Άρχισε το… σεργιάνι των φιδιών-Οι τρόποι προφύλαξης και τα σημεία που συχνάζουν

Η θερμοκρασία άρχισε σιγά-σιγά να ανεβαίνει και με την άνοδο αυτή, ανοίγουν τα μάτια τους την ίδια ώρα και τα φίδια που βρίσκονταν σε χειμέρια νάρκη, ξεκίνησαν να κάνουν την πρωτοεμφάνισή τους. Μπορεί τα πλείστα να μην είναι δηλητηριώδεις, ως εκ τούτου, δεν παύουν να αποτελούν τον φόβο και τον τρόμο για τους πλείστους ανυποψίαστους πολίτες, που θα βρεθούν ανά πάσα στιγμή απέναντί τους και δεν γνωρίζουν πώς να τα αντιμετωπίσουν. 

Ήδη, έχουν κάνει την εμφάνισή τους πάρα πολλά φίδια σε κάθε άκρη της Κύπρου, με τον ερπετολόγο Γιάννη Αγγελή, να βρίσκεται σε εγρήγορση, καθώς αρκετές είναι οι κλήσεις που δέχεται καθημερινώς για την απομάκρυνσή τους από διάφορες οικίες και υποστατικά. 

«Έχει αρχίσει ήδη η εμφάνιση των φιδιών, ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου και αυτό που πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος, είναι η ατομική τους προστασία. Δηλαδή, ειδικά τις νυχτερινές ώρες, να μην είμαστε με τις παντόφλες και τα σάνταλα μέσα σε πυκνοκατοικημένη βλάστηση. Να έχουμε καλή ορατότητα, φωτισμό στην αυλή μας και στα σκοτεινά σημεία γύρω από το σπίτι μας να βάζουμε φως με διάφορους προβολείς. Να ξεκινήσουν να κάνουν καλούς καθαρισμούς στις αυλές τους ο κόσμος και στον χώρο γύρω από το σπίτι. Να μην περιμένουν τους Δήμους για να καθαρίσουν τα χωράφια που βρίσκονται γύρω τους».

Πολύ σημαντικό την ίδια ώρα ο κόσμος να έχει την ατομική ευθύνη για τον χώρο του, ώστε να γλυτώνει από τα τρομακτικά ερπετά κάθε καλοκαιρινή περίοδο. «Είναι πολύ σημαντικό να αρχίσει ο κόσμος από μόνος του να κάνει κάποιες αποψιλώσεις, για να γλυτώσει από διάφορα τρωκτικά και σαύρες που προσελκύουν και τα φίδια. Οπότε εάν έχουμε καθαρή την αυλή μας, σίγουρα οι πιθανότητες να βρούμε φίδι είναι πιο μειωμένες, απ’ ότι να μην την έχουμε».

Σε περίπτωση δαγκώματος, ο ειδικός ερπετολόγος, συνέστησε καμία ενέργεια που θα επιφέρει σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή. «Δεν κάνουμε απολύτως καμία ενέργεια. Δεν το σχίζουμε, δεν το ρουφάμε. Ο χρόνος που έχουμε μέχρι να πάμε στο Νοσοκομείο είναι δυο με οκτώ ώρες και έτσι προλαβαίνουμε άνετα. Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια δεν πέθανε κανείς στην Κύπρο από δάγκωμα φιδιού, ακόμη και μωρά, γιατί είχαμε πολλά περιστατικά πέρσι, αλλά για καλή μας τύχη κανένα δεν διέτρεξε κίνδυνο. Σίγουρα όμως, δεν σημαίνει την ίδια ώρα ότι όταν μας δαγκώσει ένα φίδι, δεν πρέπει να πάμε στο Νοσοκομείο».

Εάν ένα φίδι είναι δηλητηριώδες ή όχι, ο ο κ. Αγγελή εξήγησε ότι μπορούμε να το ξεχωρίζουμε από το σημάδι που μας αφήνει στο χέρι ή στο πόδι μας. «Εάν το φίδι έχει δηλητήριο το σημάδι που θα αφήσει είναι μια ή δυο τρύπες μόνο, εάν το φίδι δεν έχει δηλητήριο, θα αφήσει όλο το σημάδι της πάνω και της κάτω γνάθου, δηλαδή πολλές μικρές τελίτσες και θα τρέχει την ίδια ώρα και αίμα».

 

Τα φίδια που έχουμε στην Κύπρο και τα σημεία που... συχνάζουν

Τα πιο δημοφιλείς φίδια που συναντούμε αυτή την περίοδο είναι η οχιά ή φίνα το μαυρόφιδο, το coinsnake και το αγιόφιδο που είναι νυχτόβιο. Στην Κύπρο, όπως λέει ο κ. Αγγελή, έχουμε οκτώ είδη φιδιών, αλλά μόνο το ένα είδος είναι δηλητηριώδης και είναι η φίνα. «Άρα τα υπόλοιπα δεν αποτελούν κίνδυνο για τον άνθρωπο. Τα χαρακτηριστικά της φίνας είναι κοντό, χοντρό σώμα με τριγωνικό κεφάλι και οι κουκκίδες στο κέντρο της κεφαλής της».

Όσο αφορά τα σημεία που λατρεύουν να βρίσκονται τα φίδια, ο κ. Αγγελή υπέδειξε ότι είναι τα γρασίδια, οι κήποι και οι πισίνες. «Σπίτια επίσης που δεν έχουν περίφραξη, τα οποία είναι ανοικτά και είναι από τα τελευταία σπίτια της πόλης, προσελκύουν φίδια. Μπορούμε να βρούμε σχεδόν παντού όλα αυτά τα είδη φιδιών, λόγω του ότι μετακινούνται και με διάφορα φορτία που ίσως κτίζονται σπίτια, γίνονται ανακαινίσεις και μετακινούνται επίσης οχήματα. Δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε ότι επειδή βρισκόμαστε στην πόλη, δεν υπάρχουν φίδια, αυτό δεν ισχύει πλέον».

  

  

  

* Μπορείτε να βρείτε τον ερπετολόγο Γιάννη Αγγελή στη διαδικτυακή του σελίδα The reptile jungle by yiannis angeli καθώς αναλαμβάνει ψεκασμούς και απωθητικά για φίδια.

Δειτε Επισης

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»
Ισραήλ vs Ιράν-Σύγκριση αεροπορικών δυνάμεων και συστημάτων αεροπορικής άμυνας (pics)
Εικόνες από τον σεισμό 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Πληροφορίες ότι κατέρρευσαν μιναρέδες, ζημιές σε σπίτια
Δήμος Λάρνακας: Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ