Έστειλε μήνυμα συνεργασίας για προστασία από πυρκαγιές η Δράκου

Μήνυμα συνεργασίας από όλους για την προστασία της χώρας από τον εφιάλτη των πυρκαγιών έστειλε τη Δευτέρα η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Στέφη Δράκου, στον χαιρετισμό της για την έναρξη της Εβδομάδας Πυρασφάλειας που συνδιοργανώνεται από την CNP Ασφαλιστική και την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου για 21η χρονιά.

Η Εβδομάδα Πυρασφάλειας, με θέμα «Για να μην αφήσουμε τα όνειρά μας να γίνουν στάχτη,» ξεκίνησε τη Δευτέρα και θα διαρκέσει μέχρι και τις 22 Μαΐου, 2022.

Η κ. Δράκου τόνισε τη σημασία της ευαισθητοποίησης του κοινού σε ό,τι αφορά τους κινδύνους από πυρκαγιές, τόσο σε αστικές περιοχές όσο και στην ύπαιθρο.

«Ο σεβασμός προς την ανθρώπινη ζωή, η προστασία των περιουσιών μας και η μέριμνα για προστασία της φύσης από τις καταστροφικές συνέπειες των πυρκαγιών, αποτελεί ευθύνη όλων μας» είπε, αναφέροντας ότι το «τίμημα των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν τον περασμένο Ιούλιο ήταν τεράστιο» αφού κόστισε τη ζωή σε τέσσερις συνανθρώπους μας ενώ οι απώλειες ήταν ανυπολόγιστες για το περιβάλλον.

Κατά το περσινό καλοκαίρι, είπε, το υπολογιζόμενο κόστος μόνο από τις αστικές πυρκαγιές ανέρχεται στα €11 εκατομμύρια ενώ από τις δασικές πυρκαγιές στα €18,6 εκ.

«Το μήνυμα λοιπόν είναι ξεκάθαρο. Πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις για να επιτύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα τόσο στην πρόληψη όσο και στον αγώνα ενάντια στη φωτιά,» είπε η κ. Δράκου.

Η Υπουργός είπε ότι είναι μεγάλης σημασίας, οργανισμοί όπως η CNP Ασφαλιστική, να στηρίζουν πρωτοβουλίες, που βοηθούν στη δημιουργία συνείδησης «ώστε τα όνειρα μιας ζωής να μην γίνουν στάχτη».

«Στόχος μας και φέτος, η ευαισθητοποίηση του κοινού σε ό,τι αφορά τους κινδύνους από πυρκαγιές, τόσο σε αστικές περιοχές όσο και στην ύπαιθρο» πρόσθεσε, αναφερόμενη και στην άμεση, όπως είπε, λήψης δέσμης μέτρων μετά την περσινή καταστροφική πυρκαγιά στις ορεινές κοινότητες της Λάρνακας και Λεμεσού, που σκοπεύουν στην περαιτέρω ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας για την αντιμετώπιση πυρκαγιών.

Η κ. Δράκου είπε, ότι έχει ολοκληρωθεί η μελέτη εκπόνησης εμπεριστατωμένης μελέτης για την εισαγωγή ενός ολιστικού Συστήματος Επιτήρησης και Άλλων Σύγχρονων Τεχνολογιών που θα παρέχει την ικανότητα και δυνατότητα ελέγχου και λήψης εικόνας σε πραγματικό χρόνο για την επικρατούσα κατάσταση κατά την εκδήλωση και εξέλιξη μιας πυρκαγιάς. Στόχος είναι η πρώτη φάση, που αφορά σε αγορά εξοπλισμού και υπηρεσιών συνολικού κόστους άνω των €4 εκ. ούτως ώστε να είναι στη διάθεση της Πυροσβεστικής, πριν την περίοδο υψηλού κινδύνου.

Είπε ακόμα, ότι έχει ξεκινήσει στη Βουλή η συζήτηση για το νομοσχέδιο που αποσκοπεί στην ενίσχυση της προστασίας, στην εκπαίδευση, τον συντονισμό και την πρόληψη ατυχημάτων για τους εθελοντές πυροσβέστες ενώ τρέχει η διαδικασία δημιουργίας σημαντικού αριθμού νέων θέσεων, εντός του επόμενου προϋπολογισμού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για το 2023.

Η κ. Δράκου αναφέρθηκε και στην αυτονόμηση τον περασμένο Σεπτέμβριο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η οποία, «αναμένεται να δώσει περαιτέρω ώθηση στην εκπλήρωση της αποστολής και των στρατηγικών της στόχων».

 

Παρά τις προσπάθειες του οργανωμένου κράτους και οργανισμών όπως η CNP, η προστασία από τις πυρκαγιές παραμένει υπόθεση όλων, είπε. «Πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις για να επιτύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα τόσο στην πρόληψη όσο και στον αγώνα ενάντια στη φωτιά» είπε η κ. Δράκου.

Ο Αρχιπύραρχος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Πολύβιος Χατζηβασιλείου, είπε ότι κάθε χρόνο, από τις γύρω 13.000 κλήσεις που δέχονται, οι 8.500 αφορούν πυρκαγιές, με τις 5.000 περίπου να αφορούν πυρκαγιές στην ύπαιθρο και τις υπόλοιπες σε αστικές περιοχές, ενώ σχεδόν 93% «έχουν πίσω τους την ανθρώπινη δραστηριότητα».

Αυτές οι δραστηριότητες, είπε, μπορεί να οφείλονται «σε αμέλεια, απερισκεψία, σκόπιμη καύση, αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις σε κακόβουλες ή και εμπρηστικές ενέργειες».

«Με γνώμονα τους κινδύνους που αντιμετωπίζει το κοινό, σκοπός και στόχος μας με τον συνεργάτη μας, CNP Ασφαλιστική, είναι να αναπτύξουμε εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού, σε σχέση πάντα με την πρόληψη και τις ενέργειες που θα γίνονται για αποφυγή δυσμενών επιπτώσεων» είπε ο κ. Χατζηβασιλείου.

Πρόσθεσε ότι αυτή την εβδομάδα προβαίνει σε εκστρατεία πυρασφάλειας και η Πυροσβεστική και Διασωστική Υπηρεσία των Βρετανικών Βάσεων, η οποία είπε, είναι συνεργάτης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου και «συμβάλλει σημαντικά και υποστηρικτικά» στις επιχειρήσεις σε όλα τα επίπεδα.

Ο κ. Χατζηβασιλείου αναφέρθηκε και στην αναβάθμιση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, για να είναι έτοιμη να στέκεται αρωγός στον πολίτη, με συνεχείς εκπαιδεύσεις των μελών της και της συμμετοχής της σε έργα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, με την αντικατάσταση κάθε χρόνο αριθμού πυροσβεστικών οχημάτων και την παραλαβή νέου εξοπλισμού.

Είπε ακόμα ότι «πολύ σημαντική» είναι και η συνεργασία που ανέπτυξαν με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίας καταστολής και ειδικά το Τμήμα Δασών, αλλά και την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας.

Ο Γενικός Διευθυντής της CNP Ασφαλιστική, Αντρέας Στυλιανού, είπε ότι η Εβδομάδα Πυρασφάλειας αποτελεί πλέον θεσμό, αφού για 21 χρόνια η εταιρία μαζί με την  Πυροσβεστική Υπηρεσία ενώνουν δυνάμεις για έναν κοινό αγώνα, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τους κινδύνους από τις πυρκαγιές και τους τρόπους πρόληψης και προστασίας από αυτές.

Είπε ότι λόγω της φύσης των εργασιών τους, η εταιρία γνωρίζει καλά τις υλικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις από μια καταστροφική πυρκαγιά. «Όταν συνάνθρωποί μας κινδυνεύουν ή και χάνουν τις περιουσίες, όταν αφανίζονται δασικές εκτάσεις, αντιλαμβανόμαστε όλοι το μέγεθος των συνεπειών,» είπε ο κ. Στυλιανού.

Είπε ότι η CNP Ασφαλιστική θα συνεχίσει να στηρίζει τη αποστολή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Διάφορες δραστηριότητες έχουν προγραμματιστεί για την Εβδομάδα Πυρασφάλειας, αλλά και διανομή διαφωτιστικού υλικού σε κοινότητες της υπαίθρου, σχολεία, εμπορικά κέντρα, γραφεία, ξενοδοχεία, στρατόπεδα και αλλού.

Κορύφωση των δράσεων θα αποτελέσει η εκδήλωση ‘Open Day Πυρασφάλειας’ που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 21 Μαΐου, από τις 1000 μέχρι τις 1300 στο Nicosia Mall, όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει πυροσβεστικά οχήματα, και εξοπλισμό, και θα υπάρχουν δραστηριότητες για τα παιδιά. Στελέχη της CNP Ασφαλιστική και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας θα ενημερώνουν το κοινό για θέματα πυρασφάλειας και θα διανέμουν συμβολικά δώρα.

 

 

Δειτε Επισης

Κυπριακό, ελληνοτουρκικά, ευρωεκλογές, συζήτησαν Καρογιάν-Κουτσούμπας
Δύο ύποπτοι για την επίθεση στο Crocus κατέθεσαν έφεση κατά της προφυλάκισής τους
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα
Η Πολωνία κατηγορεί τη Ρωσία για κατασκοπεία και προσπάθειες αποσταθεροποίησης
Κέντρο Καταναλωτή: Οι πολίτες μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΕ
Aσφαλιστικές αποζημιώσεις ρεκόρ από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη-Στα $3 δισ. οι πρώτοι υπολογισμοί
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας
Έκθεση-κόλαφος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων-«H Τουρκία προχωρά σε παράνομες απελάσεις Σύρων»
Η Βουλή της Σκωτίας εξετάζει σχέδιο νόμου για την ευθανασία σε άτομα που πάσχουν από καταληκτική νόσο