Έξαρση οξείας γαστρεντερίτιδας-Συμπτώματα, μεταδοτικότητα και αντιμετώπιση

Έξαρση παρουσιάζει τις τελευταίες εβδομάδες η οξεία ιογενής γαστρεντερίτιδα , στην Κύπρο, με έξι παιδιά, μέχρι στιγμής, να νοσηλεύονται στην Παιδιατρική Κλινική του Μακάρειου νοσοκομείου, στη Λευκωσία.

Η άνοδος της θερμοκρασίας, ευνοεί σε μεγάλο βαθμό της μετάδοση των ιών της γαστρεντερίτιδας και σύμφωνα με τον  διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής, δρ Αβραάμ Ηλία, οι γαστρεντερίτιδες διακρίνονται κυρίως σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Σ΄αυτές που οφείλονται σε ιούς και στις πιο σπάνιες που οφείλονται σε μικρόβια, όπως τη σαλμονέλα, τη σιγκέλα και άλλα.

«Συνήθως οι γαστρεντερίτιδες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την περίοδο, είναι ιογενούς αιτιολογίας, δηλαδή οφείλονται σε ιούς όπως είναι ο ιός Rota (ροταϊός) και ορισμένοι νοροιοί οι οποίοι προσβάλλουν κυρίως μικρά παιδιά, ηλικίας κάτω των έξι ετών και βρέφη. Τα παιδιά αυτά συνήθως παρουσιάζουν, χαμηλή πυρετική κίνηση και γαστρεντερικές διαταραχές κυρίως με έμετους και λιγότερο με διαρροϊκές κενώσεις», είπε ο δρ. Ηλία, μιλώντας στον REPORTER και εξήγησε πως, «τα μικρά παιδιά, που παρουσιάζουν συμπτωματολογία, κινδυνεύουν από αφυδάτωση».

«Εάν οι έμετοι, που παρουσιάσει ένα παιδί, είναι μεγάλης και συχνής διάρκειας και το παιδί δεν μπορεί να σιτιστεί επαρκώς, υπάρχει πιθανότητα να χρειαστεί νοσηλεία στο νοσοκομείο, ωστόσο διαφαίνεται πως πρόκειται για την μειοψηφία αφού η πλειοψηφία των περιστατικών παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα», εξήγησε.

Μεταδοτικότητα και αντιμετώπιση

Τη δεδομένη στιγμή στο Μακάρειο νοσοκομείο νοσηλεύονται έξι παιδιά με οξεία γαστρεντερίτιδα. Τα παιδιά, σύμφωνα με τον δρ Ηλία, παρουσιάζουν εμετούς και διαρροϊκές κενώσεις που τα αφυδάτωσαν.

«Για τους εμετούς δεν υπάρχει φάρμακο που να μπορούν οι γιατροί να χορηγήσουν ώστε να σταματήσουν. Δεν χορηγείται δηλαδή κάποια αντιβίωση στο παιδί, για την αντιμετώπιση αυτής της οξείας γαστρεντερίτιδας αλλά, γίνεται ενδοφλέβια ενυδάτωση. Τα συμπτώματα διαρκούν πολύ λίγες ημέρες όπως και η παραμονή τους στο νοσοκομείο. Οι επιπλοκές σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι σπάνιες», είπε.

Οι γαστρεντερίτιδες ιογενούς αιτιολογίας είναι μεταδοτικές και μεταδίδονται κυρίως από τον στοματοφάρυγγα, τα σάλια του παιδιού ή από στενή επαφή που μπορεί να έχει με ένα άλλο παιδί.

Για αυτό το λόγο, όπως σύστησε ο δρ Ηλία, όταν τα παιδιά έχουν αυτή τη συμπτωματολογία θα είναι καλό να απομονώνονται, να μην πηγαίνουν σχολείο και να μην έρχονται σ΄ επαφή με άλλα άτομα.

Πώς θα αντιληφθεί ο γονέας ότι το παιδί του χρειάζεται νοσηλεία

Η αφυδάτωση λόγω οξείας γαστρεντερίτιδας, αφορά κυρίως βρέφη. Για να τεθούν σε συναγερμό οι γονείς παιδιού που παρουσιάζει συμπτώματα (έμετος και διάρροια), ότι  θα πρέπει να εισαχθεί στο νοσοκομείο, θα πρέπει να είναι στεγνοί οι βλεννογόνοι και η στοματική κοιλότητα του παιδιού.

Επίσης σύμφωνα με τον δρ Ηλία, «μπορεί να το παιδί κλαίει χωρίς να έχει δάκρυα, να εξαφανίζεται η ελαστικότητα στο δέρμα, να έχει μειωμένη αποβολή ούρων και να μην είναι ζωηρό. Εάν, παρουσιάζει αυτά τα συμπτώματα, το παιδί θα πρέπει άμεσα να εκτιμηθεί από τον παιδίατρό και στη συνέχεια να εισαχθεί στο νοσοκομείο».

Σημειώνεται πως, η ιογενής γαστρεντερίτιδα μπορεί να εκδηλώσει κανείς καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Κάθε ιός έχει τη δική του εποχική δραστηριότητα. Οι λοιμώξεις από νοροιό, αν και απαντώνται όλο το χρόνο, τείνουν να εμφανίζονται συχνότερα τους ψυχρότερους μήνες (στο τέλος του φθινοπώρου και κατά τη διάρκεια του χειμώνα).

Πρόληψη της γαστρεντερίτιδας

Για να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισης ή μετάδοσης της ιογενούς γαστρεντερίτιδας, θα πρέπει να πλένουν τα χέρια με σαπούνι και νερό μετά τη χρήση της τουαλέτας και πριν από το φαγητό.

Επίσης, θα πρέπει να μην καταναλώνονται ύποπτα τρόφιμα και υγρά που δεν έχουν συντηρηθεί επαρκώς.

Εάν κάποιος έχει προσβληθεί από ιογενή γαστρεντερίτιδα, παραμένει στο σπίτι έως ότου κάνει τον κύκλο της. Με τον τρόπο αυτό, θα αποτραπεί η μετάδοση του ιού και σε άλλους ανθρώπους που βρίσκονται στον ίδιο κλειστό χώρο.

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας