Νέο Υφυπουργείο, νέα πρόκληση-«Η Κύπρος μπορεί να γίνει κόμβος πολιτισμού»

Σε περίοδο προετοιμασίας και προπαρασκευής βρίσκεται το Υφυπουργείο Πολιτισμού με τον Γιάννη Τουμαζή, τον πρώτο που αναλαμβάνει επίσημα καθήκοντα από την 1η Ιουλίου, να δηλώνει έτοιμος μπροστά στη νέα πρόκληση.

Η ενασχόλησή του με τα πολιτιστικά δρώμενα για πάνω από τριάντα χρόνια, αποτελεί κίνητρο για ορθή διαχείριση ζητημάτων που απασχολούν τον πολιτισμό. Μιλώντας στον REPORTER, ο νεοδιορισθείς Υφυπουργός ανέφερε πως ανάμεσα στους στόχους του είναι η αναγνώριση των ανθρώπων του πολιτισμού και να αποκτήσει σημαντική θέση στη λίστα των προτεραιοτήτων της Πολιτείας.

 «Η δημιουργία του Υφυπουργείου ήταν κάτι που οι άνθρωποι του πολιτισμού περίμεναν για αρκετά χρόνια. Ο πολιτισμός σ΄όλες τις ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να έχει τη δική του κρατική στέγη και χαίρομαι ιδιαίτερα που υλοποιείται», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σηκώνει μανίκια ο Τουμαζής-«Θα υπηρετήσω όσο καλά μπορώ τον πολιτισμό»

Πρόκειται, σύμφωνα με τον ίδιο, για πρόκληση που έχει ως κύριο στόχο την στήριξη, την ενίσχυση των πεπραγμένων που αφορούν τον πολιτισμό, κάτι που όμως για να πετύχει θα χρειαστεί συλλογικότητα. «Ο πολιτισμός δεν ήταν πολλές φορές ψηλά στις λίστες προτεραιότητας των αξιωματούχων. Θα προσπαθήσω να υπηρετήσω όσο πιο καλά τον Πολιτισμό τις δομές του αλλά κυρίως τους ανθρώπους του, διότι, αυτό που έδειξε η περίοδος της πανδημίας είναι πως οι καλλιτέχνες, οι παραγωγοί του πολιτισμού, επέζησαν μέσα από δύσκολες και άσχημες συνθήκες που αφορούσε ακόμη και τη διαβίωσή τους. Χρειάζονται αναγνώριση και θεωρώ πως με ορθή στήριξη θα γίνουν σημαντικές αλλαγές. Η αναγνώριση των καλλιτεχνών και η θεσμοθέτηση των δημιουργικών επαγγελμάτων είναι τα πρώτα ζητήματα που θα μας απασχολήσουν. Θα χρειαστεί, όμως, συλλογική και συμμετοχική δουλειά. Απευθύνω έκκληση γ΄αυτή την πρόκληση που έχουμε μπροστά μας, ώστε στο λίγο χρόνο που έχω να προσπαθήσουμε να επιτύχουμε όσα περισσότερα μπορούμε. Δεν περισσεύει κανένας στην προσπάθεια αυτή», σημείωσε.

Από την πρώτη μέρα ανακοίνωσης του διορισμού του, ο κ. Τουμαζή έλαβε μηνύματα υποστήριξης αλλά δεν έλειψαν και οι κακεντρεχείς, τους οποίους ωστόσο προσκαλεί να γίνουν σύμμαχοί στον αγώνα. «Είχα λάβει αρκετά μηνύματα συμπαράστασης. Δεν ήμουν πολιτικός, ήμουν και είμαι εργάτης του πολιτισμού, οπότε γνωρίζω πολύ καλά και έχω βιώσει τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τους ανθρώπους του. Αυτό μου δίνει κίνητρο. Τους κακεντρεχείς τους προσκαλώ να ανταλλάξουμε απόψεις, να εργαστούμε μαζί στον κοινό αγώνα και να αντιμετωπίσουμε μαζί τα χρόνια, σοβαρά προβλήματα. Σ΄ αυτά δεν χωρούν κακεντρέχειες. Χρειάζεται πίστη, όραμα, εμπιστοσύνη και πολύ δουλειά».

Για τις επόμενες εβδομάδες, οι διεργασίες αναβάζουν στροφές στην προσπάθεια να στηθεί ορθή δομή από την αρχή. Στην παρούσα φάση, στο Υφυπουργείο Πολιτισμού θα ενταχθούν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες, το Τμήμα Χειροτεχνίας και την επόμενη χρονιά το Τμήμα Αρχαιοτήτων. Προτεραιότητα, όπως ανέφερε ο κος Τουμαζής, είναι να στηθεί η δομή που θα επιτρέψει την μελλοντική ανάπτυξη.

Το όραμα στο οποίο θα στηριχθεί το Υφυπουργείο, θα ανακοινωθεί όταν αναλάβει καθήκοντα, ωστόσο θεωρεί ως μέρος της αποστολής του, την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.  

«Η πολιτιστική μας κληρονομία, είναι το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του τόπου μας. Η Κύπρος σαν χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να γίνει κόμβος πολιτισμού. Μπορεί να το λέμε συνέχεια για όλους τους τομείς αλλά πιστεύω ότι μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Έχουμε ένα πολύ πλούσιο καλλιτεχνικό δυναμικό, με επιτυχίες στο εξωτερικό και θα πρέπει να το ενισχύσουμε και να προωθήσουμε τους ανθρώπους μας και το πολιτιστικό μας προϊόν μέσω της περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων μας με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και διεθνώς. Έτσι, η ανάπτυξη περιφερειακών συνεργασιών θα μπορέσει να δώσει περισσότερες ευκαιρίες στον πολιτισμό μας, στις δομές, τους ανθρώπους μας. Να έρθουν σε επαφή με τους συναδέλφους τους από το εξωτερικό, να αναπτυχθεί περισσότερο η πολιτιστική δημιουργία, χωρίς να ξεχνάμε βέβαια την παράδοση, τις αρχαιότητές μας και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας. Υπάρχουν χώρες που έχουν κάνει τεράστια άλματα και θα επιδιώξω συνεργασίες και συναντήσεις με τους αντίστοιχους Υπουργούς ή Υφυπουργούς Πολιτισμού ώστε να έχουμε καλές πρακτικές στο εξωτερικό. Έτσι θα καταφέρουμε να στήσουμε στέρεες βάσεις για το Υφυπουργείο», ανέφερε τέλος ο κ. Τουμαζής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτός είναι ο υφυπουργός Πολιτισμού που διόρισε ο Πρόεδρος

Ποιος είναι ο πρώτος Υφυπουργός Πολιτισμού

Ο κος Γιάννης Τουμαζής, γεννήθηκε στην Αμμόχωστο. Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο της Αθήνας, Σκηνογραφία στη Σχολή Καλών Τεχνών της Ουτρέχτης, στην Ολλανδία, και Αισθητική και Θεωρία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Amiens, στη Γαλλία όπου και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή. Είναι καθηγητής Ιστορίας και Θεωρίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Frederick, συντονιστής του προγράμματος διδακτορικών σπουδών και έχει πλούσιο συγγραφικό έργο. Από το 1994 είναι Διευθυντής του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών Λευκωσίας και του Ιδρύματος Πιερίδη. Διετέλεσε Πρόεδρος του ΔΣ του ΘΟΚ και αντιπρόεδρος της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό. Το 2011, η Γαλλική Δημοκρατία του απένειμε τον τίτλο του Ιππότη των Τεχνών και των Γραμμάτων για τη συμβολή του στον Πολιτισμό. Το 2020 εξελέγη ομόφωνα Αντεπιστέλλον Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών.

 

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας
Κλειστά την 1η Μαΐου όλα τα Γενικά Καταστήματα-Οι οδηγίες του Υπουργείου Εργασίας
Διαμαρτυρία φοιτητών ΤΕΠΑΚ για μεταφορά μαθημάτων στην Πάφο