Η επιστροφή των κάμπινγκ-Οι κατασκηνωτικοί χώροι και τιμές για διαμονή

Χωρίς περιορισμούς, για πρώτη φορά από την περίοδο της πανδημίας, επαναλειτουργούν οι κατασκηνωτικοί χώροι. Μακριά από την βαβούρα των πόλεων, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν λίγες μέρες αναψυχής, στα πανέμορφα δάση της κυπριακής υπαίθρου ή κοντά σε θαλάσσιες περιοχές. 

Εδώ και χρόνια, πολλοί είναι οι πολίτες που έκαναν στροφή προς τους κατασκηνωτικούς χώρους, αλλά πολλοί είναι οι φανατικοί οπαδοί των ελεύθερων κατασκηνώσεων. Το καλοκαίρι μπήκε για τα καλά και ήδη οι πρώτοι παραθεριστές επισκέπτονται τους χώρους.

Μιλώντας στον REPORTER, ο Συντηρητής Δασών και προϊστάμενος Κλάδου δασικών πάρκων κ. Θωμάς Κυριάκου είπε πως, όπως ενημερώθηκε το Τμήμα Δασών δεν θα υπάρχουν πρωτόκολλα όπως τις προηγούμενες χρονιές. Καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες από το Τμήμα Δασών, σχετικά με τη δασική αναψυχή. Αυτό που ζητάμε από τους επισκέπτες των κατασκηνωτικών χώρων, είναι να προσέχουν από τυχόν κινδύνους που κρύβει η ύπαιθρος, όπως φίδια κα. Επίσης, όταν απομακρύνονται από τους κατασκηνωτικούς χώρους για να κινηθούν στο δάσος θα πρέπει να φέρουν τον κατάλληλο εξοπλισμό και να ενημερώνουν κάποιον. Πολύ σημαντικό είναι και το ζήτημα της πυρασφάλειας, δηλαδή να ανάβουν φωτιά μόνο στα οργανωμένα σημεία που έχουν καθοριστεί από το Τμήμα Δασών και εάν δουν ή μυρίσουν φωτιά να καλέσουν άμεσα στο 1407».

Οι τρεις κατασκηνωτικοί χώροι του Τμήματος Δασών είναι:

Κατασκηνωτικός χώρος Πλατανιών 

Ο κατασκηνωτικός χώρος Πλατανιών, βρίσκεται στον δρόμο Κακοπετριάς-Τροόδους, 5km από την Κακοπετριά, πριν το δασικό σταθμό Πλατανιών. Παρέχει θέσεις για κατασκήνωση και χώρους για τοποθέτηση τροχόσπιτων με συνολική χωρητικότητα τα 150 τροχόσπιτα και σκηνές μαζί. Ο μέγιστος αριθμός σε χωρητικότητα ατόμων που μπορούν να βρίσκονται στον εκδρομικό χώρο είναι 600 άτομα. Είναι ανοιχτό όλο το χρόνο για τροχόσπιτα και από Ιούνιο έως Σεπτέμβριο για σκηνές.

Στο χώρο υπάρχουν τουαλέτες, ντους, νερό (κατά την χειμερινή περίοδο παραμένει κλειστό λόγω παγετώνα) και κουζίνα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιούν οι κατασκηνωτές. 

 Κατασκηνωτικός χώρος Καμπί του Καλογήρου

Ο κατασκηνωτικός χώρος Καμπί του Καλογήρου βρίσκεται σε υψόμετρο 1540m πάνω από την θάλασσα και κοντά στο χωριό Πρόδρομος και είναι χωρητικότητας 80 αντισκήνων ή τροχόσπιτων και 300 ατόμων.

 Στο χώρο υπάρχει χώρος στάθμευσης, αποχωρητήρια, πόσιμο νερό και χώρος για ψησταριά.  Οι χώροι αυτοί συνήθως κατακλύζονται από παραθεριστές από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο.

 

Κατασκηνωτικός χώρος στο Σταυρό της Ψώκας

Ο κατασκηνωτικός χώρος στο Σταυρό της Ψώκας βρίσκεται σε υψόμετρο 900m στην καρδιά του δάσους Πάφου και οι παραθεριστές μπορούν να περπατήσουν στα τρία μονοπάτια μελέτης της φύσης συνολικό μήκος 9,5 χλμ. Αυτά είναι το Χορτερή, το Σελλάδι του Σταυρούκαι το Σελλάδι του Σταυρού - Ελικοδρόμιο. 

Ο κατασκηνωτικός χώρος έχει χωρητικότητα 60 αντίσκηνα και τροχόσπιτα και 150 άτομα. Ο χώρος, παρέχει κοινόχρηστες  τουαλέτες, ντους, πόσιμο νερό, χώρο ψησίματος και κατασκηνωτικά τραπέζια.

Επίσης στην περιοχή του Σταυρού της Ψώκας,  όπως ανέφερε ο κος Κυριάκου, υπάρχουν και ξενώνες. Πρόκειται για 25 συνολικά δωμάτια που μπορούν να φιλοξενήσουν οικογένειας με τα παιδιά τους, ενώ το Τμήμα Δασών επεκτείνει τους χώρους με περισσότερα δωμάτια.

Οι ξενώνες διαθέτουν χώρους υγιεινής, και βρίσκονται όλα σε ένα διώροφο γραφικό κτίριο που δημιουργήθηκε το 1947 και ανακαινίστηκε πρόσφατα με σκοπό να παρέχει τις βασικές ανέσεις στους επισκέπτες. 

Τιμοκατάλογος για ξενώνες: 

Επισκέπτες: €14,00 για κάθε άτομο για κάθε βράδυ

Για παιδιά μέχρι 6 χρονών: Δωρεάν

Για παιδιά από 6 μέχρι 12 χρονών: €7,00 νοουμένου ότι θα μένουν στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς τους

Το κόστος διαμονής προπληρώνεται στον πλησιέστερο Δασικό Σταθμό.

Τιμοκατάλογος για κατασκηνωτικούς χώρους του Τμήματος Δασών:

Άλλοι κατασκηνωτικοί χώροι

Άλλοι κατασκηνωτικοί χώροι πέραν αυτών που βρίσκονται υπό την αιγίδα του Τμήματος Δασών, υπάρχουν και σε άλλες περιοχές του νησιού. Οι πιο γνωστοί, είναι ο κατασκηνωτικός χώροι της Πόλης Χρυσοχούς και ο κατασκηνωτικός χώρος, στην Ακτή του Κυβερνήτη, που δέχτηκαν ήδη τους πρώτους επισκέπτες τους.

Κατασκηνωτικός χώρος Πόλης Χρυσοχούς στην Πάφο 

Μιλώντας στον REPORTER, υπάλληλος του κατασκηνωτικού χώρου εξήγησε πως ο χώρος έχει λειτουργήσει κανονικά από τον Απρίλιο. «Έχουμε ήδη τους πρώτους μας επισκέπτες και αναμένουμε πως από τον Ιούνιο θα έχουμε περισσότερο κόσμο. Οι περισσότεροι έρχονται κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Ο χώρος βρίσκεται ένα χιλιόμετρο  βορειοδυτικά από το κέντρο της πόλης  και μπορεί να φιλοξενήσει ένα αρκετά μεγάλο αριθμό κατασκηνωτών. Επίσης περιλαμβάνει, τουαλέτες, ντουζιέρες και νεροχύτη, σνακ μπάρ και μίνι μάρκετ ενώ η παραλία που βρίσκεται μπροστά από τον κατασκηνωτικό χώρο διαθέτει ξαπλώστρες και ομπρέλες για ενοικίαση, καθώς και ναυαγοσώστη.

Τιμοκατάλογος:

Το άτομο κάθε βράδυ: 4 ευρώ 

Κάθε αντίσκηνο το βράδυ: 6 ευρώ 

Κάθε αυτοκίνητο το βράδυ: 3 ευρώ 

Κατασκηνωτικός χώρος της Ακτής του Κυβερνήτη στη Λεμεσό

Ο κατασκηνωτικός χώρος της Ακτής του Κυβερνήτη βρίσκεται λίγο έξω από τη Λεμεσό και κοντά στη θαλάσσια περιοχή. Ο χώρος έχει χωρητικότητα 100 περίπου σκηνών ή τροχόσπιτων. 

Στον χώρο προσφέρονται  κοινόχρηστες τουαλέτες και ντους, κοινόχρηστη κουζίνα, όπως και προκαθορισμένο χώρο για φωτιά και ψήσιμο.

Τιμοκατάλογος:

Το άτομο κάθε βράδυ: 4 ευρώ

Ανά ημέρα: 3 ευρώ

 

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας