Τελεσίγραφο από τους ανάπηρους πολέμου-«Είμαστε προδομένοι, λίγο σεβασμός»

Τελεσίγραφο στην Κυβέρνηση δίνουν οι ανάπηροι πολέμου, οι οποίοι προειδοποιούν πως σε περίπτωση που δεν γίνουν λήπτες του κρατικού επιδόματος, όπως οι αιχμάλωτοι πολέμου, τότε αναμένεται πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία έξω από το Προεδρικό, την 1η Μαρτίου. 

Οι ανάπηροι πολέμου, οι οποίοι σήμερα απαριθμούν στους 1,050, εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται από την Κυβέρνηση, εκφράζοντας την απογοήτευση τους αναφορικά με την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών να καταβάλει επίδομα 200 ευρώ στους αιχμάλωτους πολέμου, αγνοώντας τους ανάπηρους πολέμου. 

Μάλιστα, εάν το αίτημά τους δεν διευθετηθεί τις επόμενες ημέρες, τότε οι ανάπηροι πολέμου θα κατέλθουν σε διαμαρτυρία. Την ίδια ώρα ωστόσο, ακόμη και τα 200 ευρώ, δεν είναι και το πιο ικανοποιητικό ποσό, καθώς οι ανάγκες των ανάπηρων πολέμου μηνιαίως, είναι μερικές χιλιάδες. Για ψίχουλα, μπροστά στα έξοδά τους, έκανε λόγο για το συγκεκριμένο επίδομα, ο πρόεδρος των αναπήρων πολέμου, Γιώργος Γρουτίδης, ο οποίος σε δηλώσεις που παραχώρησε στον REPORTER αναφέρθηκε στην προσωπική του εμπειρία. 

«Εγώ προσωπικά, έχω έξοδα 1,650 ευρώ τον μήνα, για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Πίνω ιατρική κάνναβη 850 ευρώ και ενώ πρέπει να πίνω δυο μπουκαλάκια, πίνω ένα γιατί είναι πανάκριβα. Επίσης, βάζω ενέσεις καθημερινώς που είναι εκτός ΓεΣΥ, αξίας 148 ευρώ. Αυτά, δεν πρόκειται να καλυφθούν ακόμη και με την αύξηση του επιδόματος. Αλλά τουλάχιστον με αυτό επίδομα, οι ανάπηροι πολέμου θα πάρουν μια ανάσα. Οι πλείστοι ανάπηροι πολέμου είναι χαμηλοσυνταξιούχοι, γιατί δεν μπόρεσαν να προχωρήσουν στη ζωή τους και να κάνουν κάτι, ώστε να έχουν ένα αξιοπρεπές επάγγελμα».

Οι αιχμάλωτοι πολέμου, οι οποίοι χρόνο με τον χρόνο λιγοστεύουν, δεν ζητούν κάτι παράλογο, παρά μόνο ένα βασικό οικονομικό βοήθημα, ώστε να μπορούν να υλοποιούν κανονικά την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. «Είναι τρία χρόνια που διαπραγματευόμαστε για την ιατροφαρμακευτική μας περίθαλψη για να γίνει δωρεάν. Το Υπουργείο Οικονομικών, μας είπε ότι είναι υψηλό το κόστος για τη δημιουργία τμήματος που θα διαχειρίζεται αποδείξεις κτλ. Έτσι, συμφωνήσαμε να δοθεί μια αύξηση στη χορηγία, ώστε να καλύπτονται τα έξτρα έξοδα που προέκυψαν για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, από φάρμακα που δεν είναι στο ΓεΣΥ». 

Εν συνεχεία, αναφέρει ο κ. Γρουτίδης, «πήγαμε στη Βουλή και δεν ήταν σε θέση να μας πουν πώς θα κατανεμηθεί το ποσό και μας ανέφεραν ότι θα γίνει σε μια συνάντηση μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας, Υπουργείου Οικονομικών, ανάπηροι, αιχμάλωτοι και εκπρόσωποι της επιτροπής προσφύγων της Βουλής, για να διακανονιστεί αυτό το ποσό. Αντ’ αυτού, τρεις βουλευτές της επιτροπής προσφύγων, έκλεισαν ραντεβού… κρυφά με τον Υπουργό Οικονομικών και δόθηκαν τα 200 ευρώ στους αιχμάλωτους. Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα, αλλά έχουμε πρόβλημα στον τρόπο που κινήθηκαν και μείναμε έξω από την απόφαση. Δώσαμε του Υπουργού διορία μέχρι την Παρασκευή για να μας απαντήσει».

Για ανθρώπους βασανισμένους και ταλαιπωρημένους, έκανε λόγο ο κ. Γρουτίδης, οι οποίοι με πόνο ψυχής θα κατέβουν όσοι μπορούν έξω από το Προεδρικό. «Ζητούμε να αυξηθεί η χορηγία μας σε τέτοιο βαθμό, που να καλύπτει τουλάχιστον τους περισσότερους, στα φάρμακα που πληρώνουμε που είναι εκτός ΓεΣΥ. Φθάνουν κοντά μου συνεχώς δεκάδες παράπονα. Καθόλου δεν εκτιμούνται οι ανάπηροι πολέμου, υπάρχει πλήρης απαξίωση. Το χειρότερο επιχείρημα μάλιστα όλων, είναι ότι πιάνουμε χορηγία και δεν έχουμε ανάγκη. Εγώ προκαλώ οποιονδήποτε να έρθει να δει από κοντά πόση ανάγκη έχουν οι ανάπηροι».

Κάποια στιγμή, πρόσθεσε καταλήγοντας ο κ. Γρουτίδης, «ελπίζω να ξυπνήσει το κράτος και να δείξει λίγο σεβασμό σε αυτούς τους ανθρώπους. Εμείς χάσαμε μεν τον πόλεμο, αλλά είμαστε προδομένοι…».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ενώπιον της Επ. Προσφύγων τα προβλήματα των αναπήρων πολέμου-Λόγος για «παζάρια»

Δειτε Επισης

Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι