Δευτέρα 8 Αυγ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Έσπασε το φράγμα των 3,000 μεταναστών το Πουρνάρα-Στενεύει ο κλοιός

  02/04/2022 13:54
Έσπασε το φράγμα των 3,000 μεταναστών το Πουρνάρα-Στενεύει ο κλοιός

Έσπασε το φράγμα των 3,000 μεταναστών το Πουρνάρα-Στενεύει ο κλοιός

  02/04/2022 13:54

Στενεύει ο κλοιός, γύρω από το Κέντρο Φιλοξενίας Πουρνάρα, στη Λευκωσία, με την Κυβέρνηση να εκπέμπει εκ νέου SOS, αφού οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές που φτάνουν στην Κύπρο, έχουν ως αποτέλεσμα η κατάσταση να ξεφεύγει από τα όρια.

Η Τουρκία, με την εργαλιοποίηση των μεταναστών και εκμεταλλευόμενη την τραγική κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η Κύπρος, συνεχίζει να στέλνει με αμείωτο ρυθμό βάρκες με μετανάστες, κάτι που προκαλεί πονοκέφαλο στους αρμόδιους, αφού το Κέντρο Φιλοξενίας έχει ξεπεράσει τα όριά του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, το Πουρνάρα έχει σπάσει το φράγμα των 3,000 μεταναστών, αφού αυτή τη στιγμή στο Κέντρο Φιλοξενίας στη Λευκωσία βρίσκονται 3,050 άτομα. Ένας αριθμός που αποτελεί ρεκόρ για τα δεδομένα του Πουρνάρα και μαρτυρά την σοβαρότητα της κατάστασης, αφού πρώτη φορά έφτασε σε τέτοιο σημείο από την έναρξη της λειτουργίας του.

Όλα αυτά, την ώρα που το Υπουργείο Εσωτερικών έχει θέσει σε ισχύ, από τα μέσα Μαρτίου, σειρά αποφάσεων, που στόχο έχουν την αποσυμφόρηση του Κέντρου Φιλοξενίας. Συγκεκριμένα, αριθμός ενήλικων μεταναστών μεταφέρθηκε από το Πουρνάρα στις Λίμνες, ενώ στη Λάρνακα μεταφέρθηκαν ανήλικοι, των οποίων οι διαδικασίες βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο.

Την σοβαρότητα της κατάστασης αποδεικνύουν και οι αριθμοί, που καταγράφονται στις ευρωπαϊκές μελέτες, αφού σύμφωνα με τον FRONTEX, κατά τον πρώτο μήνα του 2022 έγιναν συνολικά 850 εντοπισμοί, κάτι που αποτελεί αύξηση κατά 48% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, για το έτος 2021, στην Κύπρο καταγράφηκαν 14.799 αιτήσεις ασύλου ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους, ενώ ακολουθούν η Αυστρία (4.111) και η Σλοβενία (2.474), κάτι που αποδεικνύει ότι η Κύπρος είναι πρώτη με μεγάλη διαφορά, ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο αφορά στις νέες αιτήσεις ασύλου.

Από πλευράς του, ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, είχε αναφέρει ότι σύμφωνα με τα μέχρι στιγμή στοιχεία δείχνουν ότι «το πρόβλημα είναι μετρήσιμο και είναι εξόχως ανησυχητικό», αφού 4.793 άτομα έχουν αιτηθεί άσυλο τους πρώτους μήνες του 2022, ενώ για το 2021 το σύνολο ήταν 13.500. Είπε, ακόμα ότι σήμερα στο Κέντρο Υποδοχής Πουρνάρα, όλα τα άτομα είναι προερχόμενοι από την Τουρκία και πέραν του 95% αφρικανικής καταγωγής και, παρά το γεγονός ότι μεταφέρονται κατά εκατοντάδες τα άτομα στην περιοχή Λίμνες, το πρόβλημα δεν εξαλείφεται.

Μάλιστα, ο υπουργός είχε σημειώσει πως αυτό που χρειάζεται να γίνει, είναι να ληφθούν δράσεις στην πράσινη γραμμή, ενώ από την άλλη, η Κυβέρνηση εστιάζει και στην προσπάθεια για επιστροφές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας