Άναψε πράσινο η Ολομέλεια για τις αλλαγές στις Παγκύπριες-Ψηφίστηκε ομόφωνα το νομοσχέδιο

Ψηφίστηκε ομόφωνα, από την Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί από το Υπουργείο Παιδείας, για την τροποποίηση του περί Διεξαγωγής των Παγκύπριων Εξετάσεων Πρόσβασης στα ΑΑΕΙ Κύπρου και Ελλάδος νόμου. 

Συγκεκριμένα, με 42 ψήφους υπέρ, καμία αποχή και καμία ψήφος εναντίον, το τροποποιητικό νομοσχέδιο που είχε καταθέσει, με τη μορφή του κατ' επείγοντος, ενώπιον των βουλευτών, το Υπουργείο Παιδείας, έχει εγκριθεί. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της ψηφοφορίας, αρκετοί ήταν οι βουλευτές, από διάφορα κόμματα, που ενώ δεν συμμετείχαν στην Επιτροπή, είχαν εξαίρει την αποφασιστικότητα της Επιτροπής, με την οποία εργάστηκε για να ολοκληρωθεί με το σωστό τρόπο η διαδικασία της εξέτασης των προνοιών του νομοσχεδίου, όπως το κατέθεσε το αρμόδιο Υπουργείο. 

Υπενθυμίζεται ότι σκοπός του νομοσχεδίου είναι η τροποποίηση του περί Διεξαγωγής των Παγκύπριων Εξετάσεων Πρόσβασης στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΑΕΙ) της Κύπρου και Ελλάδας Νόμου, ώστε να εναρμονιστεί η υφιστάμενη νομοθεσία με τους περί Λειτουργίας των Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης Κανονισμούς, να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των σχολείων μέσης εκπαίδευσης, καθώς και να καταστεί εφικτή η διεξαγωγή των παγκύπριων εξετάσεων πρόσβασης τον Ιούνιο του 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στην Ολομέλεια το μπαλάκι για τις Παγκύπριες-Οι αλλαγές Προδρόμου που ενόχλησαν

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

1. Τον καθορισμό της ημερομηνίας έναρξης των παγκύπριων εξετάσεων πρόσβασης αμέσως μετά την ολοκλήρωση των παγκύπριων εξετάσεων απόλυσης για την Γ΄ τάξη λυκείου.  Σημειώνεται ότι λόγω του διαχωρισμού των εξετάσεων σε εξετάσεις απόλυσης και πρόσβασης είναι απαραίτητος ο καθορισμός της ημερομηνίας έναρξης των εξετάσεων πρόσβασης πριν από τη λήξη των ανεξετάσεων, ούτως ώστε να δοθεί χρόνος για την ολοκλήρωσή τους μέχρι το τέλος Ιουνίου.

2. Την απαγόρευση στους μαθητές της Γ΄ τάξης λυκείου να συμμετέχουν στις παγκύπριες εξετάσεις πρόσβασης σε περίπτωση που υστερούν και παραπέμπονται σε ανεξετάσεις, καθώς και σε περίπτωση μη πλήρους φοίτησης, όπως προβλέπεται στους πιο πάνω σχετικούς κανονισμούς για τη λειτουργία των δημόσιων σχολείων μέσης εκπαίδευσης.

3. Την κατάργηση της προβλεπόμενης στην ισχύουσα νομοθεσία επιτροπής ελέγχου, ώστε για κάθε εξεταζόμενο μάθημα να συστήνεται μια επιτροπή θεματοθέτησης αντί δύο επιτροπές θεματοθετών.

4. Την παροχή της δυνατότητας στην αρμόδια αρχή σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ανωτέρας βίας να εκδίδει διάταγμα για αναθεώρηση του οδηγού παγκύπριων εξετάσεων πρόσβασης μετά την 31η Ιανουαρίου.

Ωστόσο, το δεύτερο σημείο είχε εγείρει αρκετές αντιδράσεις, τόσο ανάμεσα στους βουλευτές, όσο και στους γονείς, τους καθηγητές και τους μαθητές, κάτι που οδήγησε την Επιτροπή Παιδείας να τροποποιήσει το κείμενο του νομοσχεδίου, με το ακόλουθο κείμενο: 

Να παραχωρείται σε όλους τους μαθητές της τελευταίας τάξης του λυκειακού κύκλου το δικαίωμα συμμετοχής στις παγκύπριες εξετάσεις πρόσβασης, εφόσον δεν παραμένουν στάσιμοι λόγω του αριθμού των απουσιών τους.  Όσον αφορά τους ανεξεταστέους μαθητές, θα έχουν το δικαίωμα συμμετοχής στις παγκύπριες εξετάσεις πρόσβασης και, σε περίπτωση που επιτύχουν σε αυτές, πρέπει να εξασφαλίσουν και απολυτήριο, για να μπορέσουν να διεκδικήσουν θέση σε δημόσιο ΑΑΕΙ σύμφωνα με τις διατάξεις της υφιστάμενης νομοθεσίας.

Δειτε Επισης

Ζητά μόνιμες λύσεις στα προβλήματά των συνταξιούχων η ΕΚΥΣΥ
Στελέχωση των σχολείων με επιμελητές συζήτησαν ΑΣΔΥΚ και Υπουργείο Παιδείας
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Πνευμονολογική Εταιρεία-«Κίνδυνος για ευάλωτες ομάδες η σκόνη»
Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα
Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη