Πέμπτη 7 Ιουλ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Τέλεσε τα εγκαίνια της νέας πτέρυγας Αποκατάστασης του Μελάθρου Αγωνιστών ΕΟΚΑ ο Πρόεδρος

  14/05/2022 15:33
Τέλεσε τα εγκαίνια της νέας πτέρυγας Αποκατάστασης του Μελάθρου Αγωνιστών ΕΟΚΑ ο Πρόεδρος

Τέλεσε τα εγκαίνια της νέας πτέρυγας Αποκατάστασης του Μελάθρου Αγωνιστών ΕΟΚΑ ο Πρόεδρος

  14/05/2022 15:33

Ως πολιτεία, υποστηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε ποικιλοτρόπως τη δραστηριοποίηση του Μελάθρου Αγωνιστών ΕΟΚΑ, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος τέλεσε τα εγκαίνια της νέας πτέρυγας αποκατάστασης.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου, στην παρουσία της Προέδρου της Βουλής, του Υπουργού Υγείας και της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Υγείας, Επιτρόπων της Δημοκρατίας, κρατικών και πολιτειακών αξιωματούχων και των τοπικών Αρχών.

Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως η νέα πτέρυγα «Απόδημου Ελληνισμού», όπως ονομάζεται, θα αναβαθμίσει τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες του Μελάθρου και θα συνδράμει τα μέγιστα στον ζωτικής σημασίας τομέα της δημόσιας υγείας.

Σημείωσε ότι ο Μέλαθρον Αγωνιστών ΕΟΚΑ, πέραν της Στέγης Ηλικιωμένων που διατηρεί, «μίας υπερσύγχρονης μονάδας φροντίδας, νοσηλείας και αποθεραπείας», κατάφερε να ανταποκρίνεται με επάρκεια και επαγγελματισμό στις ιδιαίτερες ανάγκες των ασθενών που το επιλέγουν.

Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε, οι υψηλές υπηρεσίες και το πολύπλευρο έργο του Μελάθρου, που αυξάνει τη δυναμική του, αναγνωρίζονται ως σημαίνουσας συνεισφοράς στον τομέα της υγείας και υπέδειξε ότι «δεν είναι τυχαία η συνδρομή και συμβολή του κράτους, αλλά και μέσα στα πλαίσια της καθιέρωσης του ΓεΣΥ, η ένταξη του Μελάθρου, έτσι ώστε, όσοι έχουν ανάγκη νοσηλείας, θεραπείας, αποκατάστασης ιδιαίτερα, να τυγχάνουν ακριβώς της στοργής της πολιτείας μέσα από το ΓεΣΥ».

Είπε ακόμη πως, δεν είναι ούτε τυχαία η συνεχής διεύρυνση της συνεργασίας του ιδρύματος με το Υπουργείο Υγείας, αλλά και τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας στον τομέα της έρευνας, ως επίσης και η εμπιστοσύνη που  επιδεικνύουν προς αυτό μεγάλα κέντρα του εξωτερικού που το επιλέγουν για παραπομπή των ασθενών τους.

Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως, ως πολιτεία, «αξιοποιώντας και θέλοντας να ενισχύσουμε το εγνωσμένου κύρους έργο που επιτελείται στο Μέλαθρο, υποστηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε ποικιλοτρόπως τη δραστηριοποίησή του».

Έφερε ως παράδειγμα τη σύναψη σχετικών συμβάσεων Πολιτείας και Μελάθρου, για παραπομπή ασθενών, από τα κρατικά νοσηλευτήρια, με το Υπουργείο Υγείας να χρηματοδοτεί από το 2013, δεκάδες κλίνες οι οποίες χρησιμοποιούνται για την παραμονή ασθενών που παραπέμπονται από τα κρατικά νοσηλευτήρια, με τις συνολικές δαπάνες, μέχρι και το 2021, να ανέρχονται στα 22 εκατομμύρια ευρώ.  

Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, για την ίδια περίοδο, το Μέλαθρον έλαβε κρατική χορηγία συνολικού ύψους 550 χιλιάδων ευρώ, ενώ για την ανέγερση της νέας πτέρυγας που εγκαινιάζεται, δόθηκε επιπρόσθετη οικονομική βοήθεια ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Το νέο έργο που εγκαινιάζεται, σημείωσε ο ΠτΔ, αποτελεί τη νέα έκφραση προσφοράς του Διοικητικού Συμβουλίου και του προσωπικού του Μελάθρου προς την πατρίδα «και δεν είναι τυχαίο πως ήδη χιλιάδες συμπολίτες μας έχουν ήδη επωφεληθεί από τις εξειδικευμένες υπηρεσίες που προσφέρει».

Συγχαίροντας θερμά τα μέλη των εκάστοτε Διοικητικών Συμβουλίων και του προσωπικού του Μελάθρου Αγωνιστών ΕΟΚΑ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπέδειξε πως, «μέσα από τον ζήλο που επέδειξαν, όσον αφορά την επιτέλεση της αποστολής τους, η Κύπρος μπορεί να σεμνύνεται για την αξιόλογη προσφορά του Μελάθρου, στον τομέα της υγείας, ως επίσης και για την αφειδώλευτη κοινωνική του προσφορά».

Ιδιαίτερα, ευχαρίστησε τον οραματιστή του Μελάθρου Αγωνιστών ΕΟΚΑ, τον Ανδρέα Αγγελόπουλο, αλλά και τους απόδημους μας, οι οποίοι « ως διαφαίνεται και από την τιμητική ονοματοδοσία της πτέρυγας, εκτιμώντας το πολυσύνθετο έργο που επιτελείται στο Μέλαθρο συνέβαλαν μέσα από τις γενναιόδωρες εισφορές τους στην ανέγερση και λειτουργία του».

Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε τις ιδιαίτερες ευχαριστίες του και στη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη, «η οποία πραγματικά αποτελεί τον κρίκο σύνδεσης μεταξύ του Μελάθρου και της Πολιτείας και το έργο της εκτιμάται καθολικά». «Ένιωθα την ανάγκη να αναφερθώ πιο συγκεκριμένα και ονομαστικά, διότι είναι καθολική η αποδοχή ότι δεν διακρίνει στην προσπάθεια προσφοράς και αυτό είναι το σημαντικότερο», συμπλήρωσε.

Τέλος, επανέλαβε ότι «η πολιτεία ήταν, είναι και θα παραμείνει παρούσα» και πως αυτό το χρωστάμε «σε όσους έδωσαν ή αφιέρωσαν τη ζωή τους για την απελευθέρωση του τόπου και δίδουν τώρα, με την κοινωνική τους προσφορά, τη δυνατότητα στους συνανθρώπους μας να αντιμετωπίσουν προβλήματα, που οι συνθήκες καμιά φορά επιβάλλουν την εξειδίκευση για την αντιμετώπιση τους».

Εξάλλου, παραλαμβάνοντας τιμητική πλακέτα για τη διαχρονική στήριξη του προς το Μέλαθρον Αγωνιστών ΕΟΚΑ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως, «είτε ως άνθρωπος, είτε ως εκπρόσωπος του λαού, αυτό που θέλω να ξέρετε είναι πως, όσο αναπνέω θα είμαι στυλοβάτης δίπλα σας, όπως και στο παρελθόν».

Σε χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του ΔΣ του Μελάθρου, Θεοφάνης Παναγιώτου, αναφέρθηκε στην ιστορία του Μελάθρου Αγωνιστών ΕΟΚΑ, ενώ σημείωσε πως, με την ένταξη του στο ΓεΣΥ και την εξυπηρέτηση των Κυπρίων πολιτών, έγνοια όλων αποτελεί η σωστή στελέχωση και ανάπτυξη του προσωπικού, η συνεχής ανανέωση του εξοπλισμού, η ανακαίνιση και επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων.

Στο πλαίσιο αυτό λήφθηκε και η απόφαση για την ανέγερση της νέας πτέρυγας αποκατάστασης «Απόδημου Ελληνισμού», η ανέγερση της οποίας καθυστέρησε κυρίως λόγω της πανδημίας και της καθυστέρησης έλευσης του εξοπλισμού από το εξωτερικό, πρόσθεσε.

Το κτίριο που εγκαινιάζεται σήμερα, σημείωσε, είναι υψηλών προδιαγραφών, «εφάμιλλο -γιατί όχι και καλύτερο  - αντίστοιχων Ευρωπαϊκών Κέντρων Αποκατάστασης», διαθέτοντας 33 κλίνες, υπερσύγχρονο ακτινολογικό, φυσιοθεραπευτήριο,  χημείο, εξωτερικά ιατρεία και άλλους υποστηρικτικούς  χώρους.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Παναγιώτου αναφέρθηκε και στις δυσκολίες που αντιμετώπισε το Μέλαθρον κατά τους μήνες της πανδημίας, «η οποία προκάλεσε τεράστια αναστάτωση στη λειτουργία του» και μεγάλο οικονομικό κόστος, που ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ, λόγω των διαφόρων μέτρων που λήφθηκαν, την μείωση των εξωτερικών ασθενών και το πλήγμα που υπέστη η καθιερωμένη εκδήλωση οικονομικής ενίσχυσης «Οδός Ελευθερίας».

Στις σημερινές δυσκολίες του Μελάθρου, πρόσθεσε, περιλαμβάνεται η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού και η ανάγκη υπερωριακής εργασίας, με αποτέλεσμα να τεθεί αίτημα στο Υπουργείο Εργασίας για άδεια απασχόλησης νοσηλευτών από το εξωτερικό.

Παρά τις προκλήσεις και τα προβλήματα, το Μέλαθρον Αγωνιστών ΕΟΚΑ παραμένει προσηλωμένο στο στόχο του, τόνισε ο Πρόεδρος του ΔΣ, «που δεν είναι μόνο η διαφύλαξη αυτού που λειτουργεί, αλλά η επέκταση των υπηρεσιών μας, τόσο στα εξωτερικά ιατρεία, όσο και με εσωτερικούς ασθενείς».

Αγιασμό τέλεσε ο Επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος Μαχαιριώτης, έγινε απονομή τιμητικών πλακετών και ακολούθησε ξενάγηση του Προέδρου Αναστασιάδη στους χώρους της νέας πτέρυγας αποκατάστασης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας