με το Σύνταγμα της Κύπρου.

Η Επιτροπή έχει ήδη εκδώσει έγγραφο που δίνει την περίληψη των όσων έχουν διαδραματιστεί, ενώ μέχρι τον Ιούνιο αναμένονται οι καταληκτικές παρατηρήσεις, σημειώνει η ανακοίνωση του Γραφείου της Επιτρόπου. Επίσης, η Επίτροπος τονίζει την ικανοποίηση της για τα ήδη θετικά σχόλια που έχουν εκφραστεί ως αποτέλεσμα της παρουσίασης και γενικής εικόνας της αποστολής. Σημειώνεται, δε, ότι οι παρατηρήσεις της Επιτροπής θα αποτελέσουν τη βάση περαιτέρω ενεργειών της Δημοκρατίας για την ενίσχυση και διαρκή στήριξη των παιδιών και των δικαιωμάτων τους.

Ακόμα, η Επίτροπος τονίζει ότι η εργασία ειδικά αυτών των εκθέσεων αποτελεί εξαιρετικά πολύπλοκη αλλά και παράλληλα σημαντική διαδικασία και εξηγεί ότι αυτό οφείλεται κυρίως στα όσα διαρκώς διαδραματίζονται στην Κύπρο, ειδικά αυτό το διάστημα, στη δημόσια συζήτηση και δημόσια κριτική που ασκείται. Ωστόσο, η Επίτροπος επισημαίνει ότι έχει εμπιστοσύνη στην εκτελεστική εξουσία για τους χειρισμούς της σχετικά με την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών και δηλώνει έτοιμη να συμβάλει τα μέγιστα στο πλαίσιο των καθηκόντων της σε οτιδήποτε χρειαστεί για το νομοθετικό μέρος της οποιασδήποτε εργασίας.

Η Επίτροπος εκφράζει επίσης την ικανοποίησή της για τη σύνθεση της ομάδας που ηγήθηκε, με τη συμμετοχή του Δρα Ανδρέα Τσιάκκιρου από το Υπουργείο Παιδείας, της Κυριακής Λαμπριανίδου από την Αστυνομία, της Μαρίνας Ευθυμιάδου από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, της Έλενας Νεοκλέους από το Υπουργείο Εσωτερικών (Γραφείο Γενικού Διευθυντή), καθώς και του Γεώργιου Μανίκα, Σύμβουλο Τομέα Διεθνών Συμβάσεων από το Γραφείο της Επιτρόπου. Ευχαρίστησε, επίσης, τα μέλη της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κύπρου στη Γενεύη, την Μόνιμη Αντιπρόσωπο, Ολυμπία Νεοκλέους, την Αναπληρωτή Μόνιμη Αντιπρόσωπο, Άντρεα Πετράνυι και τον Γραμματέα Α’, Χρίστο Μακρυγιάννη.

«Όλα τα μέλη της κυπριακής αποστολής είναι άτομα με ευρεία και εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία στο αντικείμενο τους που κατάφεραν με ομαδική εργασία και άρτια προετοιμασία να απαντήσουν στον μεγάλο αριθμό ερωτήσεων και να διαφωτίσουν την Επιτροπή για τα όσα συμβαίνουν στην Κύπρο για τα παιδιά και την προστασία των δικαιωμάτων τους», σημειώνει κλείνοντας η Επίτροπος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Δειτε Επισης

Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
LIVE: Αμφισβητεί τη μαρτυρία Καραγιάννη που έδειξε στραγγαλισμό του Θανάση η πλευρά της Εισαγγελίας
Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»
Με τη συμμετοχή 400 ποδηαλτών/τριών αρχίζει την Παρασκευή το Cyprus Gran Fondo
Έκκληση ΟΣΑΚ για ενεργοποίηση ιατρικού προφίλ στο λογισμικό ΓεΣΥ
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί