Το μεταναστευτικό στο επίκεντρο της παρέμβασης Χατζηπαντέλα στον ΠΟΥ

Ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, εκπροσώπησε την Κυπριακή Δημοκρατία σε συνάντηση υψηλού επιπέδου που διοργάνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, στις 17 – 18 Μαρτίου 2022 στην Κωνσταντινούπολη, με τίτλο «High-Level Meeting on Health and Migration» («Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για την Υγεία και τη Μετανάστευση»). 

Σε παρέμβαση του ο υπουργός Υγείας στην ενότητα «Our roadmap for the future» («Ο Οδικός μας Χάρτης για το Μέλλον»), επικεντρώθηκε στο μεταναστευτικό ως ένα σημαντικό ζήτημα που συνδέεται άμεσα με τη δημόσια υγεία. Το θέμα αυτό, ανέφερε, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο για την Κύπρο, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

«Παρ’ όλο που η παρατεταμένη πανδημία COVID-19 έχει απορροφήσει ένα μεγάλο μέρος του κρατικού προϋπολογισμού», είπε ο κ. Χατζηπαντέλα, «εντούτοις θα ήταν λάθος να παραβλέψουμε τον τομέα της δημόσιας υγείας. Τα μαθήματα που διδαχθήκαμε από τη διαχείριση της πανδημίας, θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη και να περάσει σε όλους το μήνυμα ότι κανείς δεν είναι ασφαλής, αν δεν είμαστε όλοι ασφαλείς».

Ο κ. Χατζηπαντέλα παρότρυνε τους συμμετέχοντες της συνάντησης να επιδιώξουν την διοχέτευση μέρος των πόρων της υγείας στο μεταναστευτικό και ειδικά στον προληπτικό έλεγχο και τη θωράκιση κατά των μεταδοτικών ασθενειών. Χαρακτηριστικά, ανέφερε ότι «Είμαι πεπεισμένος πως αν δεν πράξουμε εκ των προτέρων και με αποφασιστικότητα, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με αναδυόμενους κινδύνους, που θα είναι δύσκολοι και θα απαιτούν πόρους για τη διαχείρισή τους».

Το συμπέρασμα, είπε, είναι πως η Κύπρος στηρίζει μια σταθερή και ενιαία προσέγγιση για μια συνεπή, συλλογική και ολοκληρωμένη προσπάθεια διαφύλαξης της δημόσιας υγείας, ενώ εξέφρασε την ευχή και ελπίδα του, για ένα θετικό αντίκτυπο της διοργάνωσης στο συγκεκριμένο πληθυσμό που πραγματικά χρήζει στήριξης. 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης υψηλού επιπέδου για θέματα υγείας και μετανάστευσης, ο υπουργός Υγείας πραγματοποίησε διμερή συνάντηση με τον περιφερειακό Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, Χάνς Κλούγκε. Στη συνάντηση αναζητήθηκαν τρόποι συνεργασίας, ενώ ο κ. Χατζηπαντέλα έθεσε ως επιτακτική ανάγκη τη διαθεσιμότητα προσιτών καινοτόμων φαρμακευτικών προϊόντων στην Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην Κωνσταντινούπολη, ο Υπουργός Υγείας συναντήθηκε επίσης με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στον οποίο εξέφρασε τη στήριξη του Υπουργείου Υγείας προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά και τη μεγάλη του χαρά και συγκίνηση για τη συνάντηση.

Δειτε Επισης

Ιράν: Απόλυτα ασφαλείς οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ισφαχάν
LIVE: Πύραυλοι του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν-Διαψεύδει η Τεχεράνη
Καταρρίφθηκαν drones αλλά δεν έγινε επίθεση με πυραύλους υποστηρίζει το Ιράν-Kανένα σχόλιο από Ισραήλ
Χειροπέδες σε 31χρονο για τη βομβιστική επίθεση σε γνωστό μπαρ στον Πρωταρά
ΒΙΝΤΕΟ: Παγκόσμιος συναγερμός-Προχώρησε σε αντίποινα το Ισραήλ, πύραυλοι έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Σπέρνει στην Ευρώπη για να θερίσει στο Κυπριακό ο Χριστοδουλίδης
Εμπρηστές και αστυνόμοι: Πώς εξελίσσεται το παιχνίδι...
Παίρνει τις λιμουζίνες, δίνει μικρότερα ηλεκτρικά οχήματα στους αξιωματούχους η Κυβέρνηση-1.6 εκ. ευρώ το κόστος
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ