Το Φεστιβάλ που απευθύνεται στους μεγαλύτερους λάτρεις του κινηματογράφου

Τους μεγαλύτερους λάτρεις του κινηματογράφου επιδιώκουν να μαζέψουν Λευκωσία και Λεμεσός, όπου θα πραγματοποιηθεί το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός στον τομέα του κινηματογράφου. Συγκεκριμένα, στις 8-16 Απριλίου πραγματοποιείται στην Κύπρο η 20η έκδοση του Φεστιβάλ «Κινηματογραφικές Μέρες-Κύπρος 2022», το οποίο υποδέχεται το κοινό διά ζώσης μπροστά από τη μεγάλη οθόνη του Θεάτρου Ριάλτο στη Λεμεσό και του Κινηματογράφου Ζήνα Πάλλας στη Λευκωσία.

Οι διοργανωτές, που είναι οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του ΥΠΠΑΝ και το Θέατρο Ριάλτο, υπόσχονται να αναδείξουν για ακόμη μια χρονιά τις κορυφαίες προτάσεις του ποιοτικού ανεξάρτητου κινηματογράφου της σεζόν και να φωτίσουν τους καλλιτεχνικούς προβληματισμούς ξεχωριστών κινηματογραφιστών. Μέσα από την προβολή είκοσι και πλέον ταινιών, το Φεστιβάλ ανοίγει μια τεράστια αγκαλιά για το πιστό κοινό του εκεί όπου αναπνέει το σινεμά, υπερβαίνοντας τις αντιξοότητες της πανδημίας και τηρώντας όλα τα ισχύοντα μέτρα πρόληψης.

Ταινίες με ειδικό βάρος και ξεχωριστή οπτική, διαμαντάκια με διακρίσεις στα πιο σημαντικά διεθνή φεστιβάλ, πρωτοποριακές φωνές, καταξιωμένοι κινηματογραφιστές, αλλά και περίβλεπτες κυπριακές ταινίες πρόσφατης παραγωγής συνθέτουν τον κορμό του Φεστιβάλ.

Εκτός συναγωνισμού, στο τμήμα Viewfinder προβάλλονται έξι πολυαναμενόμενες ταινίες που έχουν ήδη διακριθεί από τη διεθνή κινηματογραφική κοινότητα τον τελευταίο χρόνο και αποτυπώνουν τα ρεύματα που απορρέουν από τα παγκόσμια φεστιβαλικά κέντρα.Μεταξύ άλλων, σημεία αναφοράς στο πρόγραμμα είναι το βιωματικό και ήδη πολυσυζητημένο «Belfast» του Κένεθ Μπράνα, το «Βαγόνι αριθμός 6» του Γιούχο Κουόσμανεν που βραβεύτηκε στις Κάννες, αλλά και το υποψήφιο για Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας «Χειρότερο Κορίτσι στον Κόσμο» του Γιόακιμ Τρίερ.

Την ευθύνη για τον καταρτισμό του προγράμματος και των παράλληλων εκδηλώσεων έχει η τριμελής Καλλιτεχνική Επιτροπή του Φεστιβάλ που αποτελούν η σκηνοθέτρια- παραγωγός Τώνια Μισιαλή, ο ακαδημαϊκός Δρ Κώστας Κωνσταντινίδης και ο σκηνοθέτης- παραγωγός Μάριος Στυλιανού.

Η φετινή διοργάνωση φιλοξενεί και παράλληλο πρόγραμμα προβολών με δύο ταινίες πρόσφατης παραγωγής από το Ισραήλ. Ο λόγος για τις ταινίες «Africa» του Όρεν Γκέρνερ και «All Eyes Off Me» της Χαντάς Μπεν Αρόγια. Οι προβολές εντάσσονται στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΔΦΚΜΚ με το Φεστιβάλ Cinema South του Ισραήλ και το Israel Cinema Project του Ιδρύματος Τεχνών Ραμπίνοβιτς.

Η συνεργασία ξεκίνησε πέρσι στο Φεστιβάλ Cinema South με το τμήμα «Focus on Cypriot Cinema» και το πάνελ «Get to know the Neighbors», ενώ αντιπροσωπεία από την Κύπρο κατέθεσε μια εικόνα της ανάπτυξης του δημιουργικού οπτικοακουστικού τομέα στο νησί. Στο πλαίσιο αυτό είχαν προβληθεί στο Ισραήλ οι ταινίες «Παύση» της Τώνιας Μισιαλή, «Πολίτης Τρίτης Ηλικίας» του Μαρίνου Καρτίκκη, «Φυγαδεύοντας τον Χέντριξ» του Μάριου Πιπερίδη και «Πολιορκία στην Οδό Λιπέρτη» του Σταύρου Παμπαλλή.

Τα Βραβεία

Πέντε εξέχουσες προσωπικότητες της διεθνούς ανεξάρτητης κινηματογραφικής κοινότητας απαρτίζουν τη Διεθνή Κριτική Επιτροπή, που θα επιλέξει τις ταινίες που θα βραβευθούν στα διαγωνιστικά τμήματα.

Η πενταμελής διεθνής κριτική επιτροπή θα βρίσκεται στην Κύπρο καθ΄ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ και ‘θα αποκαλύψει’ τον κατάλογο με τους νικητές το Σάββατο 16 Απριλίου στο Θέατρο Ριάλτο, κατά την Τελετή Λήξης. Συγκεκριμένα, θα εγκύψει στις επτά διεθνείς και τις δύο κυπριακές ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος Glocal Images, ενώ ακόμη δύο ταινίες Κυπρίων δημιουργών συνθέτουν την τετράδα του Κυπριακού Διαγωνιστικού Τμήματος.

Πρόεδρος της επιτροπής είναι φέτος ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι, Karel Och, πλαισιωμένος από την παραγωγό ταινιών, Alise Gelze (Λετονία), τον Διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Raindance του Λονδίνου, David Martínez (Μεξικό, Η.Β.), τη διεθνούς εμβέλειας ηθοποιό Δάφνη Αλεξάντερ (Κύπρος) και τον Επικεφαλής του Προγράμματος του Διεθνούς Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου Mastercard OFF CAMERA Κρακοβίας, Greg Stępniak (Πολωνία).

Στην τελετή βράβευσης, η οποία ρίχνει την αυλαία του φεστιβάλ, θα απονεμηθούν τα ακόλουθα βραβεία: Βραβείο Καλύτερης Ταινίας (€6000), Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής (€3000), Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας (€1000), Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας (€4000),  Βραβείο Καλύτερου Κύπριου Σκηνοθέτη (τεχνικές υπηρεσίες DCP Mastering - Deliverables & υποτιτλισµός αξίας €3500- χορηγία της εταιρείας Authorwave) και Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας για Κυπριακή Ταινία (€500- προσφορά Δήµου Λεµεσού).

Τα βραβεία που απονέμει η Κριτική Επιτροπή στις ταινίες που διαγωνίζονται στο τμήμα Glocal Images και το Κυπριακό Διαγωνιστικό Τμήμα, έχουν τη μορφή μιας νεολιθικής ανθρωπόμορφης φιγούρας. Πρόκειται για πιστά αντίγραφα ενός πέτρινου ειδωλίου που βρέθηκε στον νεολιθικό οικισμό της Χοιροκοιτίας, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, και χρονολογείται από το 7000 – 6000 π.Χ.

Σινεμά για παιδιά και νέους

Η έκδοση του Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες για Παιδιά και Νέους φιλοδοξεί και φέτος να συμβάλει στην κινηματογραφική εκπαίδευση του νεανικού κοινού της Κύπρου, ερεθίζοντας τη σκέψη και διευρύνοντας τους ορίζοντες του νεαρού θεατή. Προσεκτικά επιλεγμένες ταινίες κι ένα εύφορο πρόγραμμα εργαστηρίων πυροδοτούν ένα παιχνίδι φαντασίας και γνώσης. Καλλιτεχνικός διευθυντής της έκδοσης είναι ο φέτος ο σκηνοθέτης Σταύρος Παμπαλλής.

DOT ON THE MAP για επαγγελματίες του κινηματογράφου

Η πλατφόρμα συμπαραγωγής, επιμόρφωσης και δικτύωσης Dot.on.the.Map Ιndustry Days για κινηματογραφικούς παραγωγούς επανέρχεται για τρίτη συνεχή χρονιά (14 - 16 Απριλίου 2022), και ανακοινώνει το πρόγραμμα εκδηλώσεων, το οποίο απευθύνεται αποκλειστικά σε διαπιστευμένους επαγγελματίες του κινηματογράφου.

Στη διάρκεια της τριήμερης διοργάνωσης, παραγωγοί, σκηνοθέτες και σεναριογράφοι από τις χώρες της Μεσογείου θα έχουν την ευκαιρία να διασυνδεθούν με επαγγελματίες του διεθνούς κινηματογραφικού χώρου, με στόχο τη συνεργασία σε επίπεδο χρηματοδότησης, ανάπτυξης και διανομής. Υπενθυμίζεται ότι οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να αιτηθούν για διαπίστευση μέχρι την Τετάρτη, 6 Απριλίου 2022 στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://www.cyprusfilmdays.com/accreditations-2022/

Με βασικό πυλώνα την εκπαίδευση και δικτύωση των επαγγελματιών του κινηματογράφου, το Dot.on.the.Map Ιndustry Days ανακοινώνει μια σειρά από εκπαιδευτικές παρουσιάσεις, συζητήσεις και masterclasses που απευθύνονται σε επαγγελματίες του κινηματογράφου.

Όλες οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν στην αγγλική γλώσσα. 

Για πληροφορίες επικοινωνείτε στο dotonthemap@cyprusfilmdays.com ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας: dot.cyprusfilmdays.com

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα www.cyprusfilmdays.com και στη σελίδα του Φεστιβάλ στο Facebook (facebook.com/cyprusfilmdays).

Επιπρόσθετες Πληροφορίες:

Υπότιτλοι:

Όλες οι ταινίες θα προβάλλονται στους πρωτότυπους διαλόγους με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.

Είσοδος:

  • €6 Εισιτήριο Ημέρας
  • €25 Κάρτα Φεστιβάλ (για όλες τις προβολές του Φεστιβάλ)
  • Δωρεάν για φοιτητές με την παρουσίαση της φοιτητικής κάρτας
  • Δωρεάν για μαθητές, στο παιδικό πρόγραμμα
  • Δωρεάν για κατόχους κάρτας ΑμεΑ
  • Όλες οι προβολές, πέραν του παιδικού προγράμματος, είναι για άτομα άνω των 18.

 

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας