«Δεν ξέρω πως κολλήσαμε φυματίωση με την κόρη μου, φάνηκε πεθαμένος ο πνεύμονας»

Είναι από τις ασθένειες που δυστυχώς συνεχίζουν ακόμη να αποτελούν ένα ταμπού για την κοινωνία και οι ασθενείς, είτε θα το κρύψουν, είτε δεν θα δώσουν την απαραίτητη σημασία που πρέπει, με αποτέλεσμα να χάνονται τόσο άδικα ζωές μέχρι σήμερα. Για τον Μίρον Μιχαγιάτα, ωστόσο, ουδέποτε αποτέλεσε ντροπή η φυματίωση. Τουναντίον, το αποδέχθηκε και μαζί με την κορούλα του, η οποία εντοπίστηκε θετική και αυτή, κατάφεραν να κερδίσουν την εν λόγω ασθένεια και σήμερα να είναι αισιόδοξοι για τη ζωή τους. 

«Η δική μου ιστορία είναι αρκετά περίπλοκη και δύσκολη», λέει ο 28χρονος από τη Ρουμανία, ο οποίος, μιλώντας σπαστά Ελληνικά, μας ανέφερε το δικό του βίωμα με τη φυματίωση. «Η δική μου ιστορία είναι αρκετά περίπλοκη και δύσκολη. Η φυματίωση μπήκε στη ζωή μου το 2019, από κάποια μικρόβια που κόλλησε και η κόρη μου όταν ήταν δέκα μηνών. Δεν ξέρω πότε κόλλησα εγώ, αλλά ήταν ακριβώς τον ίδιο καιρό που εμφανίσαμε τα συμπτώματα με την κόρη μου. Έκανε πυρετούς και είχε όλα τα συμπτώματα η κόρη μου και χρειάστηκε να την πάρουμε νοσοκομείο. Έκανα κι εγώ εξετάσεις το ίδιο διάστημα και βγήκα θετικός και μετά τον Νοέμβρη, περίπου, του 2019, με πήραν στο νοσοκομείο και έκανα θεραπείες μέχρι το τέλος του Μαΐου του 2020 για να το ξεπεράσω».

Μετά ξεκίνησαν πάλι τα συμπτώματα να εμφανίζονται στη ζωή του Μίρον και συγκεκριμένα τον περασμένο χρόνο. «Είχα ακόμη το μικρόβιο μέσα μου. Κρύωνα πάρα πολύ. Πήγα πνευμονολόγο, ο οποίος μου έδωσε κάτι φάρμακα για να λαμβάνω. Μετά πήγαμε στη Ρουμανία για να κάνω τον γάμο μου και όταν επιστρέψαμε τον Ιούλιο και έκανα αξονικό, φάνηκε πεθαμένος ο δεξιός μου πνεύμονας. Δεν μπορούσα να αναπνεύσω κανονικά, είχα πυρετούς συνέχεια. Έχασα πάρα πολύ βάρος, μπήκα στο νοσοκομείο με 61 κιλά. Είναι κάτι πολύ άσχημο. Χωρίς πνεύμονα δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Μετά έμεινα στο νοσοκομείο της Κυπερούντας επτά εβδομάδες και συνεχίζω μέχρι σήμερα τη θεραπεία και κάνω αξονικά, για να ξέρω ότι καθαρίζει η φυματίωση».

Η διαδικασία στο Νοσοκομείο της Κυπερούντας κύλησε μια χαρά για τον Μίρον. «Έμεινα επτά εβδομάδες, μόνος στο δωμάτιο. Έρχονταν συνεχώς οι νοσοκόμες δίπλα μου, έκανα αξονικό για να ελέγχουμε την κατάσταση μου. Είχα πόνους και ξυπνούσα κατά τη διάρκεια της νύχτας όμως. Ό,τι προβλήματα έχεις εκεί είναι δίπλα σου οι γιατροί. Τώρα πάω κάθε μήνα στην Κυπερούντα, μου παίρνουν αποτελέσματα για αίμα και κάνω ακτινογραφίες. Παίρνω τα φάρμακά μου και περιμένω να τελειώσει αυτή η ιστορία».

Όσο αφορά τη μικρή κορούλα του 28χρονου, χαίρει άκρας υγείας σήμερα. «Έκανε θεραπεία ένα χρόνο και τέσσερις μήνες. Αλλά τώρα είναι μια χαρά και είναι τρεισήμισι χρόνων. Έχω ακόμη ένα γιο πιο μικρό και όλοι μας στην οικογένεια είμαστε καλά σήμερα. Δεν ξέρουμε από πού κολλήσαμε. Η γυναίκα μου επίσης είναι καλά, δεν κόλλησε, αλλά μας έγραψαν από το νοσοκομείο να λαμβάνει και η γυναίκα μου για έξι μήνες φάρμακα για την ασφάλειά της».

Ρωτήσαμε τον 28χρονο αν φοβήθηκε. «Όχι, δεν φοβήθηκα, γιατί ήξερα τι είναι η φυματίωση από τη Ρουμανία, επειδή στη χώρα μας έχουμε αρκετούς που έχουν φυματίωση. Όταν ξεκινάς το φάρμακο και συνεχίζεις κανονικά, τότε το μυαλό σου είναι καθαρό και δεν σκέφτεσαι συνεχώς ότι δεν θα γιάνεις. Πρέπει να σκέφτεσαι την οικογένειά σου και ότι θα γιάνεις. Δεν υπάρχει λόγος να φοβάσαι».

Στην Κύπρο, ο Μίρον βρίσκεται από το 2014, καθώς ήρθε για ένα καλύτερο αύριο. «Ήμουν μικρός και ήταν για τα λεφτά περισσότερο που ήρθα για να δουλέψω. Αν μπορούσα να πάω πίσω στη Ρουμανία θα πήγαινα. Όλοι θέλουμε να πάμε πίσω στη χώρα μας απ’ όπου είμαστε. Αλλά με κρατάνε τα μωράκια μου, γιατί έμαθαν στο σχολείο τους και θέλω να συνεχίσουν όπως πρέπει».

Κλείνοντας, ο 28χρονος θέλησε να στείλει το δικό του ξεκάθαρο μήνυμα στην κοινωνία και ιδιαιτέρως στους ασθενείς της φυματίωσης. «Το μήνυμά μου στον κόσμο είναι όταν έχουν τα πρώτα συμπτώματα, να πηγαίνουν σε πνευμονολόγο και παθολόγο και να βλέπουν ακριβώς πού είναι το πρόβλημα. Διότι πολλοί ντρέπονται για τη φυματίωση. Δεν υπάρχει ντροπή και είναι καλύτερα να ενημερωνόμαστε όλοι. Παρά να ξυπνάς και να μην είσαι καλά, καλύτερα να ρωτάς για να ξέρεις πως να το αντιμετωπίσεις». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι αριθμοί της φυματίωσης, οι αλυσίδες στο Πουρνάρα και η ιστορία του Σανατορίου

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις δύο τελευταίες σχεδόν δεκαετίες παρουσιάζεται σταδιακή αύξηση των περιστατικών φυματίωσης. Αυτό οφείλεται, κατά κύριο λόγο, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, στην είσοδο είτε ευρωπαίων πολιτών από κράτη με ενδημική έξαρση ανθεκτικών μορφών φυματίωσης, είτε από χώρες της ευρύτερης ανατολικής Ευρώπης είτε νόμιμων ή παράνομων μεταναστών.

Η φυματίωση

Η φυματίωση είναι μια νόσος που μπορεί να προβλεφθεί και να αντιμετωπιστεί, παρόλα αυτά αποτελεί μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας και κυρίαρχη αιτία νοσηρότητας παγκοσμίως. Ανήκει στις πρώτες δέκα αιτίες θανάτου και είναι η πρώτη αιτία θανάτου από λοιμώδες νόσημα, ακόμη και πάνω από το HIV/AIDS.

Η φυματίωση είναι μεταδοτικό νόσημα που προκαλείται από το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης (M. tuberculosis) το οποίο διασπείρεται από άτομα με φυματίωση του αναπνευστικού συστήματος. Η ανακοίνωση της ανακάλυψης του M. tuberculosis από τον Robert Koch έγινε στις 24 Μαρτίου του 1882 και για το λόγο αυτό η 24η Μαρτίου ορίστηκε ως η παγκόσμια ημέρα φυματίωσης. Η φυματίωση μπορεί να προσβάλει όλα τα όργανα του ανθρώπινου σώματος αλλά συνήθως εντοπίζεται στους πνεύμονες. Κάθε άνθρωπος μπορεί να εμφανίσει φυματίωση, ενώ το 87% των ασθενών ζουν σε 30 χώρες. 

Δειτε Επισης

Την επαναπροκήρυξη Σχεδίου Ρύθμισης Οφειλών προσφύγων συζήτησε η Επιτροπή Προσφύγων
Διαβούλευση για Νομοσχέδιο τ/κ περιουσιών ζητά από Κυβέρνηση η Επιτροπή Προσφύγων
Εν κινήσει οι πυροβολισμοί στο θύμα της ενέδρας-Έφυγε από επίσκεψη στα αστυνομικά κρατητήρια Λακατάμιας (pics)
Έτσι στήθηκε η ενέδρα θανάτου μέρα μεσημέρι στη Λακατάμια-Σε απόσταση αναπνοής από τον αστυνομικό σταθμό
Απόπειρα φόνου εναντίον γνωστού προσώπου στη Λακατάμια
«Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει»-Οι προκλήσεις ενώπιον του Υπουργού Εσωτερικών
Κόβει τη κουβέντα ο Πρόεδρος για την κόντρα Εισαγγελίας με Ελεγκτή-«Δεν είμαι εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας»
Στο νοσοκομείο κυνηγός μετά από δάγκωμα φίνας
Πολλές αναφορές για κυβερνητική διαφθορά στην Κύπρο καταγράφηκαν σε έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Συγκάλεσε Εθνικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος-Ενημερώνει αρχηγούς κομμάτων για τις εξελίξεις στο Κυπριακό