Η συζήτηση για τις χαλαρώσεις, το... μεσοδιάστημα και τα νέα τεστ με σακουλάκι

Την ώρα που η Κύπρος φαίνεται ότι διανύει μία περίοδο που τα επιδημιολογικά δεδομένα βρίσκονται σε αρνητική τροχιά, αφού τόσο ο αριθμός των κρουσμάτων, όσο και αυτός των νοσηλειών που παρατηρούνται καθημερινά παραμένει στα ύψη, οι αρμόδιοι παρουσιάζονται καθησυχαστικοί μεν, αλλά και σε εγρήγορση, όσον αφορά στην πορεία των μέτρων.

Παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα δεν έχουν πέσει κάτω από 2,000, καθ’ όλο το μήνα Ιανουάριο, ενώ οι νοσηλείες παραμένουν σταθερά πάνω από 200, κάτι που εν μέρει προκαλεί προβληματισμό στην Κυβέρνηση, φαίνεται ότι οι εκτιμήσεις των ειδικών για τις επόμενες ημέρες κλίνουν προς την αισιόδοξη πλευρά, αφού φαίνεται ότι τα στοιχεία που έχουν ενώπιον τους δείχνουν ότι η κατάσταση οδεύει προς σταθεροποίηση.

Στο μεταξύ, τις τελευταίες βδομάδες υπήρξε μια έντονη ψιθυρολογία όσον αφορά στις χαλαρώσεις, με τους ειδικούς, μάλιστα, να προβαίνουν και σε δημόσιες τοποθετήσεις, αναφέροντας πως η κατάσταση επιτρέπει να προχωρήσει η Κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο, η συζήτηση φαίνεται ότι σταμάτησε απότομα, αφού διαφάνηκε στην πράξη ότι η εικόνα όχι μόνο δεν το επιτρέπει, αλλά με τα σκαμπανεβάσματα που παρατηρήθηκαν στους δείκτες των θετικών κρουσμάτων, φαίνεται τελικά να τους έκανε να οπισθοδρομήσουν.

Η έξαρση της Όμικρον και το «μεσοδιάστημα»

Ουσιαστικά, η αύξηση που παρατηρείται στους επιδημιολογικούς δείκτες, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, οφείλεται κυρίως στον παράγοντα ότι η Όμικρον επικρατεί αυτή την περίοδο. Αυτή η μετάλλαξη, παρά το ότι φέρει πιο ήπια συμπτώματα, είναι υπερμεταδοτική από ό,τι φαίνεται και από τα στοιχεία που υπάρχουν ενώπιον των επιδημιολόγων.

Με την πάροδο του χειμώνα, ενδεχομένως να υπάρξει σημαντική μείωση και στον αριθμό αυτό, ανέφερε στον REPORTER το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής και λέκτορας Παιδιατρικής Επιδημιολογίας, Δρ. Ζωή-Δωροθέα. Η φάση που βρισκόμαστε σήμερα, το μεσοδιάστημα, όπως το ονόμασε η Δρ. Πανά, «θέλει ιδιαίτερη προσοχή γιατί ο κόσμος είναι εξαιρετικά κουρασμένος, πρέπει να προσαρμοστεί σε αυτή την κανονικότητα ακόμα και με τη χρήση της μάσκας, του τακτικού εργαστηριακού ελέγχου που ενδεχομένως τον ταλαιπωρεί».

Πάντως, τη δεδομένη στιγμή δεν υπάρχει οποιαδήποτε αναφορά για χαλαρώσεις μέτρων, με τους ειδικούς να κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, δεδομένου ότι θέλουν να δείξουν με αυτό τον τρόπο σεβασμό προς τους πολίτες, που νιώθουν έντονα την ανάγκη για χαλάρωση.

Η Δρ. Πανά, ερωτηθείσα για το αν υπάρχει το ενδεχόμενο αύξησης ή αυστηροποίησης των μέτρων, τόνισε πως «προσπαθούμε με νύχια και με δόντια για να κρατήσουμε την ισορροπία που έχουμε πετύχει στην Κύπρο και νομίζω θα τα καταφέρουμε, δεν μπορώ να πω κάτι προς την κατεύθυνση αυστηροποίησης, όμως ούτε και προς την κατεύθυνση των χαλαρώσεων».

Νέο τεστ στον ορίζοντα

Μέσα στις συζητήσεις αναφορικά με την πορεία των κρουσμάτων αλλά και τα μέτρα για καταπολέμηση του ιού, είχε τεθεί στο τραπέζι και η εφαρμογή ενός νέου τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, το συγκεκριμένο τεστ θα αποτελείται από μια μικρή σακουλίτσα, στην οποία εκπνέεις και ανιχνεύεται ο ιός.

Η υιοθέτηση του διαφοροποιημένου τεστ φαίνεται να έχει τεθεί ως θέμα προς εξέταση αλλά, μέχρι στιγμής, παραμένουν στάσιμες οι εν λόγω συζητήσεις, καθώς επίσης και το πόσο θα στοιχίσει και πόσο αποτελεσματικό θα είναι.

Μόνη λύση ο εμβολιασμός

Για το θέμα της επιδημιολογικής εικόνας μίλησε στον REPORTER και ο πνευμονολόγος, Χάρης Αρμεύτης, ο οποίος θέτει ως ύψιστο πρόβλημα το θέμα των νοσηλειών, αφού καθιστά ανήμπορες τις ΜΕΘ να καλύψουν περιστατικά κορωνοϊού, αλλά και γενικά άλλων παθήσεων, καθώς οι κλίνες δεν είναι αρκετές.

Ο κ. Αρμεύτης, ως τρόπο επίλυσης του ζητήματος, θεωρεί την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, έστω σε ένα ποσοστό 10-15%. «Αν αποφάσιζα εγώ, θα επέτρεπα και ο ανεμβολίαστος να πάει στην εστίαση με ένα τεστ και θα του δώσουμε το δικαίωμα, όποτε επιλέξει να πάει να εμβολιαστεί, για να σταματήσει να κάνει αυτό το τεστ. Καθώς για την διενέργεια αυτών των τεστ, στην ουσία επιβαρύνεται και ο ίδιος, ψυχολογικά, αλλά και η ίδια η κυβέρνηση, οικονομικά».

Η κατάσταση στα νοσηλευτήρια

Πάντως, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός στις νοσηλείες δεν έχει πέσει κάτω από 200, για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες, ο ΟΚΥπΥ παρουσιάζεται καθησυχαστικός, με τον εκπρόσωπό του να τονίζει ότι ο αριθμός αυτός είναι σταθερός.

«Καθημερινά νοσηλεύονται γύρω στους 220 ασθενείς με covid στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ. Ο αριθμός αυτός το τελευταίο διάστημα είναι σταθερός και αυτό μας κάνει να ελπίζουμε ότι τις επόμενες μέρες θα σταθεροποιηθεί ακόμα περισσότερο και πιθανόν να δούμε και μείωση του αριθμού των νοσηλευόμενων».

Πρόσθεσε, δε, πως γενικά παρατηρείται το φαινόμενο να νοσηλεύονται πολύ ηλικιωμένα άτομα, με χρόνια ή με συνοδά νοσήματα, τονίζοντας πως στην πλειοψηφία τους πρόκειται για ανεμβολίαστα άτομα.

Στο Υπουργικό το πρωτόκολλο για την Ε.Φ.

Στο μεταξύ, ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου αναμένεται να τεθεί σήμερα η εφαρμογή του μέτρου test to stay στην Εθνική Φρουρά. Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας, Χρίστος Πιερής, θα καταθέση την πρόταση ο Υπουργός Άμυνας. Το Υπουργικό είχε εγκρίνει την προηγούμενη εβδομάδα επέκταση του μέτρου, που ήδη εφαρμόζεται στα σχολεία, στην Εθνική Φρουρά, και σήμερα αναμένεται να εγκρίνει το πρωτόκολλο που θα ακολουθηθεί. 

 

Δειτε Επισης

LIVE: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Ένταλμα σύλληψης εναντίον ενός προσώπου-Προκάλεσε τη φωτιά μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ στο αντίθετο ρεύμα στον αυτοκινητόδρομο
Πιθανόν από ρίψη πυροτεχνημάτων προκλήθηκε η φωτιά σε δύσβατη περιοχή στην Πάφο
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς
Σκαρφαλώνει στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία-Δεν υποχωρεί η σκόνη
Χειροπέδες σε 18χρονο που εντοπίστηκε ένα κιλό κάνναβης στην κατοχή του (pics)
«Όταν δεν υπάρχει ένα σύστημα που θα φοβάται ο πολίτης να διαπράξει ένα έγκλημα, γιατί να μην το κάνει;»
Δημοσκόπηση IMR: Προβάδισμα Γιάννη Αρμεύτη στον Δήμο Λεμεσού