Βγήκε μπροστά ο Προδρόμου-«Δεν δεχόμαστε ότι τα σχολεία είναι ανοχύρωτες πολιτείες»

Το Υπουργείο Παιδείας πήρε όποιο μέτρο μπορούσε αναφορικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας στα σχολεία, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου, μετά τη μονόωρη στάση εργασίας που πραγματοποίησε η ΠΟΕΔ τη Δευτέρα.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Προδρόμου είπε ότι, σε σχέση με το αίτημα για τον εξαερισμό των σχολικών αιθουσών, ακολουθούνται οι οδηγίες της Επιδημιολογικής Ομάδας για ανοικτές πόρτες και παράθυρα. 

Πρόσθεσε ότι πέρυσι διεξήχθη μελέτη για τοποθέτηση συστημάτων εξαερισμού στα σχολεία, αλλά επειδή προνοούσε κατεδάφιση των κτηρίων, κρίθηκε ως ανέφικτη. Αντ’ αυτού, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, ξεκίνησε μια έρευνα μαζί με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο πλαίσιο της οποίας έχουν εγκατασταθεί πιλοτικά σε περίπου 100 σχολικές αίθουσες συσκευές καθαρισμού. Πρόκειται για μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, είπε.

Ως προς το ζήτημα των αντικαταστάσεων, ο ΥΠΠΑΝ σημείωσε ότι από τον Σεπτέμβριο του 2021 μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου 2022 η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (ΕΕΥ) έχει προχωρήσει σε 4.500 αντικαταστάσεις.

Σε σχέση με τα νηπιαγωγεία, ο κ. Προδρόμου δήλωσε ότι έγινε σύσκεψη την περασμένη εβδομάδα μαζί με τον Υπουργό Υγείας, τις εκπαιδευτικές οργανώσεις (ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ) και τους οργανωμένους γονείς. Στη σύσκεψη τέθηκε το αίτημα για διεξαγωγή των rapid tests και στα νηπιαγωγεία. Ο Υπουργός Υγείας μετέφερε την εν λόγω εισήγηση στην Επιδημιολογική Ομάδα. Χωρίς την έγκριση της Επιδημιολογικής Ομάδας, δεν μπορούν να γίνουν rapid tests, τόνισε.

Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι στα νηπιαγωγεία έχουν δοθεί εκτάκτως 116 βοηθοί εκπαιδευτικοί για να συνδράμουν στο έργο των νηπιαγωγών. Αυτό έγινε και πέρυσι και φέτος, για να διευκολύνουμε τα νηπιαγωγεία, όπως είπε.

Στα δημοτικά σχολεία, είπε ο κ. Προδρόμου, δόθηκαν πολύ περισσότερες θέσεις για δασκάλους (170 τον αριθμό) ενώ υπάρχουν 67 τμήματα λιγότερα φέτος, επειδή υπάρχει πολλή πίεση και πολλές έκτακτες δουλειές, λόγω της πανδημίας.

«Πήραμε όποιο μέτρο ήταν στο χέρι μας», σημείωσε ο ΥΠΠΑΝ, προσθέτοντας ότι χρειάζεται συνεργασία και ότι θα πρέπει να βάλουμε τα δυνατά μας για να συνεχίσουν να λειτουργούν τα σχολεία. «Δεν δεχόμαστε ότι τα σχολεία είναι ανοχύρωτες πολιτείες, διότι -συγκριτικά με το τι γίνεται διεθνώς- τα σχολεία μας μπόρεσαν να λειτουργήσουν. Εφαρμόσαμε μέτρα προστασίας, κάναμε εκατοντάδες χιλιάδες τεστ καθημερινά σε όλα τα σχολεία», κατέληξε ο κ. Προδρόμου. 

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Στους 27 βαθμούς η θερμοκρασία-Σκόνη στην ατμόσφαιρα κατά διαστήματα
Το Υπουργείο Γεωργίας καλεί το κοινό να προστατεύσει την κυπριακή τουλίπα
Πλάνο για κοινό «ευρωπαϊκό πτυχίο» προωθεί η Κομισιόν
Εργασίες συντήρησης του Δικτύου Υψηλής Τάσης στην Επαρχία Πάφου
Για τις δράσεις του Συνδέσμου «Προμηθέας» ενημερώθηκε ο Υπουργός Υγείας
Πόρισμα διοικητικής έρευνας Ακάμα και χρονοδιάγραμμα ζητά η Επιτροπή Περιβάλλοντος
Σε άλλη χώρα γεννήθηκε το 22,7% των κατοίκων της Κύπρου
Συζήτησαν για Ακάμα και περιοχές Νατούρα Οικολόγοι και Επίτροπος Περιβάλλοντος
Τις επόμενες ημέρες αναμένει η Βουλή τη νέα πρόταση για το «Θυμέλη»
Τις προτάσεις του ΚΥΣΑΤΣ για ενίσχυση διαδικασίας αναγνώρισης σπουδών αναμένει η Βουλή