Μια φωτογραφία, 48 χρονιά μετά, βρήκε τον ιδιοκτήτη της-«Ήταν λες και επέστρεψα σπίτι»

Μια φωτογραφία, φυλαγμένη καλά, μετά από 48 χρόνια έφτασε στα χέρια των ιδιοκτητών της… «Μια όμορφη επιστροφή στα παλιά και ήρεμα χρόνια της παιδικής μας ηλικίας», όπως είπε η κ. Μαρία, μια από τις κόρες, εκ των τεσσάρων παιδιών της 83χρονης σήμερα κας Παναγιώτας Δημήτρη Σουρουλλά, από την κατεχόμενη Λύση.

Η συγκινητική αυτή ανακάλυψη, έγινε γνωστή από τον κοινοτάρχη του Δικώμου, Χρίστο Χάσικο, όταν τον επισκέφθηκαν στο γραφείο του, ο Salih Yusuf με την μητέρα του, Pembe Salih, τουρκοκύπριοι από την Σταυροκόνου. Μαζί τους έφεραν τρεις φωτογραφίες, τις οποίες η κα Pembe είχε φυλάξει σχολαστικά, με την ελπίδα μια μέρα να βρει τους ιδιοκτήτες τους.

Για να συμβάλει με τον τρόπο του, στην προσπάθεια αυτή, ο κος Χάσικος δημοσίευσε τις φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η ανταπόκριση ήταν άμεση. Πολλοί ήταν αυτοί που αναγνώρισαν το πρόσωπο που απεικονιζόταν στην φωτογραφία. Μια νεαρή κοπέλα, γύρω στα 17. Ήταν η μητέρα της κ. Μαρίας. Η συνάντηση για την παραλαβή έγινε άμεσα σε συγκινησιακό κλίμα…. Δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα δάκριά της.

«Είναι πολύ συγκινητικό όταν βρίσκεις ξαφνικά κάτι που σου ανήκει ενώ δεν γνώριζες πως υπάρχει. Ήταν λες και επέστρεψα στο σπίτι μου», είπε μιλώντας στον REPORTER η κα Μαρία.

Όταν η φωτογραφία δημοσιεύθηκε, η πρώτη που επικοινώνησε μαζί τους ήταν η θεία της. «Μόλις είδα τη φωτογραφία κατάλαβα αμέσως πως επρόκειτο για την μητέρα μου. Την φωτογραφία αυτή την είχε η γιαγιά μου στο σπίτι τους, όταν η μητέρα μου ήταν νέα. Η φωτογραφία αυτή, πρέπει να τραβήχτηκε όταν ήταν 17 ή 18 ετών. Γνώριζα αυτή τη φωτογραφία, αλλά δεν γνώριζα ότι υπήρχε ακόμη και είναι η μόνη που έχουμε που απεικονίζουν την μητέρα μου. Οι άλλες φωτογραφίες που έχουμε, είναι αυτές που καταφέραμε να βρούμε το 2002, όταν άνοιξαν τα οδοφράγματα. Μια φωτογραφία του πατέρα μου και μια, δική μου με την αδελφή μου, απ΄όταν ήμασταν 3 ή 4 ετών».

Όλη η οικογένεια ενημερώθηκε για την φωτογραφία, όπως και η κα Παναγιώτα, που σήμερα είναι 83 ετών και έχει πλήρη διαύγεια. «Φυσικά, ενημέρωσα τα αδέλφια μου για την φωτογραφία. Η αδελφή μου διαμένει στο εξωτερικό και όταν την είδε συγκινήθηκε πάρα πολύ. Βγάλαμε για όλους μας αντίτυπα και τώρα πλέον θα βάλουμε την φωτογραφία, δίπλα από αυτή του πατέρα μας. Όταν της δείξαμε την φωτογραφία, δεν πίστευε ότι ήταν δική της, λίγο αργότερα διερωτήθηκε πόσο χρονών να είναι όταν την τράβηξε».

Οι αναμνήσεις από την Λύση παραμένουν πολλές. Η φωτογραφία έφερε και πικρές αναμνήσεις…. «Θυμάμαι ακόμη τον φόβο που νιώθαμε. Τριγυρνούσαμε, κρυβόμασταν για να γλιτώσουμε από τους βομβαρδισμούς, ήμασταν παιδιά… Ζήσαμε στα αντίσκηνα για ενάμιση χρόνο. Είναι δύσκολο όταν ανατρέχω πίσω. Είναι γ΄αυτό που θεωρώ τη γενιά των γονιών μας γενναία. Έχασαν τα πάντα αλλά στάθηκαν στα πόδια τους. Ξαναδημιουργήθηκαν, μόρφωσαν και πάντρεψαν τα παιδιά τους».

Αν και η κα Μαρία δεν συναντήθηκε ακόμη με την κα Pembe Salih και τον γιο της Salih Yusuf, τους ευχαρίστησε που φύλαξαν την φωτογραφία της μητέρας της για τόσα χρόνια.

Το ίδιο αισθάνονται και οι ίδιοι, χαρούμενοι και ευτυχισμένοι που κατάφεραν να βρουν τουλάχιστον τον έναν από τους ιδιοκτήτες των τριών φωτογραφιών που είχε κρατήσει προσεκτικά για δεκαετίες.

Μιλώντας στον REPORTER,  o Salih είπε πως η οικογένεια του έμεινε για ένα πολύ μικρό διάστημα στη Λύση. «Στο σπίτι αυτό η μητέρα μου βρήκε την φωτογραφία και σκέφτηκε πως θα ήταν καλό να τις φυλάξει με την ελπίδα πως κάποια μέρα, όταν όλα γίνουν όπως παλιά, θα βρει τους ιδιοκτήτες και θα τους τις δώσει. Πριν από λίγο καιρό, αποφασίσαμε με την μητέρα μου να πάρουμε τις φωτογραφίες στον κ. Χρίστο με την ελπίδα να βρεθούν οι ιδιοκτήτες. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που αυτό έγινε πραγματικότητα».

«Τότε η οικογένειά μας, έφυγε από τη Λεμεσό, μετακόμισαν για λίγο στη Λύση, αργότερα στο Δίκωμο και τώρα πλέον στην Κερύνεια. Η μητέρα μου, όταν βρήκε τις φωτογραφίες ήθελε να τις κρατήσεις, τελικά φαίνεται πως είχε δίκαιο για τους λόγους που το έκανε. Είναι κάτι που μας συγκινεί, αυτοί οι άνθρωποι έφυγαν από το σπίτι τους», είπε ο κος Salih Yusuf.

Όταν ενημερώθηκαν από εμάς, ότι η κα Παναγιώτα βρίσκεται στη ζωή και πως πρόκειται για μια από τις μοναδικές φωτογραφίες που έχει η οικογένεια από τότε, χάρηκαν ακόμη περισσότερο και ευχήθηκαν σύντομα να βρεθούν και οι ιδιοκτήτες των άλλων φωτογραφιών. Και οι δύο είπαν πως θα ήταν ευχάριστο να συναντήσουν αυτά τα άτομα γιατί δεν υπάρχει τίποτα που να τους χωρίζει.

 

Δειτε Επισης

Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι
Αίτηση από τέταρτη εταιρεία στα κατεχόμενα για χαλλούμι ΠΟΠ
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα