Πρωταθλητές στην απόρριψη σκυβάλων οι Κύπριοι-Πετούν δύο κιλά ανά ημέρα

Κάθε άλλο παρά οικολόγοι μπορούν να χαρακτηριστούν οι Κύπριοι, καθότι η χώρα μας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην ποσότητα παραγωγής των αστικών απορριμμάτων, γεγονός που κρούει για άλλη μια φορά καμπανάκι κινδύνου στους αρμόδιους, ώστε να βρουν λύσεις στο πρόβλημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πώς έλυσε το πρόβλημα των σκυβάλων η Αγλαντζιά-«Μεγαλύτερο πρόβλημα οι φοιτητές»

Σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, η παραγωγή των αστικών απορριμμάτων κυμαίνεται γύρω στα 505 κιλά ανά άτομο, την ίδια ώρα που στην Κύπρο ξεπερνούν τα 600, βάσει έκθεσης της Eurostat.

Η Κύπρος, βρίσκεται στην έκτη χειρότερη θέση της Ευρώπης, πίσω μόνο από τη Δανία, το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα, τη Γερμανία και την Ιρλανδία καταναλώνοντας συνολικά 609 κιλά αποβλήτων ανά άτομο. Αυτό σημαίνει ότι κάθε Κύπριος πολίτης απορρίπτει σχεδόν δύο κιλά αποβλήτων ανά ημέρα.

Την ίδια ώρα, τις καλύτερες θέσεις κατέχουν η Ρουμανία, η Πολωνία και η Ουγγαρία, οι πολίτες των οποίων μετά βίας απορρίπτουν τα μισά απόβλητα από αυτά της μικρής Κύπρου.

Μειώθηκαν τα απόβλητα σε δέκα χρόνια

Μπορεί η Κύπρος να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις, ωστόσο τα τελευταία δέκα χρόνια κατάφερε να βελτιώσει την κατάσταση, μειώνοντας την ποσότητα παραγωγής αποβλήτων της.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η Eurostat, από το 1995 μέχρι σήμερα διαφαίνεται μια ανοδική πορεία και στη συνέχεια από το 2010 μέχρι το 2020 δημιουργείται μια πτώση στην απόρριψη σκυβάλων. Το 1995, κάθε Κύπριος παρήγαγε 595 κιλά αστικών απορριμμάτων, ενώ πέντε χρόνια αργότερα ανέβηκαν στα 628 κιλά. Το 2005 υπήρξε νέα εκτόξευση των απορριμμάτων τα οποία ανέβηκαν σε 688 ανά άτομο, ενώ το 2010 έφθασαν στα 695. Έκτοτε, καταγράφεται μια πτωτική πορεία, αφού το 2015 μειώθηκαν σε 620, ενώ το 2020 έπεσαν στα 609.

Παρόλα αυτά, είναι βέβαιο ότι πρέπει να γίνουν πάρα πολλά για να φθάσει η Κύπρος τουλάχιστον τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φυτρώνουν παντού χωματερές στην Κύπρο-«Επιθεωρητές δέχονται απειλές»

Ετοιμάζεται νέα στρατηγική από το Υπ. Γεωργίας

Για το λόγο αυτό, το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, έθεσε σε δημόσια διαβούλευση τη νέα του στρατηγική διαχείρισης δημοτικών αποβλήτων, η οποία αφορά την περίοδο 2021 με 2027 και η οποία θα ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος μήνα.

Για τη διαμόρφωση της νέας Στρατηγικής λήφθηκαν υπόψη οι ακόλουθες αρχές:

  • Συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις ευρωπαϊκές οδηγίες για τη διαχείριση των αποβλήτων και επίτευξη των στόχων επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης και μείωσης της υγειονομικής ταφής
  • Πλήρης αξιοποίηση των υφιστάμενων υποδομών διαχείρισης αποβλήτων
  • Εφαρμογή της ιεράρχησης διαχείρισης των αποβλήτων
  • Υιοθέτηση βέλτιστων και οικονομικά βιώσιμων πρακτικών

Όπως αναφέρει το Τμήμα Περιβάλλοντος, η Στρατηγική περιλαμβάνει καταγραφή των πηγών και των τύπων των δημοτικών αποβλήτων, τις υποχρεώσεις και στόχους που απορρέουν από τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες των αποβλήτων, την τρέχουσα κατάσταση όσον αφορά διαχείριση αποβλήτων στην Κύπρο, περιλαμβανομένης της υφιστάμενης υποδομής διαχείρισης αποβλήτων και προβλέψεις όσον αφορά την παραγωγή και διαχείριση των αποβλήτων, και καθορίζει τα μέτρα και δράσεις για την επόμενη εξαετία.

Όσον αφορά τα μέτρα της στρατηγικής, στηρίζονται σύμφωνα με το Τμήμα Περιβάλλοντος, στην ανάγκη επιτάχυνσης της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις Οδηγίες της Ευρώπης, αλλά και την πλήρη αξιοποίηση και ενίσχυση των υφιστάμενων υποδομών διαχείρισης αποβλήτων με στόχο τη διασφάλιση επαρκούς ικανότητας για την κατάλληλη επεξεργασία των μεικτών αποβλήτων.

Ανάμεσα στα νέα μέτρα που θα παρθούν αναμένεται να είναι:

  • Ενίσχυση δικτύου των υφιστάμενων και δημιουργία νέων υποδομών διαχείρισης των αποβλήτων
  • Μείωση των δημοτικών αποβλήτων που παράγονται και επαναχρησιμοποίηση
  • Βελτίωση των συστημάτων διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού
  • Οικονομικοί πόροι και εργαλεία
  • Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση
  • Βελτίωση συλλογής των δεδομένων διαχείρισης αποβλήτων
  • Ενίσχυση του συντονισμού κεντρικής κυβέρνησης και τοπικής αυτοδιοίκησης

Σε οριακό σημείο το ΧΥΤΥ Κόσιης

Την ώρα που η Κυβέρνηση ευελπιστεί ότι μέσω της νέα στρατηγικής της θα καταφέρει να περιορίσει την απόρριψη σκουπιδιών, ο όγκος απορριμμάτων που δέχεται το ΧΥΤΥ Κόσιης, το οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε οριακό σημείο. Ως εκ τούτου, πρέπει να βρεθούν λύσεις, αφού ο χώρος του ΧΥΤΥ δεν επαρκή, μέχρι την υλοποίηση της νέας στρατηγικής. 

Μιλώντας στον REPORTER, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εκμετάλλευσης Χώρων Διάθεσης ή Αξιοποίησης Οικιακών Αποβλήτων Επαρχιών Λάρνακας-Αμμοχώστου, Ευάγγελος Ευαγγελίδης, τόνισε πως τη δεδομένη στιγμή, «ένας μεγάλος όγκος των σκυβάλων πάει στο κύτταρο, όπως επίσης και ένα μικρό ποσοστό από την επεξεργασία. Μέχρι να γίνει η νέα στρατηγική της Κυβέρνησης, δεν μας παίρνει το κύτταρο που έχουμε. Πρέπει να γίνει ένα νέο κύτταρο, το οποίο θα μας κρατήσει μέχρι να γίνει αυτή η στρατηγική». 

Εξήγησε επίσης πως «για να γίνει ένα νέο κύτταρο, ο χρόνος είναι περισσότερος από το χρόνο διάρκειας ζωής του κυττάρου. Είμαστε σε μια διαβούλευση με τον υπουργό και βρήκαμε ένα τρόπο διαχείρισης, αλλά αναμένω να κάνει τις επαφές του ο κ. Καδής για να φέρει το αποτέλεσμα και να διαχειριστούμε τα απόβλητα. Εάν ευοδώσουν οι προσπάθειες, σημαίνει ότι η διάρκεια ζωής του κυττάρου θα είναι τρία με τέσσερα χρόνια. Αισιοδοξώ ότι ο κ. Καδής και γενικότερα η Κυβέρνηση θα βρουν τη λύση για να επιλυθεί το πρόβλημα».

Αύξηση σε όλη την Ευρώπη

Στο μεταξύ, σε ότι αφορά στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης της Eurostat, παρατηρείται αύξηση τεσσάρων κιλών ανά άτομο συγκριτικά με το 2019 και 38 κιλά περισσότερα από το 1995. Συνολικά, η Ε.Ε. παρήγαγε 225,7 εκατομμύρια τόνους αστικών απορριμμάτων το 2020, αύξηση 1% σε σύγκριση με το 2019 (+1,8 εκατομμύρια τόνοι) και +14% σε σύγκριση με το 1995 (+27,7 εκατομμύρια τόνοι).

Πάντως, σε σύγκριση με το 1995, μόνο επτά κράτη μέλη παρήγαγαν λιγότερα αστικά απόβλητα ανά άτομο το 2020. Πρόκειται για τη Βουλγαρία (-36%), την Ουγγαρία (-21%), τη Σλοβενία ​​(-18%), τη Ρουμανία (-16%), την Ισπανία (-10%) ), το Βέλγιο (-9%) και την Ολλανδία (-1%).

Μικρή μείωση στην ανακύκλωση αστικών απορριμμάτων το 2020

Την ίδια ώρα, η ποσότητα των ανακυκλωμένων απορριμμάτων παρέμεινε σταθερή το 2020. Συγκεκριμένα, η ανακύκλωση υλικών μειώθηκε στους 67 εκατομμύρια τόνους από 68 εκατομμύρια τόνους το 2019, που αντιστοιχεί σε 151 κιλά ανά άτομο. Σε σύγκριση με το 1995, σημαίνει ότι οι άνθρωποι στην ΕΕ ανακύκλωσαν 44 εκατομμύρια τόνους (97 κιλά ανά κάτοικο) περισσότερο από το 1995.

Η έκθεση καταλήγει πως παρά το γεγονός ότι η Ε.Ε. παράγει περισσότερα απόβλητα , η συνολική ποσότητα αστικών απορριμμάτων που τοποθετούνται σε χώρους υγειονομικής ταφής έχει μειωθεί. Το 2020, η συνολική υγειονομική ταφή των αστικών απορριμμάτων μειώθηκε από 121 εκατομμύρια τόνους το 1995 σε 52 εκατομμύρια τόνους (-58%). Αυτό αντιστοιχεί σε μέση ετήσια μείωση 4%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έτοιμος πριν το τέλος 2022 ο Κώδικας Καλής Διαχείρισης και Προστασίας Υγροτόπων

Δειτε Επισης

BINTEO: Παλαιστής ακινητοποίησε αλιγάτορα 2,5 μέτρων με γυμνά χέρια
Διαπιστώνει παράλειψη και αμέλεια των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών για την ανεξέλεγκτη εισαγωγή σκύλων η Λοττίδη
Συνδρομή για βοήθεια προς Λίβανο, επανεξέταση κατάστασης Συρίας ζητά από ομολόγους της η ΠτΒ
Ο στρατός του Ισραήλ απορρίπτει τους ισχυρισμούς για ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας
Πιάστηκαν ξανά στον ύπνο μέρα μεσημέρι-Οργανώθηκε καλύτερα από την Αστυνομία ο υπόκοσμος για την ενέδρα
Εγκρίθηκαν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Επιστήμονες ανακάλυψαν εξαφανισμένο φίδι στην Ινδία και είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί ποτέ
Ενέκρινε οδηγία για το δικαίωμα των καταναλωτών για επισκευή προϊόντων το Ευρωκοινοβούλιο
Άγγιξαν τα 155 εκατομμύρια οι διελεύσεις από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων ισχυρίζονται στα κατεχόμενα
Αναγκαιότητα η φορολογική μεταρρύθμιση λένε ΑΚΕΛ-συνδικαλιστές οργανώσεις