Αργούν οι διακοπές για το Υπ. Παιδείας-Νωρίς στα έδρανα για τα τετράμηνα

Μπορεί τα σχολεία να έχουν κλείσει για τις διακοπές του Πάσχα, ωστόσο για το Υπουργείο Παιδείας οι διακοπές αργούν να έρθουν, αφού για ακόμη μία φορά ο πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου θα παρακαθίσει στα έδρανα της Βουλής, για να… εξεταστεί εκ νέου από τους βουλευτές της αρμόδιας Επιτροπής. Στο επίκεντρο, για ακόμη μία φορά, θα τεθούν οι εξετάσεις τετραμήνων, με την Επιτροπή Παιδείας να ζητά ενημέρωση για το θέμα.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Παιδείας έχει καλέσει εκ νέου τον Πρόδρομο Προδρόμου, ώστε να λάβει ενημέρωση για το θεσμό των εξετάσεων τετραμήνου, αφού για πρώτη φορά, στην τρέχουσα σχολική χρονιά, εφαρμόζεται και στις τρεις τάξεις των Λυκείων και Τεχνικών Σχολών. Το κύριο μέλημα των βουλευτών είναι να ενημερωθούν για τους στόχους που είχαν τεθεί και κατά πόσο αυτοί έχουν επιτευχθεί.

Πάντως, οι βουλευτές παρουσιάζονται προβληματισμένοι, καθώς και από την προηγούμενη συνεδρία για το συγκεκριμένο θέμα, είχαν εκφράσει ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα του θεσμού. Συγκεκριμένα, οι βουλευτές είχαν αναφέρει ενώπιον του υπουργού Παιδείας, τα παράπονα που είχαν δεχθεί από γονείς και μαθητές, τα οποία έκαναν λόγο για αύξηση της παραπαιδείας, αλλά και για γραπτά επιπέδου Παγκύπριων, όσον αφορά στη δυσκολία τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: «Πάρε τις πίσω υπουργέ» φώναξαν ξανά οι μαθητές, διαμαρτυρήθηκαν για τετράμηνα

Ο Πρόδρομος Προδρόμου, ουσιαστικά, καλείται να ενημερώσει την Επιτροπή Παιδείας, αλλά και τους καλεσμένους που θα βρεθούν στη συνεδρία, για όσα έχει καταγράψει αυτά τα τρία χρόνια, που βρίσκεται σε ισχύ ο θεσμός, αλλά και τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί κατά το πρώτο τετράμηνο της τρέχουσας σχολικής χρονιάς. Παράλληλα, ο υπουργός θα παρουσιάσει την στατιστική ανάλυση που κατέχει το Υπουργείο, η οποία ωστόσο, δεν φαίνεται ότι έπεισε τους βουλευτές, ενώ την ίδια ώρα, θα καταθέσει εισηγήσεις και προτάσεις, που έχει ετοιμάσει, για τη βελτίωση του θεσμού. Βελτιωτικές προτάσεις και εισηγήσεις αναμένεται να παρουσιάσουν και οι βουλευτές της Επιτροπής. Υπενθυμίζεται ότι το ΑΚΕΛ έχει ετοιμάσει και καταθέσει πρόταση νόμου, η οποία ουσιαστικά προνοεί την ολική κατάργηση των εξετάσεων ανά τετράμηνο.

Πάντως, κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, όλα τα πολιτικά κόμματα, πλην του κυβερνώντος, είχαν καλέσει το Υπουργείο Παιδείας όπως αναστείλει την εφαρμογή του θεσμού στη Γ’ Λυκείου, αφού οι τελειόφοιτοι θα έπρεπε να υποβληθούν σε τρεις εξετάσεις, μέσα σε πέντε μήνες, ωστόσο το Υπουργείο έκλεισε τα αυτιά στις εν λόγω ανησυχίες και προχώρησε στην εφαρμογή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το ξέκοψε για τα τετράμηνα ο Προδρόμου-«Η λογική της ισοπέδωσης δεν είναι αποδεκτή»

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

Στο μεταξύ, η εν λόγω συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας πραγματοποιείται λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της ΟΕΛΜΕΚ, η οποία καταλογίζει προχειρότητα στο Υπουργείο Παιδείας για τους χειρισμούς του, όσον αφορά στο θεσμό των εξετάσεων ανά τετράμηνο και όχι μόνο, τονίζοντας πως ενώ γνωρίζει ότι ο θεσμός ευθύνεται για την απώλεια σημαντικού διδακτικού χρόνου, «σκοπεύει να θυσιάσει δια πυρός και σιδήρου στον βωμό της διατήρησής τους πολλά στοιχεία που σχετίζονται με την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προδρόμου εναντίον όλων για τα τετράμηνα στη Γ’ Λυκείου-Σύμμαχος μόνο ο ΔΗΣΥ

Η ΟΕΛΜΕΚ επανέλαβε εκ νέου την θέση της για κατάργηση των ενδιάμεσων εξετάσεων τετραμήνων στη Γ’ Λυκείου. «Είναι επιβεβλημένη, μετά την τραυματική εμπειρία των φετινών τελειόφοιτων μαθητών με τις τρεις εξετάσεις μέσα σε λίγους μήνες». Η οργάνωση των καθηγητών, μάλιστα, παρουσιάζεται θετική και ανοικτή σε διάλογο, ενώ σε αντίθετη περίπτωση δεν αποκλείει τη λήψη δυναμικών μέτρων.

Εξάλλου και οι μαθητές συνεχίζουν να ζητούν την κατάργηση του θεσμού στην ολότητά του και προς αυτό το σκοπό είχαν βγει στους δρόμους πριν λίγες εβδομάδες, φωνάζοντας ξανά «πάρε τις πίσω υπουργέ».

Από πλευράς γονέων, αυτό που ζητούν είναι να προχωρήσει το Υπουργείο Παιδείας σε βελτιωτικές κινήσεις, ώστε να μην παρουσιαστούν τα ίδια προβλήματα που καταγράφηκαν κατά το πρώτο τετράμηνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με εντάσεις η συνεδρία για τα τετράμηνα, αντάλλαξαν πυρά Πρόδρομος-Χριστοφίδης

Δειτε Επισης

Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας
Ζήτησαν άμεσες λύσεις στη νοσηλεία και φροντίδα ασθενών με μεταμόσχευση ήπατος στην Επ. Υγείας
Παρεμβαίνει το Υπουργείο Οικονομικών για να πληρωθούν οι υπάλληλοι του ΡΙΚ
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»
Με τη συμμετοχή 400 ποδηαλτών/τριών αρχίζει την Παρασκευή το Cyprus Gran Fondo
Έκκληση ΟΣΑΚ για ενεργοποίηση ιατρικού προφίλ στο λογισμικό ΓεΣΥ
Στους 27 βαθμούς η θερμοκρασία-Σκόνη στην ατμόσφαιρα κατά διαστήματα
Το Υπουργείο Γεωργίας καλεί το κοινό να προστατεύσει την κυπριακή τουλίπα
Πλάνο για κοινό «ευρωπαϊκό πτυχίο» προωθεί η Κομισιόν