«Έγινε θόρυβος για το τίποτα, συνεχίζονται οι παρανομίες μέσα στα containers…»

Μπορεί στο πρόσφατο παρελθόν τα μέλη του ΤΑΕ Αρχηγείου να πραγματοποίησαν εφόδους σε διάφορα υποστατικά γραφείων κηδειών και να τσάκωσαν μάλιστα ορισμένα χωρίς την εγκεκριμένη άδεια λειτουργίας από το Υπουργείο Εσωτερικών για την άσκηση του επαγγέλματος του λειτουργού γραφείου κηδειών, εντούτοις, όπως διαφαίνεται τίποτα δεν εμποδίζει τα παράνομα γραφεία κηδειών για να συνεχίσουν τη λειτουργία τους. 

Γραφεία μέσα σε containers, αλλά και σταυρούς που τους ξαναβάφουν και τους βάζουν πίσω, φαίνεται να είναι μερικές από τις συνήθειες των μη αδειούχων γραφείων κηδειών, όπως εκφράστηκε και στο πρόσφατο παρελθόν, οι οποίοι συνεχίζουν να δρουν ανεξέλεγκτα και να ξεγελούν την ίδια ώρα ανυποψίαστους πολίτες, οι οποίοι μέσα στον θρήνο και τον πόνο τους, ασφαλώς και δεν θα ψάξουν εάν το κάθε γραφείο κηδειών, είναι αδειοδοτημένο ή όχι. 

Τον φανερό προβληματισμό της εξέφρασε σε δηλώσεις της στον REPORTER η πρόεδρος του Συλλόγου Λειτουργών Κηδειών και Ταριχευτών κα. Μάρω Μελά, η οποία σημείωσε πως «δεν κουνά κανένας το δάκτυλο του για να αλλάξει αυτή η κατάσταση που επικρατεί στον χώρο των γραφείων κηδειών. Γνωρίζουμε ποια λειτουργούν παράνομα και συνεχίζουν να λειτουργούν ακόμη μέσα σε containers κανονικά. Υπάρχουν κάποιοι που με υπεκφυγές καταφέρνουν να δρουν χωρίς καμία υποψία και ερχόμαστε εμείς και λέμε σήμερα, γιατί να πολεμάμε μόνοι μας, αφού αυτοί συνεχίζουν να δρουν ανεξέλεγκτοι χωρίς να έχουν καμία επίπτωση;». 

Παρά τις εφόδους της Αστυνομίας και τα δικαστικά εντάλματα που υπήρξαν σε συγκεκριμένα γραφεία κηδειών, δυστυχώς, πρόσθεσε η κα. Μελά, «τίποτα δεν άλλαξε τους τελευταίους μήνες, δεν συγκινείται τ’ αυτί κανενός. Έκαναν ένα νόμο, ο οποίος ισχύει μόνο για τα 16 αδειοδοτημένα γραφεία κηδειών. Έγινε ένας θόρυβος για εκείνο το χρονικό διάστημα με την Αστυνομία και αντί να κλείσουν με διάταγμα εκείνους που έπιασαν επ’ αυτοφώρω και να σφραγίσουν τα γραφεία τους, τους άφησαν και αυτοί συνεχίζουν μέχρι σήμερα και κάνουν κανονικά τη δουλειά τους. Ίσως να οδηγηθούν μετά από μερικά χρόνια στο δικαστήριο, να την πληρώσουν με ένα πρόστιμο και να κλείσει η υπόθεσή τους και να συνεχίζουν κανονικά να δρουν ανεξέλεγκτοι. Πήγαμε από το μηδέν στο πλην μηδέν».

Την ίδια ώρα, την ευθύνη στο Υπουργείο Εσωτερικών επέρριψε η κα. Μελά, καθώς όπως διερωτήθηκε, «όταν το ίδιο το Υπουργείο Εσωτερικών που χειρίζεται τον Νόμο δεν μπορεί να το διαχειριστεί, τότε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε; Όπως οι κλινικές υπάγονται στο υπουργείο Υγείας και όταν κάνουν μια ματσαράγκα, θα πάει να τους βάλει λουκέτο και παίρνει την ευθύνη το υπουργείο που υπάγονται, το ίδιο ισχύει και σε εμάς, αλλά δεν βλέπουμε πράξεις από το αρμόδιο υπουργείο που έχει την ευθύνη των γραφείων κηδειών. Εμείς πήγαμε στο υπουργείο Εσωτερικών και συγκεκριμένα στο Τμήμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων και αφού είδαμε τους υπεύθυνους, τους είπαμε εάν θέλουν να πατάξουν τη φοροδιαφυγή, πρέπει στην αίτηση που γίνεται για τα έξοδα κηδείας, να επισυνάπτεται απόδειξη αδειοδοτημένου γραφείου κηδειών, με το ποσό που πλήρωσε η οικογένεια και ποιος τα πλήρωσε. Δυστυχώς, δεν ακούει κανείς όμως…». 

Αναμφισβήτητα, με την επικρατούσα κατάσταση, αδικούνται τα αδειοδοτημένα γραφεία κηδειών, τα οποία τηρούν κατά γράμμα τον Νόμο. «Εμείς για να προσαρμοστούμε σύμφωνα με τις πρόνοιες του Νόμου, σαν Γραφείο Κηδειών, δώσαμε για το γραφείο στη Λεμεσό 80,000 ευρώ και άλλα τόσα για το γραφείο στη Λευκωσία. Υπάρχει κόσμος που είναι δυσαρεστημένος από εξυπηρετήσεις Γραφείων Κηδειών. Είναι μια κατάσταση τραγική. Τρέχουμε να εφαρμόσουμε ένα Νόμο, τον οποίο δεν τηράνε όλοι.  Η Αστυνομία έχει κάνει τη δουλειά της, τεκμηρίωσε το φάκελο της και τον έστειλε στη Γενική Εισαγγελία, αλλά από εκεί και πέρα πρέπει να κουνήσει το δάκτυλό του και το υπουργείο Εσωτερικών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Η ανάγκη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία και οι μύθοι που καταρρίφθηκαν
Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Πέραν των 18 χιλιάδων ατόμων εξυπηρετούν τα Επιμορφωτικά Κέντρα
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού και Λάρνακας
Ενέκρινε οδηγία για το δικαίωμα των καταναλωτών για επισκευή προϊόντων το Ευρωκοινοβούλιο
Άγγιξαν τα 155 εκατομμύρια οι διελεύσεις από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων ισχυρίζονται στα κατεχόμενα
Τελευταία η Κύπρος στην ΕΕ σε διαδικτυακές αγορές έντυπων και ψηφιακών βιβλίων
Εντός του 2024 η νομοθετική ρύθμιση της πρακτικής εργασίας των φοιτητών
Ανακαλείται το Physiomer Baby Unidoses-Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας