Κραυγή απόγνωσης από εγκλωβισμένους Μαρωνίτες-«Στο τέλος θα μας διώξουν»

Πληθώρα προβλημάτων φαίνεται να ταλανίζουν τους εγκλωβισμένους Μαρωνίτες αλλά και επαναγκατεσταθέντες, που προσπαθούν με νύχια και δόντια να διατηρήσουν την κοινότητα των Μαρωνιτών ζωντανή, στα δυο εναπομείναντα χωριά, Κορμακίτη και Καρπάσια, όπου υπάρχουν κάτοικοι, καθώς τόσο η Αγία Μαρίνα Σκυλλούρας και ο Ασώματος, έχουν μετατραπεί από την αποφράδα ημέρα σε στρατόπεδα των κατοχικών αρχών.  Προβλήματα στην οικονομική στήριξη από το κράτος για την επιδιόρθωση κατοικιών, παροχή οικιακών βοηθών στους ηλικιωμένους εγκλωβισμένους που απέμειναν και επιδιορθώσεις σε κτιριακές εγκαταστάσεις, είναι μερικά από τα ζητήματα που χρίζουν βελτίωσης και στήριξης. 

Τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εγκλωβισμένοι των μαρωνίτικων χωριών, πρόκειται να εξετάσει η Επιτροπή Προσφύγων και Εγκλωβισμένων, σε μια προσπάθεια που καταβάλλεται για να στηριχθεί η Μαρωνιτική Κοινότητα αλλά και να παραμείνει ζωντανή, καθώς το μόνο που απέμεινε στους Μαρωνίτες της Κύπρου, είναι η ίδια η γη τους, που αποτελεί παρακαταθήκη των προγόνων τους και βρίσκεται στα τέσσερα κατεχόμενα χωριά τους. 

«Αντί να μας βοηθούν και να μας στηρίζουν οικονομικά για να μείνουμε στα χωριά μας, στο τέλος θα μας διώξουν. Δεν βοηθούν», ανέφερε φανερά προβληματισμένος ο Κοινοτάρχης της Καρπάσιας, Χριστάκης Χατζηαντώνης, σε δηλώσεις που παραχώρησε στον REPORTER. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Καρπάσια σήμερα κατοικούν μονάχα τέσσερις εγκλωβισμένοι, καθώς οι υπόλοιποι έχουν φύγει από τη ζωή και σχεδόν είκοσι επανεγκατασταθέντες.

Τα προβλήματα που απασχολούν τους εγκλωβισμένους Μαρωνίτες, όπως υπέδειξε ο κ. Χατζηαντώνης, «είναι ότι όταν πεθάνει κάποιος εγκλωβισμένος, δεν έχουν στήριξη τα παιδιά του. Για παράδειγμα ο πατέρας μου και η μητέρα μου, καλλιεργούσαν περίπου 700 σκάλες. Μετά πέθανε ο πατέρας μου και τα καλλιεργούσαμε μαζί με τη μητέρα μου και τα γράφαμε για να παίρνουμε μια μικρή επιδότηση. Στην παρούσα φάση λαμβάνουμε 43 ευρώ το δεκάριο αποζημίωση και από την άλλη πλευρά, μας δίνουν δέκα με δώδεκα τη σκάλα. Το δεκάριο είναι 1,000 τετραγωνικά μέτρα και η σκάλα είναι 1,400. Και για τους εγκλωβισμένους, έκαναν νόμο μέχρι τις 1,000 σκάλες και έτσι παίρναμε δέκα με δώδεκα ευρώ τη σκάλα. Τώρα που πέθανε η μητέρα μου, δεν δικαιούμαστε να γράψουμε τα χωράφια μας για να πάρουμε την επιδότηση. Έτσι τα καλλιεργούμε με τον αδελφό μου που είναι επανεγκατασταθέντας. Μας έδωσαν άδεια να σπέρνει ο κάθε επαναγκατασταθέντας τα δικά του, που μπορεί να είναι της μητέρας του και του πατέρα του. Κάθε οικογένεια ουσιαστικά, μπορεί να έχει μέχρι και 100 σκάλες».

Ακόμα ένα μεγάλο πρόβλημα που απασχολεί τους Μαρωνίτες, είναι με τους επανεγκατασταθέντες, καθώς όπως σημείωσε ο Κοινοτάρχης της Καρπάσιας, «πρέπει να τους δώσουν μια μικρή βοήθεια για να επιδιορθώσουν τα σπίτια τους. Οι συνθήκες διαβίωσης δεν είναι ιδιαίτερα άσχημες στην Καρπάσια, επειδή μπορούμε να πηγαίνουμε και να ερχόμαστε στις ελεύθερες περιοχές. Οι δύσκολες στιγμές ήταν όταν έκλεισαν οι δρόμοι, κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Υπάρχουν όμως μερικά προβλήματα, όπως για παράδειγμα με την καθαριότητα του χωριού μας. Επειδή η Λάπηθος είναι το χωριό που υπαγόμαστε έχει χρεοκοπήσει και δεν μας καθαρίζουν το χωριό και είναι λερωμένο από αγριόχορτα».  

Στο ίδιο μήκος κύματος, είναι η κατάσταση που επικρατεί και στον Κορμακίτη, όπου οι εγκλωβισμένοι Μαρωνίτες είναι μερικές δεκάδες και οι επαναγκατασταθέντες μετρούν γύρω στους 200. Όπως εξήγησε ο Κοινοτάρχης του Κορμακίτη, Ηλίας Κκούρας, «δυστυχώς, έρχονται πλάσματα από εδώ για να μείνουν και δεν τους κοτσιανιάζουν τα σπίτια επειδή είναι σε τουρκική γη. Έχει μια οικογένεια συγκεκριμένα που θέλουν να τη βγάλουν έξω, επειδή είναι σε τουρκικό οικόπεδο. Το άλλο πρόβλημα, είναι αυτό με την επαναγκατάσταση και τη βοήθεια που λαμβάνουν όσοι επιθυμούν να ζήσουν στον Κορμακίτη. Επίσης, το νηπιαγωγείο μας, στο οποίο πάνε τα μωρά μας και τα Σαββατοκύριακα,θέλει πάρα πολλές επιδιορθώσεις και ζητούμε να μας βοηθήσουν να το φτιάξουμε, όπως και το κτήριο των καλογριών θέλει φτιάξιμο, όπου διαμένουν εκεί οι καλογριές μας».

Είδε τους Μαρωνίτες ο Κέττηρος και σηκώνει μανίκια στη Βουλή

Περιοδεία στα Μαρωνίτικα χωριά πραγματοποίησε πρόσφατα ο πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής Προσφύγων, όπου τα είπε κατ' ιδίαν με τους εγκλωβισμένους και τους επανεγκατασταθέντες. Μιλώντας στον REPORTER, o πρόεδρος της επιτροπής, Νίκος Κέττηρος, σημείωσε ότι «ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα των Μαρωνιτών, ιδιαίτερα στον Κορμακίτη και στην Καρπάσια, που είναι τα μόνα χωριά που κατοικούνται από Μαρωνίτες, είναι θέματα που αφορούν τη φροντίδα των ηλικιωμένων εγκλωβισμένων και οι εγκρίσεις που αναμένουν να λάβουν και έτσι καθυστερούν για να έχουν οικιακή βοηθό».

Το δεύτερο θέμα που έθιξε ο κ. Κέττηρος, αφορά τους  επανεγκατασταθέντες, οι οποίοι υποβάλλουν αίτηση και λαμβάνουν επιδότηση και βοήθεια από το κράτος για επανεγκατάσταση. «Εκείνο που ζητούμε είναι τουλάχιστον να εξετάζονται οι αιτήσεις τους και να γίνονται αυστηροί έλεγχοι, ώστε να παίρνουν τα  λεφτά εκείνοι που είναι πραγματικά επανεγκατασταθέντες. Πρέπει να εξετάζονται πιο γρήγορα οι αιτήσεις, γιατί υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση και υπάρχει ένα κόστος γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Το τρίτο σημείο, που είναι πάρα πολύ σημαντικό, είναι ότι υπάρχει μια απόφαση τα τελευταία χρόνια, με τα πιστοποιητικά μίσθωσης και τίτλων ιδιοκτησίας στους συνοικισμούς και δεν παραχωρούνται τα σπίτια στους επανεγκατεσταθέντες».

Κατά την επίσκεψή του στα μαρωνίτικα χωριά, αυτό που εντόπισε ως σημαντικότερο ο κ. Κέττηρος, «είναι αυτό με τους επανεγκατεσταθέντες, ώστε να συντομεύσουν οι διαδικασίες και να αυξηθούν οι έλεγχοι. Είναι κάτι μάλιστα, που ζητούν και οι ίδιοι οι Μαρωνίτες. Επίσης, η φροντίδα των ηλικιωμένων είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι, καθώς μεγάλωσαν αυτοί οι άνθρωποι πλέον και τα παιδιά τους δεν μπορούν να είναι καθημερινώς μαζί τους και έτσι χρειάζονται μια οικιακή βοηθό. Ως εκ τούτου, οι διαδικασίες είναι πάρα πολύ δύσκολες και χρονοβόρες και δεν τους βοηθούν».

  

  

  

  

  

  

  

  

 

 

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας