Ολιστικό εκσυγχρονισμό του τρόπου διαχείρισης τ/κ περιουσιών προτείνει ο Νουρής

Μια νέα πρόταση για ολιστικό εκσυγχρονισμό του τρόπου διαχείρισης των τουρκοκυπριακών περιουσιών, των οποίων η αξία υπολογίζεται σήμερα στα €6,1 δισεκατομμύρια, παρουσίασε την Παρασκευή στην Συμβουλευτική Επιτροπή Διαχείρισης των περιουσιών αυτών, το Υπουργείο Εσωτερικών για «διόρθωση των στρεβλώσεων αλλά και για να νιώθουν ασφάλεια οι δικαιούχοι να επενδύουν στις περιουσίες που τους παραχωρούνται».

Ο Κύπριος φορολογούμενος καλείται να καταβάλει κάθε χρόνο ένα ποσό της τάξης των €8 εκ. ως έλλειμμα στη διαχείριση του Κηδεμόνα, είπε ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, ενώ ανέφερε ότι το έλλειμμα αυτό θα πρέπει να καλυφθεί από την ορθολογιστική διαχείριση των τ/κ περιουσιών.

Μετά τη συνάντησή του με τη Συμβουλευτική Επιτροπή Διαχείρισης τουρκοκυπριακών περιουσιών, ο κ. Νουρής είπε σε δηλώσεις του ότι θεωρεί την πρόταση αυτή, «μια νέα, πολύ σημαντική μεταρρύθμιση, για όσα διαχειρίζεται ο Κηδεμόνας, η Υπηρεσία Διαχείρισης τ/κ περιουσιών του Υπουργείου Εσωτερικών».

Η πρόταση, είπε, μεταξύ άλλων, υποδεικνύει τις αδυναμίες αλλά και στρεβλώσεις που σήμερα παρατηρούνται, και περιλαμβάνει θέσπιση νέων κριτηρίων και διαδικασιών διάθεσης αυτών των περιουσιών «πάντοτε υπέρ των προσφύγων».

Ο Υπουργός είπε ακόμα, ότι η πρόταση διαλαμβάνει εισαγωγή κριτηρίων και μηχανισμών μοριοδότησης για να διατεθούν με το σωστό τρόπο οι κατοικίες, οι γεωργικοί κλήροι αλλά και τα επαγγελματικά υποστατικά, κατά έναν τρόπο που ο Κηδεμόνας των τ/κ περιουσιών θα καταστεί μεταξύ άλλων και οικονομικά βιώσιμος, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορεί ο Κηδεμόνας να καλύπτει και τα ελλείμματα που παρουσιάζονται.

Ακόμα, με την πρόταση αυτή, παρέχονται πρόσθετα δικαιώματα στους πρόσφυγες ώστε να αποκτήσουν κίνητρο για επένδυση στις περιουσίες που τους παραχωρούνται, όπως για παράδειγμα η παραχώρηση δικαιώματος κληρονομικότητας ή υπενοικίασης, είπε.

Από την άλλη, πρόσθεσε, ο Κηδεμόνας αναλαμβάνει και πρόσθετες υποχρεώσεις απέναντι στους μισθωτές όπως για παράδειγμα τη βελτίωση των υποδομών σε θέματα στατικής επάρκεια ούτως ώστε τα κτήρια, από τη στιγμή που θα αποδοθούν στους μισθωτές, να μπορούν να τυγχάνουν και καλύτερης αξιοποίησης.

«Σκοπός και στόχος είναι, όπως έχω πει, ο απεγκλωβισμός του κράτους, του Κηδεμόνα, από τις σημερινές προβληματικές και καθόλου ορθολογιστικές διαδικασίες που υφίστανται και που εδώ και χρόνια απλά τις συζητούμε και τις δακτυλοδείχνουμε χωρίς όμως να είχε γίνει καμία ολιστική προσπάθεια παρέμβασης επιδιόρθωσης» είπε ο κ. Νουρής.

Ερωτηθείς για τα οφέλη που θα έχουν οι πολίτες με τις αλλαγές αυτές, ο Υπουργός απάντησε ότι «σήμερα υπάρχουν πολλές στρεβλώσεις» και αυτό έγκειται στο γεγονός ότι παρουσιάζονται παραδοξότητες, δίνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση ενός ατόμου ο οποίος έχει στην κατοχή του 49.000 τ.μ. τ/κ γης και πληρώνει ένα μίσθιο €28 τον χρόνο.

Είπε ότι αυτές οι στρεβλώσεις δεν είναι μόνο απαράδεκτες, αλλά δημιουργούν δύο σοβαρά προβλήματα και «μας αποστερούν το δικαίωμα να δώσουμε στους πραγματικά δικαιούχους αυτό που πραγματικά δικαιούνται». Όπως ανέφερε, οι στρεβλώσεις αποστερούν τον Κηδεμόνα από έσοδα, επεξηγώντας ότι το κράτος δεν είναι επιχειρηματίας για να μπορεί να λέει ότι θα πρέπει να κερδίσει από αυτή τη διαδικασία, «όμως δεν μπορεί σήμερα ο Κύπριος φορολογούμενος να καλείται σταθερά κάθε χρόνο να καταβάλει ένα ποσό της τάξης των €8 εκ. ως έλλειμμα στη διαχείριση του Κηδεμόνα». Αυτό το έλλειμμα, πρόσθεσε, θα πρέπει να καλυφθεί από την ορθολογιστική διαχείριση των περιουσιών.

Το δεύτερο πρόβλημα, είπε, είναι ότι πάρα πολλοί από τους δικαιούχους που σήμερα έχουν στην κατοχή τους περιουσίες, αισθάνονται ανασφάλεια, γιατί θεωρούν ότι μπορεί να μην τους δοθεί το δικαίωμα, να συνεχίζουν να έχουν υπό τη μίσθωσή τους το συγκεκριμένο υποστατικό είτε λόγω της ηλικίας τους ή άλλο λόγο.

«Δίνουμε λοιπόν τη δυνατότητα μέσω της τροποποίησης και συγκεκριμένων διαφοροποιήσεων στο δικαίωμα αφενός και της κληρονομικότητας» αλλά «και του δικαιώματος της υπενοικίασης». Με αυτόν τον συγκεκριμένο τρόπο «θα αποκτήσει αξία και θα αποκτήσουν κίνητρο αυτοί οι άνθρωποι να επενδύουν στη συγκεκριμένη αξία» είπε ο κ. Νουρής.

Πρόσθεσε ότι πάρα πολλά των τ/κ υποστατικών σήμερα είναι εντελώς ακατάλληλα και είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση, γιατί πολύ απλά οι μισθωτές δεν επενδύουν το παραμικρό γιατί αισθάνονται ακριβώς αυτή την ανασφάλεια.

Τόνισε ακόμα, ότι ο Κηδεμόνας, εκ της νομοθεσίας, είναι κηδεμόνας διαχείρισης Τ/κ περιουσιών, που οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα, «και είμαστε εκ του νόμου εντεταλμένοι να διασφαλίσουμε και τα δικαιώματα των ιδιοκτητών που λέγονται Τουρκοκύπριοι».

«Άρα με τις όποιες ρυθμίσεις έχουμε εισαγάγει, θεωρούμε ότι ισορροπούμε σε αυτή τη δύσκολη ακριβώς γραμμή σε μια προσπάθεια ακριβώς να υπηρετήσουμε και τον έναν και τον άλλο σκοπό,» είπε.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αξία των τουρκοκυπριακών περιουσιών στις ελεύθερες περιοχές, ανέρχεται στα €6,1 δισεκατομμύρια, με τις εισπράξεις από τα ενοίκια να φτάνουν μόλις τα €5 εκ. τον χρόνο, ενώ τα συσσωρευμένα, ανείσπρακτα ενοίκια έφτασαν στα €8,3 εκ. Συνολικά, τα έσοδα από τη διαχείριση τ/κ περιουσιών είναι €16 εκ. τον χρόνο αλλά το ποσό αυτό συμπεριλαμβάνει και πάνω από €7 εκ. από τον εθνικό προϋπολογισμό που προστίθενται για κάλυψη των ελλειμμάτων, για να υπάρχει ένας ισολογισμός αφού τα ετήσια έξοδα είναι περίπου €15,3 εκ.

Σε ερώτηση κατά πόσο υπήρχαν περιπτώσεις Τουρκοκυπρίων που έχουν ζητήσει πίσω την περιουσία τους ο Υπουργός είπε ότι υπάρχουν πάρα πολλές τέτοιες περιπτώσεις, και ότι «είναι κι αυτή μια παράμετρος που απασχολεί τον προσφυγικό μας κόσμο προς τον οποίο έχουν παραχωρηθεί υπό διαχείριση Τ/κ περιουσίες».

Επεσήμανε ότι έχουν όμως εισαχθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία συγκεκριμένα κριτήρια, το σημαντικότερο εκ των οποίων που αφορά σε θέματα είτε διεκδίκησης, πολύ δε περισσότερο στα θέματα του δικαιώματος Τουρκοκύπριου να πωλήσει την περιουσία του, που, όπως είπε, είναι κι αυτό μια παράμετρος που το τελευταίο διάστημα έχει αυξητική τάση.

Είπε ότι από τη στιγμή που διακριβωθεί ότι ο Τουρκοκύπριος αιτητής είναι κάτοχος ελληνοκυπριακής περιουσίας στα κατεχόμενα, του αποστερείται το οποιοδήποτε δικαίωμα της μεταβίβασης ή της πώλησης περιουσίας του στις ελεύθερες περιοχές.

«Αυτή είναι μια ασφαλιστική δικλείδα που έχει τεθεί για να υπάρχει τουλάχιστον μια ισονομία απέναντι στον προσφυγικό μας κόσμο, από την ώρα που κάποιος νέμεται τις περιουσίες του στα κατεχόμενα δεν μπορεί να του δίνεται και το δικαίωμα να πωλεί προς όφελός του δική του περιουσία που είναι στις περιοχές που ελέγχονται από την Δημοκρατία» είπε.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, έχουν ανανεώσει τη συνεδρία της Συμβουλευτικής Επιτροπής για να δοθεί χρόνος στα μέλη να επανέλθουν με τις δικές τους εισηγήσεις. Η επόμενη συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 31 Μαΐου.

Ο κ. Νουρής είπε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα είναι έτοιμο μέσα σε αυτό το χρονοδιάγραμμα, και με την τροποποίησης της νομοθεσίας, η οποία ευθύς αμέσως θα κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων για συζήτηση, «για να εξορθολογούμε επαναλαμβάνω ολιστικά υπέρ των πραγματικά δικαιούχων, αλλά και υπέρ του κράτους την πολιτική διαχείρισης των τ/κ περιουσίων».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Είχε πάει για σέρβις το Dali πριν την πρόσκρουση στη γέφυρα-Στο φως ηχητικό ντοκουμέντο
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Παρεμβαίνει το Υπουργείο Οικονομικών για να πληρωθούν οι υπάλληλοι του ΡΙΚ
Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
Ζήτησε πόρισμα με «ανοιχτή αιτία» για Θανάση η Εισαγγελία, δολοφονία πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας έδειξε η οικογένεια
Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»
Με τη συμμετοχή 400 ποδηαλτών/τριών αρχίζει την Παρασκευή το Cyprus Gran Fondo