Βάζουν φωτιά στα σχολεία τα τετράμηνα-«Η αξιολόγηση του Υπουργείου είναι γελοία»

Δεν λέει να κοπάσει η φουρτούνα που έχει ξεσπάσει, εδώ και μήνες, στον τομέα της παιδείας, με αφορμή τις εξετάσεις τετραμήνων, αφού από τη μία πλευρά το Υπουργείο προχωρά κανονικά με την εφαρμογή του θεσμού και από την άλλη γονείς, μαθητές και καθηγητές ενώθηκαν σε ένα κοινό μέτωπο και ετοιμάζονται μάλιστα να προβούν και σε δυναμικά μέτρα.

Λίγες ημέρες πριν τη λήξη των μαθημάτων για τις διακοπές του Πάσχα, οι μαθητές και οι γονείς θα βγουν στους δρόμους, ώστε να διαμαρτυρηθούν για τον θεσμό των εξετάσεων τετραμήνου, όπως έχει εξελιχθεί, ζητώντας από την Κυβέρνηση την κατάργησή του, από πλευράς μαθητών ή διορθωτικές κινήσεις, ώστε να εξυπηρετεί τον σκοπό που είχε τεθεί, από πλευράς γονέων.

Τα κακά αποτελέσματα που φαίνεται ότι έχουν καταγραφεί το πρώτο τετράμηνο, αλλά και τα προβλήματα που υπήρξαν κατά την εφαρμογή του θεσμού, έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση των άμεσα επηρεαζόμενων, που με τη σειρά τους ζήτησαν από τον πολιτικό προϊστάμενο όπως ξεκινήσει ένας διάλογος, κατά τον οποίο θα τεθούν επί τάπητος όσα έχουν καταγράψει, με στόχο να επιδιορθωθούν τυχόν λάθη και παραλήψεις. Μάλιστα, έχουν στείλει και επιστολή, την οποία συνυπέγραφαν και οι τρεις οργανώσεις και κατέγραφαν τις θέσεις και απόψεις τους.

Η στάση του Υπουργείου Παιδείας και η απουσία απάντησης από πλευράς του, στην εν λόγω επιστολή, φαίνεται ότι ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους γονείς και τους μαθητές, οι οποίοι αποφάσισαν να λάβουν δυναμικά μέτρα κι έτσι την Πέμπτη, 7 Απριλίου, θα βγουν στους δρόμους, με πορεία προς το Προεδρικό.

«Στόχος αυτής της πορείας είναι η κατάργηση των εξετάσεων τετραμήνου και η έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου, ώστε να διαμορφώσουμε ένα σύστημα αξιολόγησης, που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των μαθητών και όχι όπως είναι τώρα», εξήγησε στον REPORTER ο πρόεδρος της ΠΣΕΜ, Γρηγόρης Γρηγορίου.

Με την πορεία, ουσιαστικά οι εμπλεκόμενοι φορείς θέλουν να ασκήσουν πίεση προς το Υπουργείο Παιδείας, ώστε να περάσουν το μήνυμα πως δεν είναι μόνο θέση των μαθητών ότι ο θεσμός φαίνεται ότι απέτυχε, αλλά το φωνάζουν και οι γονείς και οι καθηγητές.

«Η αξιολόγηση του Υπουργείου είναι γελοία»

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Παιδείας, όσον αφορά στις αποδόσεις των μαθητών στις εξετάσεις, έχουν προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις με τους μαθητές να του καταλογίζουν προσπάθειες παραπλάνησης της κοινής γνώμης και ενέργειες για να θολώσουν τα νερά.

«Θεωρούμε την αξιολόγηση που έχει δώσει το Υπουργείο Παιδείας γελοία. Αφού είναι τόσο καλά τα αποτελέσματα, γιατί δεν μας τα δίνουν, αφού τους τα ζητήσαμε τόσες φορές; Το Υπουργείο έκανε σύγκριση των βαθμών των εξετάσεων τετραμήνων, με αυτά των Παγκύπριων, που είναι διαφορετικές. Οι Παγκύπριες δεν έχουν διαμορφωτικό χαρακτήρα, έχουν συγκριτικό χαρακτήρα. Είναι άλλου επιπέδου».

Πάντως, η ΠΣΕΜ δηλώνει ανοιχτή για διάλογο με το Υπουργείο, ωστόσο ζητούν όπως το Υπουργείο εισακούσει τις απόψεις τους και όχι να επαναλάβουν τα ίδια. Την ίδια ώρα, οι μαθητές θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις με όλους τους αρμόδιους φορείς.

«Πρέπει να γίνουν διορθωτικές ενέργειες»

Από πλευράς τους, οι γονείς μέσα από αυτή τη διαμαρτυρία, ουσιαστικά ζητούν από το Υπουργείο Παιδείας, όπως προβεί σε διορθωτικές ενέργειες, αφού έχουν διαπιστωθεί διάφορες στρεβλώσεις και παραλήψεις.

«Εμείς ζητούμε να διορθωθούν αυτές οι στρεβλώσεις του Α’ τετραμήνου, που είχαν ως αποτέλεσμα οι βαθμοί να μην είναι αντικειμενικοί, να διορθωθούν τα προβλήματα, για να μην γίνουν ξανά στο Β’ τετράμηνο και στην περίπτωση που δεν εισακουστούμε, τότε η θέση μας είναι η πλήρης κατάργηση του θεσμού, μέχρι οι συνθήκες να είναι υγιή, για να εφαρμοστεί η νομοθεσία», υπέδειξε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Χαράλαμπος Διονυσίου.

Την απουσία απάντησης από πλευράς υπουργού καταγγέλλουν και οι γονείς, οι οποίοι παρουσιάζονται ιδιαίτερα ενοχλημένοι και με το γεγονός ότι υπάρχουν δημόσιες δηλώσεις, χαρακτηρίζοντας τις προσβλητικές. «Θεωρούμε ότι είναι έλλειψη σεβασμού προς τους οργανωμένους γονείς, οι αναφορές τύπου ότι φωνάζουν οι γονείς για να πάρουν επιπλέον βαθμούς που δεν δικαιούνται τα παιδιά τους. Δεν τις δεχόμαστε και πρέπει να τις αναιρέσει».

Την ίδια ώρα, οι γονείς πρέπει να αξιολογήσουν και τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου που έχουν οι ίδιοι διοργανώσει, με τα αποτελέσματά τους να αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες.

Στηρίζει η ΟΕΛΜΕΚ, λαμβάνει απόφαση για συμμετοχή

Στο μεταξύ, από πλευράς καθηγητών, η οργάνωσή τους στηρίζει την διαμαρτυρία, αφού είναι κοινό αίτημα όπως το Υπουργείο αναδιπλωθεί και επαναξιολογήσει τον θεσμό, που όπως διαπίστωσαν δεν εξυπηρετεί τον σκοπό του. Μάλιστα, σε συνεδρίαση του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου της οργάνωσης, την περασμένη Πέμπτη, αποφασίστηκε όπως σε επίπεδο ηγεσίας, συμμετέχουν στην διαμαρτυρία.

«Η γραμμή μας παραμένει κοινή. Εμείς ζητήσαμε από το Υπουργείο Παιδείας τη σύγκλιση μίας ευρείας σύσκεψης για να ανοίξει ένας διάλογος, για την εξεύρεση μίας λύσης για τη σωστή αξιολόγηση των μαθητών, χωρίς να υπάρχουν τα προβλήματα που καταγράψαμε το Α’ τετράμηνο, όπως ήταν η αύξηση του άγχους, της παραπαιδείας», σημείωσε ο πρόεδρος της ΟΛΕΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας.

Πάντως, οι καθηγητές παρουσιάζονται και εκείνοι έτοιμοι για λήψη μέτρων αντίδρασης, σε περίπτωση που δεν λάβουν πρόσκληση για συνάντηση. «Ο τρόπος αξιολόγησης των μαθητών δεν μπορεί να συνεχίσει να υφίσταται, με αυτά τα δεδομένα. Έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Έχει χαθεί η εκπαιδευτική διαδικασία, οι καθηγητές εργάζονται κάτω από πίεση και τρέχουν για να καλύψουν την ύλη, που δεν είναι ο στόχος για μας. Εμείς θέλουμε να είμαστε αποτελεσματικοί ως εκπαιδευτικοί και να εμπεδώνουν και οι μαθητές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Υπόδικος για υπόθεση εισαγωγής μεθαμφεταμίνης ο δραπέτης των Κεντρικών-Ερωτήματα για το πώς ξέφυγε όλων των μελών
Ανάλυση BBC: Δώρο για τα γενέθλια του Χαμενεΐ η επίθεση, τώρα ο Νετανιάχου περιμένει
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»
Καμία αναφορά στις επιθέσεις του Ισραήλ από τον πρόεδρο του Ιράν
Ξεκαθαρίζει για πυραύλους στο Ισραήλ μέσω Κύπρου η Κυβέρνηση-«Δεν δόθηκε ποτέ τέτοια άδεια»
Προετοιμάζεται για την επόμενη επίσκεψη Ολγκίν η Λευκωσία-«Αταλάντευτη προσήλωση στις προσπάθειες»
Aπέδρασε κρατούμενος από τις Κεντρικές Φυλακές
Πληρώνει τελικά επιπλέον τόκους €4.220.000 με απόφαση Δικαστηρίου η ΚΔ για ακίνητο στη Λάρνακα
ΠΙΝΑΚΕΣ: Πόσες ενστάσεις εγκρίθηκαν στις περιοχές που έβαλε στο μικροσκόπιό του το ΥΠΕΣ
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια