Στο... VAR η επιστροφή των οργανωμένων-Τα νέα δεδομένα, οι υπέρ και το κλειδί

Πιο κοντά από ποτέ είναι η επιστροφή των οργανωμένων οπαδών στα γήπεδα, μετά την πρόταση νόμου που κατέθεσε ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου, για τροποποίηση του νόμου για την κάρτα φιλάθλου.

Σύμφωνα με την πρόταση του κ. Ευσταθίου, η βασική διαφορά σε σχέση με την υφιστάμενη νομοθεσία, είναι πως μαζί με την κάρτα φιλάθλου, προστίθεται και η κάρτα μέλους ομάδας ή σωματείου και το μητρώο της οποίας θα το τηρούν οι ίδιες οι ομάδες, όπως συμβαίνει με τον ΚΟΑ για την κάρτα φιλάθλου.

«Κάποιος που είχε ενστάσεις για την κάρτα, για λόγους αρχής ή οτιδήποτε, τώρα μπορεί να απευθυνθεί στην ομάδα του, για να του εκδώσει εκείνη την κάρτα μέλους, ώστε να μπαίνει στα γήπεδα. Με αυτό τον τρόπο κάμπτουμε τις ενστάσεις που υπήρχαν για την κάρτα φιλάθλου, γιατί ούτως ή άλλως κάποιος που δίνει τα στοιχεία του για να πάρει το εισιτήριο διαρκείας, είναι άδικο να μην μπορεί να μπαίνει στα γήπεδα», ανέφερε ο βουλευτής στον REPORTER.

Όπως εξήγησε ο κ. Ευσταθίου, δίδεται μια διέξοδος μέσω αυτής της πρότασης και θα πρέπει οι ομάδες να τηρούν μητρώο με βάση τις πρόνοιες προστασίας και επεξεργασίας των Προσωπικών Δεδομένων.

«Αυτό, προνοεί κι ένα κόστος το οποίο θα ακούσουμε τις ομάδες αν το δέχονται. Θα πρέπει να υπάρχει διαχειριστής στα σωματεία, άρα αν το θέλουν θα το επιδιώξουν. Τα μικρά σωματεία μπορεί να μην τα καταφέρουν».

Στην πρόταση προβλέπονται και κάποιες τροποποιήσεις των ποινών, όπως και κάποιων άλλων παραμέτρων του υφιστάμενου νόμου. Σημείωσε επίσης ότι η συγκεκριμένη πρόταση είναι μια εξελιγμένη μορφή μιας πρότασης που είχαν καταθέσει στο παρελθόν οι βουλευτές του Δημοκρατικού Συναγερμού, Δημήτρης Δημητρίου και Νίκος Τορναρίτης.

Ο κ. Ευσταθίου διαβεβαίωσε εξάλλου ότι σε περίπτωση επεισοδίων οι ομάδες που θα τηρούν αρχείο, θα παραχωρούν στοιχεία για τα άτομα που ενεπλάκησαν σε αυτά, ώστε να εντοπίζονται και να συλλαμβάνονται.

Κλείνουν το μάτι τα κόμματα

Τα κόμματα φέρονται να κλείνουν, στην πλειοψηφίας τους, το… μάτι σε μια επικείμενη τροποποίηση του νόμου, λίγους μήνες μάλιστα, πριν τις Προεδρικές Εκλογές, αφού κανένας δεν είναι αρνητικός σε μια τέτοια αλλαγή. Αντίθετα, παρουσιάζονται έτοιμοι να συζητήσουν την συγκεκριμένη πρόταση, την οποία βλέπουν από μια πολύ θετική σκοπιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, το Κυβερνών κόμμα, το οποίο επί ημερών Ιωνά Νικολάου πέρασε το νόμο για τη δημιουργία κάρτας φιλάθλου βλέπει θετικά την τροποποίηση του, ωστόσο θα αναμένει τη στάση της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η οποία ενδεχομένως να εκφράσει τη διαφωνία της με την συγκεκριμένη τροποποίηση.

Από την άλλη, το ΑΚΕΛ, δεν έχει συζητήσει ακόμα το θέμα, ωστόσο ήταν πάγια η θέση του κόμματος κατά της δημιουργίας κάρτας φιλάθλου, κάτι που σημαίνει πως σε μια ενδεχόμενη τροποποίηση το πιο πιθανό είναι να μην φέρει ένσταση.

Από πλευράς του ΔΗΚΟ τηρούν στάση αναμονής, ενώ θετική είναι και η άποψη της ΕΔΕΚ, αφού την πρόταση κατέθεσε βουλευτής του κόμματος.

Σε ότι αφορά στα υπόλοιπα κόμματα, το ΕΛΑΜ τάσσεται υπέρ, όπως επίσης και η ΔΗΠΑ και οι Οικολόγοι. Με βάση λοιπόν την στάση των κομμάτων φαίνεται ξεκάθαρα μια ροπή προς τροποποίηση του νόμους, όμως αυτό θα ξεκαθαρίσει κατά τη συζήτηση που θα γίνει στην Επιτροπή Νομικών, αρχής γενομένης από την ερχόμενη Παρασκευή.

Το γεγονός και μόνο ότι μέσα σε λίγα 24ωρα από την κατάθεση της πρότασης αυτή θα συζητηθεί από την Επιτροπή, δείχνει την θέληση των βουλευτών για να συζητήσουν όσο το δυνατόν πιο άμεσα το θέμα, ώστε να οδηγηθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής το συντομότερο δυνατό.

Πάντως, οι οργανωμένοι οπαδοί, όσο και οι πρόεδροι των σωματείων των ομάδων θα παρευρεθούν στη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών, για να παραθέσουν τις απόψεις τους επί του θέματος.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ενημερώθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την πρόταση του κ. Ευσταθίου, η οποία δεν έχει ακόμη μελετηθεί, ωστόσο θα το πράξει τις επόμενες ημέρες, ώστε να εκφράσει την άποψή της ενώπιον της Επιτροπής Νομικών, με την άποψή της να θεωρείται κλειδί στην όλη υπόθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Δειτε Επισης

Το ΕΕΕ στα θύματα βίας δεν είναι βάρος για το κράτος, είναι αφαίρεση δύναμης από τους θύτες
Φωλιές ανθρωποπουλιών για καταπολέμηση τρωκτικών δίνει το Υπ. Γεωργίας
Ανάγκη βελτίωσης νομοθεσίας για Nέο Σύστημα Διορισίμων-Αναμένεται συνάντηση ΟΛΤΕΚ με ΥΠΑΝ
Απεργούν οι μηχανολόγοι και ηλεκτρολόγοι-Ζητούν αυξήσεις μισθών, ωφελήματα και Συλλογική Σύμβαση
Με περικοπές σε ενοίκια και φοιτητικά επιδόματα ο προϋπολογισμός ΤΕΠΑΚ-Αρχίζει έλεγχο το ΥΠΑΝ
Μιχαηλίδου: Χρέος να αγωνιστούμε για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας
Προβληματίζουν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή-Δεν επηρεάστηκε ο τουρισμός στην Κύπρο
Άνοδος σχεδόν 10% στις τουριστικές αφίξεις τον Μάρτιο
Παίρνει θέση το Τμήμα Δασών-«Συντήρηση μόνο οδικού δικτύου στον Ακάμα»
Δωρεάν είσοδο σε μνημεία για την Πέμπτη εξήγγειλε το Τμήμα Αρχαιοτήτων