Πράσινο Υπουργικού για ενισχυτικές δόσεις-Πού οφείλεται η αύξηση των κρουσμάτων

Τη χορήγηση 4ης δόσης εμβολίου κατά της COVID-19 σε άτομα άνω των 70 ετών, άτομα που διαμένουν ή εργάζονται σε οίκους ευγηρίας και κλειστές δομές, σε επαγγελματίες υγείας και σε ανοσοκατασταλμένα άτομα, αποφάσισε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ενώπιον Υπουργικού η τέταρτη δόση-Οι παράγοντες που έφεραν εκτόξευση κρουσμάτων

Επίσης, αποφάσισε τη χορήγηση ενισχυτικής/3ης δόσης εμβολίου, σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω με εμβόλιο τεχνολογίας MRNA (Pfizer). Η λήψη της ενισχυτικής (3ης ή 4ης) δόσης εμβολίου είναι προαιρετική.

Ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας αναφέρει πως στο πλαίσιο των προσπαθειών του Υπουργείου για ενίσχυση της ανοσίας ομάδων του πληθυσμού που είναι πιο ευάλωτα σε σοβαρή νόσηση, το Υπουργικό Συμβούλιο σε σημερινή του συνεδρία αποφάσισε:

α) τη χορήγηση ενισχυτικής/3ης δόσης εμβολίου, σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω με εμβόλιο τεχνολογίας MRNA (Pfizer) νοούμενου ότι έχει παρέλθει η περίοδος των έξι (6) μηνών από τη λήψη της 2ης δόσης.

β) τη χορήγηση ενισχυτικής/4ης δόσης εμβολίου:

σε άτομα άνω των 70 ετών, νοουμένου ότι έχει παρέλθει η περίοδος των πέντε (5) μηνών από την λήψη της ενισχυτικής/3ης δόσης,

σε άτομα ανεξαρτήτου ηλικίας, που διαμένουν ή εργάζονται σε οίκους ευγηρίας και κλειστές δομές, σε επαγγελματίες υγείας και σε ανοσοκατασταλμένα άτομα, νοουμένου ότι έχει παρέλθει η περίοδος των πέντε (5) μηνών από τη λήψη της ενισχυτικής/3ης δόσης.

Ανοσοκατασταλμένα άτομα:

  • Σε ενεργό θεραπεία για συμπαγείς όγκους και αιματολογικές κακοήθειες
  • Με ιστορικό μεταμόσχευσης συμπαγών οργάνων που παίρνουν ανοσοκατασταλτική θεραπεία
  • Με ιστορικό μεταμόσχευσης αρχέγονων αιμοποιητικών οργάνων που παίρνουν ανοσοκατασταλτική θεραπεία
  • Άτομα με κληρονομική ανοσοανεπάρκεια
  • Άτομα με HIV Λοίμωξη/AIDS
  • Άτομα σε ανοσοκατασταλτική θεραπεία περιλαμβανομένων βιολογικών παραγόντων

Όσον αφορά στη λήψη κορτιζόνη αφορά σε άτομα που έλαβαν ή λαμβάνουν συνολική δόση ›10 mg πρεδνιζόνης/μέρα (=8 mg μεθυλπρεγνιζολόνης) για ένα (1) μήνα το τελευταίο εξάμηνο.

Με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση.

Σημειώνεται πως η λήψη της ενισχυτικής (3ης ή 4ης) δόσης εμβολίου είναι προαιρετική και πως η ημερομηνία έναρξης των εμβολιασμών και η διαδικασία που θα ακολουθείται θα ανακοινωθούν σε μεταγενέστερο στάδιο.

Γιατί αυξήθηκαν τα κρούσματα 

Στο μεταξύ, λόγω της ραγδαίας αύξησης στων κρουσμάτων, οι οποιεσδήποτε χαλαρώσεις μπήκαν στον πάγο, με τους ειδικούς να μελετούν τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία αναμένεται να αξιολογηθούν εκ νέου σε δύο εβδομάδες, εκτός και αν κριθεί ανάγκη να ληφθούν μέτρα. 

Η υποπαραλλαγή της Όμικρον, οι καιρικές συνθήκες και η κόπωση του κόσμου, είναι μερικοί από τους λόγους για την επιδημιολογική εικόνα που επικρατεί, λέει το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Λέκτορας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, Δρ Ζωή-Δωροθέα Πανά.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, η Δρ Πανά αναφέρει ότι η έξαρση των κρουσμάτων δεν είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται αυτή την στιγμή στην Κύπρο αλλά είναι ένας γενικότερος προβληματισμός που υπάρχει στην Ευρώπη.

Σημειώνει ότι λόγω της επικράτησης της υποπαραλλαγής της Όμικρον και της υπερμεταδοτικότητάς της, αυξήθηκε η διασπορά στην κοινότητα.  

Από την άλλη, συνεχίζει, η εποχικότητα, η μη βελτίωση των καιρικών συνθηκών καθώς και ο συγχρωτισμός σε εσωτερικούς χώρους σε συνδυασμό με ότι είμαστε σε φάση που η κοινωνία προσπαθεί να μείνει ανοικτή δύο χρόνια μετά την πανδημία, έπαιξαν ρόλο.

Άλλο λόγο που αναφέρει είναι και η πανδημική κόπωση, το ότι ο κόσμος παρά το γεγονός πως έχει τριβή στην καθημερινότητα του με το θέμα της πανδημίας, εντούτοις υπάρχει από πλευράς ψυχολογίας και μια κόπωση στην συμμόρφωση.

Το βασικότερο που αναμένουμε να δούμε, επισημαίνει, είναι μήπως παράλληλα με αυτά που έχουμε είναι και μια φθίνουσα ανοσία από τον εμβολιασμό.

«Άρα ο συνδυασμός όλων αυτών των παραγόντων συμβάλει στο να έχουμε την εικόνα που έχουμε στην κοινότητα» είπε ενώ αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι υπάρχει η δυνατότητα για διενέργεια πολύ τακτικών εργαστηριακών ελέγχων «οπότε και μπορούμε να ανιχνεύσουμε σημαντικό αριθμό των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί».

Ερωτηθείσα σχετικά, η κ. Πανά αναφέρει ότι «ως ένα βαθμό ήταν αναμενόμενο και λόγω της υπερμεταδοτικότητας της υποπαραλλαγής Όμικρον και λόγω του ότι η κοινωνία είναι ανοικτή και λόγω των αυξημένων εργαστηριακών ελέγχων, το να δούμε μια αύξηση», σημειώνοντας ότι ο προβληματισμός υπάρχει σε όλες τις χώρες.

«Ζητούμενο τώρα σε αυτή την φάση της πανδημίας, είναι να δούμε κατά πόσο το υπέδαφος ανοσοποίησης που έχουμε, δηλαδή το τοίχος ανοσίας ειδικά στην κοινότητα, αν είναι επαρκές για να μην δούμε ανάλογη αύξηση στην σοβαρή νόσηση και στις νοσηλείες. Αν αυτό ισχύει και είναι το πιο πιθανό σενάριο, τότε και μια έξαρση στην κοινότητα δεν θα μας προβληματίζει με τον ίδιο τρόπο που μας προβλημάτιζε παλαιότερα», προσθέτει.

Σημειώνει ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έχει αναφέρει ότι προβληματίζεται στο κατά πόσο σε αυτή την φάση, οι μολύνσεις στην κοινότητα αποτελούν από μόνες τους ένα αξιόπιστο δείκτη.

«Οφείλουμε να παρακολουθούμε το τι γίνεται στην κοινότητα αλλά το ενδιαφέρον και η στρατηγική καθορίζεται κυρίως από την σοβαρή νόσηση και τους ενδονοσοκομειακούς δείκτες. Από εκεί και πέρα παρακολουθούμε και προσπαθούμε να κρατήσουμε ισορροπία. Το κλειδί είναι να βρούμε την σωστή ισορροπία μεταξύ του τι γίνεται στην κοινότητα και από τι βλέπουμε από πλευράς σοβαρής νόσησης και νοσηλείας», συμπληρώνει.

Δειτε Επισης

Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών