Από παιδικά καρότσια μέχρι... στέφανα γάμου-Τα Πράσινα Σημεία κρύβουν θησαυρούς

Από παιδικά παιχνίδια, έπιπλα μέχρι και... στέφανα γάμου. Μπορεί για κάποιους ο παλιός καναπές να είναι αχρείαστος και τα παιχνίδια των παιδιών που μεγάλωσαν να μην έχουν θέση στο σπίτι, αλλά για κάποιους άλλους είναι θησαυροί. Τέτοιους μικρούς θησαυρούς κρύβουν τα Πράσινα Σημεία της επαρχίας Λεμεσού.

Από τον Νοέμβριο του 2021 και την ευρωπαϊκή εβδομάδα μείωσης αποβλήτων (σ.σ.21-28 Νοεμβρίου), η διοίκηση των Πράσινων Σημείων Λεμεσού αποφάσισε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, δημιουργώντας στα σημεία σε Φασούλα, Αυδήμου, Κολόσσι και Παρεκκλησιά ειδικούς χώρους στους οποίους μαζεύονται αντικείμενα που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν και τα προσφέρει δωρεάν σε πολίτες.

Από τότε μέχρι και σήμερα, εκατοντάδες παιδικά παιχνίδια, καρότσια, έπιπλα, πίνακες και άλλα αντικείμενα βρήκαν νέο σπίτι. Συνολικά, μέχρι σήμερα έχουν δοθεί πέραν των 500 αντικειμένων σε πολίτες, φιλανθρωπικά ιδρύματα και φιλοζωικές οργανώσεις.

Μιλώντας στον REPORTER, ο επιβλέπων μηχανικός του Συμβουλίου Εκμετάλλευσης και υπεύθυνος για τη διαχείριση των Πράσινων Σημείων Λεμεσού, Κυριάκος Θεοχάρους, ανέφερε πως, «από το 2018 που άρχισε η λειτουργία των πράσινων σημείων παρατηρήσαμε πως αρκετά από τα αντικείμενα που έφταναν στα σημεία ήταν σε καλή κατάσταση και θα μπορούσαν να επαναχρησιμοποιηθούν από πολίτες που τα είχαν ανάγκη. Έτσι, σκεφτήκαμε να ανοίξουμε χώρους συλλογής αυτών των αντικειμένων σε όλα τα σημεία και να προσφέρονται δωρεάν. Διαλέγαμε τα αντικείμενα που κρίναμε πως θα μπορούσαν να επιδιορθωθούν, όπως καναπέδες, σκελετούς κρεβατιών και παιδικά παιχνίδια, που για πολλούς λόγους ο κόσμος τα έφερνε κοντά μας, γιατί δεν ήξερε τι να τα κάνει ή που να τα δώσει».

«Σημαντικό ρόλο στην απόφασή μας έπαιξε το γεγονός πως η επαναχρησιμοποίηση αντικειμένων είναι πιο πάνω στην πυραμίδα από την ανακύκλωση. Τον Νοέμβριο του 2021 αποφασίσαμε να πάρουμε μέρος στην Ευρωπαϊκή εβδομάδα μείωσης αποβλήτων. Ήταν κάτι το ξεχωριστό για την Κύπρο και κάπως έτσι πετύχαμε αυτό το εγχείρημα, που συνεχίζει μέχρι σήμερα με μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο», είπε ο κος Θεοχάρους.

Ο πολίτες, σύμφωνα με τον υπεύθυνο διαχείρισης των Πράσινων Σημείων, ανταποκρίθηκαν αμέσως και τα αντικείμενα πληθαίναν καθημερινά και ανανεώνονταν. «Δεν περιμέναμε ότι θα βρίσκαμε τόσα αντικείμενα και πως ο κόσμος θα έφερνε στον χώρο ακόμη περισσότερα σε καλή κατάσταση, παρόλο που σε αριθμό περιπτώσεων χρειάστηκε να προχωρήσουμε σε μικρές επιδιορθώσεις για να επαναχρησιμοποιηθούν».

Ανάμεσα στα πολλά αντικείμενα που πέρασαν κατά καιρούς, ο κος Θεοχάρους θεωρεί τα στέφανα γάμου ως ένα από τα πιο περίεργα που είδε. «Ορισμένα, μάλιστα, αντικείμενα ήρθαν κλειστά σε συσκευασίες. Οι άνθρωποι που τα έφερναν έλεγαν ότι τα αγόρασαν αλλά δεν τα χρησιμοποίησαν ποτέ».

Τα μοναδικά αντικείμενα που δεν μπορούν να έχουν στους χώρους είναι τα ηλεκτρικά είδη, κυρίως για λόγους ασφαλείας, ωστόσο υπάρχει η σκέψη στο μέλλον να προσλάβουν τεχνικούς που θα προχωρούν στους κατάλληλους ελέγχους για να δίνονται στον κόσμο.

Από σύγχρονοι σκουπιδότοποι σε χώροι κοινωνικής αλληλεγγύης

Την πρακτική που ακολουθούν τα Πράσινα σημεία στη Λεμεσό χαιρετίζει και υποστηρίζει η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Κλέλια Βασιλείου, εκφράζοντας την ανάγκη για εφαρμογή της σε όλα τα σημεία που υπάρχουν σ΄όλες τις επαρχίες της Κύπρου.

«Τα Πράσινα Σημεία, το πρώτο διάστημα, είχαν μετατραπεί σε σύγχρονους σκουπιδότοπους και διαφαίνεται πλέον, μέσα και από αυτές τις πρακτικές, πως τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε έχουν ξεπεραστεί. Αυτός είναι ο λόγος που υπάρχουν τα σημεία, δηλαδή η δημιουργία των απαραίτητων μηχανισμών και χώρων προσωρινής αποθήκευσης των υλικών ώστε να γίνεται η αξιολόγηση και διαλογή τους και στη συνέχεια να επαναξιολογούνται», είπε η κ. Βασιλείου.

Η συζήτηση για την αναδιοργάνωση των Πράσινων Σημείων περιστρέφεται γύρω από τους τρόπους που μπορεί να βοηθήσει επιχειρήσεις που ασχολούνται με επισκευές επίπλων και άλλων, ώστε να τα επιδιορθώνουν και τα πωλούν σαν επαναχρησιμοποιημένα.

Τα απόβλητα μεταφέρονται στα πράσινα σημεία, σύμφωνα με την Επίτροπο Περιβάλλοντος, με σκοπό να ανακυκλωθουν ή να επαναχρησιμοποιηθούν ή να γίνει επαναπροσδιορισμός της χρήσης τους και να μην καταλήγουν σε κάδους ως σκουπίδια.

«Αυτό που πρέπει να κατανοήσουν οι πολίτες είναι κυρίως πως στα σημεία αυτά δεν παίρνουμε σκουπίδια αλλά οικονομικούς πόρους για να επανενταχθούν στην αγορά. Έτσι μαθαίνουμε και να μην πετάμε εύκολα υλικά και αντικείμενα που έχουμε στο σπίτι. Είναι σημαντικό που υπάρχει αυτή η δυνατότητα και μέσα απ΄αυτό δημιουργείται και το αίσθημα της κοινωνικής αλληλεγγύης που δεν είναι άμεσα συνδεδεμένο με το κομμάτι των αποβλήτων. Μπορεί κάποιος να πάρει ό,τι δεν χρειάζεται και να τα πάρει κάποιος που τα έχει ανάγκη», σημείωσε.

Η Επίτροπος ευελπιστεί πως όσα κενά μπορεί να υπάρχουν, κυρίως σε μικρότερους δήμους, με την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα οργανωθούν πιο σωστά οι διαδικασίες, αφού θα έχουν στη διάθεσή τους περισσότερα εργαλεία και εξειδίκευση προσωπικού.

Τα πράσινα σημεία ανά επαρχία

Στη Λεμεσό λειτουργούν Πράσινα Σημεία σε τέσσερις περιοχές. Στην Παρεκκλησιά , στην Φασούλα, στο Κολόσσι και στην Αυδήμου.

Στη Λευκωσία λειτουργούν οκτώ Πράσινα Σημεία και βρίσκονται στην περιοχή των Εργατών, στην Κοκκινοτριμιθιά, στην Περιστερώνα, στον Αστρομερίτη, στην Ληνού, στην Αλάμπρα, στον Στρόβολο και στην περιοχή της Μαλούντας.

Στη Λάρνακα λειτουργούν συνολικά έξι Πράσινα Σημεία, σε Αραδίππου, Αθηένου, στα Πυργά, στην Κοφίνου, στην Αναφωτία και τη  Δρομολαξιά.

Στη Πάφο λειτουργούν πέντε Πράσινα Σημεία και βρίσκονται στην περιοχή της Κολώνης, στον Μούτταλο, στην Πέγεια (Άκουρσος), στην Πόλη Χρυσοχούς και στην Αγία Βαρβάρα.

Δειτε Επισης

Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»