Οι λόγοι που οδήγησαν την ΠΟΕΔ σε απεργία-Αναφορές για πρωτόγνωρη υποστελέχωση

Προχωρούν κανονικά με μονόωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα πρωί τα μέλη της εκπαιδευτικής οργάνωσης ΠΟΕΔ, τονίζοντας ότι στόχος του δεν είναι η σύγκρουση με το Υπουργεία Παιδείας, αλλά να αναδείξουν ακόμα περισσότερο τα θέματα που ταλανίζουν τα σχολεία λόγω της πανδημίας.

Κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης την Παρασκευή, η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου ανακοίνωσε την απόφαση για στάση εργασίας των μελών τους τη Δευτέρα μεταξύ των ωρών 7:30 και 8:25. Θα συγκληθεί εκ νέου το Διοικητικό Συμβούλιο σε 15 μέρες για να αξιολογήσει την κατάσταση, είπε.

«Ελπίζουμε ότι η επίσημη πλευρά θα προχωρήσει με κάποιο τρόπο έτσι ώστε να δει ουσιαστικά τα θέματα τα οποία αναδεικνύουμε και θα αναδείξουμε με τη στάση εργασίας τη  Δευτέρα», πρόσθεσε.

Η οργάνωση ζητά από την πολιτεία και ειδικότερα το Υπουργείο Παιδείας, τη λήψη ουσιαστικών μέτρων στα νηπιαγωγεία και τα ειδικά σχολεία, την υιοθέτηση ουσιαστικών και μόνιμων μέτρων για αντιμετώπιση της «πρωτόγνωρης» όπως είπε υποστελέχωσης που αντιμετωπίζουν οι σχολικές μονάδες  από τη μη αντικατάσταση εκπαιδευτικών που απουσιάζουν, και ταυτόχρονα την ουσιαστική στήριξη των διευθύνσεων των σχολικών μονάδων για τη εύρυθμη λειτουργία τους. Ζητούν ακόμα την εξαγγελία συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος εγκατάστασης συστημάτων εξαερισμού στις σχολικές αίθουσες. 

«Στόχος δεν είναι η σύγκρουση, η απεργία και τα μέτρα δεν είναι αυτοσκοπός,» τόνισε η κ. Βασιλείου. Είπε ότι χρησιμοποιούν αυτό το μέτρο γιατί θέλουν να αναδείξουν ακόμη περισσότερο την ανάγκη να γίνουν κάποια πράγματα και εξέφρασε την ελπίδα ότι το επόμενο δεκαπενθήμερο η επίσημη πλευρά θα πάρει άμεσα κάποιες αποφάσεις.

Είπε ότι αναγνωρίζουν ότι κάποια πράγματα χρειάζονται χρόνο για να υλοποιηθούν, κάποια άλλα όμως μπορούν να γίνουν άμεσα και κάλεσε να δρομολογηθεί η διαδικασία. Είπε ακόμη ότι όσα λόγω και της θεματικής χρειάζονται περισσότερο χρόνο, να μπουν τα χρονοδιαγράμματα, και να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος γιατί, πρόσθεσε, είναι ζητήματα που καταθέτει εδώ και χρόνια η ΠΟΕΔ.

Ένα από αυτά, είπε, είναι το θέμα των αντικαταστατών και του εργασιακού τους πλαισίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πρόσω ολοταχώς για απεργία οι δάσκαλοι τη Δευτέρα, δεν κάνουν ούτε βήμα πίσω

«Η πανδημία έχει αναδείξει ακόμα περισσότερο την ανάγκη να επιλυθεί το συγκεκριμένο θέμα, άρα θέλουμε να μπούμε σε ένα διάλογο με την επίσημη πλευρά για να βελτιωθεί η όλη κατάσταση», ανέφερε αργότερα η κ. Βασιλείου στο ΚΥΠΕ.

Είπε ότι, από την μια υπάρχει αυξημένη ζήτηση σε αντικαταστάτες λόγω των αναγκών που υπάρχουν γιατί αρκετοί εκπαιδευτικοί είτε είναι κρούσματα, είτε είναι επαφές και λείπουν δικαιολογημένα από την εργασία τους, με αποτέλεσμα να καλούνται συνάδελφοι τους αντικαταστάτες να καλύψουν αυτά τα κενά. Από την άλλη όμως, το εργασιακό πλαίσιο στην ολότητα του, μάλλον αποτρέπει κάποιον από το να επιλέξει να είναι αντικαταστάτης, άρα αυτό είναι το ζητούμενο, πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι η ΠΟΕΔ αναγνωρίζει ότι δόθηκαν κάποια κίνητρα όσον αφορά τους αντικαταστάτες  που είναι κρούσματα, αφού τώρα πληρώνονται και τους αναγνωρίζεται και η υπηρεσία. «Σκεφτείτε ότι αυτό το σημείο δεν ίσχυε προηγουμένως, δηλαδή αν ένας αντικαταστάτης ήταν κρούσμα και έμενε στο σπίτι δεν θα έπαιρνε πλήρεις απολαβές ούτε θα αναγνωριζόταν η υπηρεσία του, άρα υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν, κίνητρα που μπορούν να δοθούν  και σίγουρα να ξεκινήσει ένας διάλογος όσον αφορά την βελτίωση του εργασιακού τους πλαισίου,» είπε.

Για το θέμα των εξαερισμών, είπε ότι λόγω των καιρικών συνθηκών, ιδιαίτερα στα σχολεία των ορεινών και  ημιορεινών κοινοτήτων που πρέπει, όπως και σε όλα τα σχολεία να έχουν ανοιχτές πόρτες και παράθυρα, είναι δύσκολες οι συνθήκες, κυρίως για τα παιδιά.  «Επομένως είναι σημαντικό κι εδώ να γίνει μια ουσιαστική μελέτη και άμεση υλοποίηση και των όσων έχουν ακουστεί τις προηγούμενες μέρες για έναν αριθμό συστημάτων καθαρισμού του αέρα, και να επεκταθεί και σε περισσότερα σχολεία», συμπλήρωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η ώρα της κρίσης για τους δάσκαλους-Αποφασίζουν αν προχωρούν ή όχι σε απεργία

Αναφέρθηκε και στις διευθύνσεις των σχολείων, οι οποίες, είπε, έχουν να διαχειριστούν έναν μεγάλο φόρτο εργασίας και λόγω του ότι καλούνται καθημερινά να διαχειρίζονται τα θέματα της υποστελέχωσης των σχολικών μονάδων αλλά και τα θέματα που αφορούν την εφαρμογή των πρωτοκόλλων. «Άρα λοιπόν, οι διευθύντριες μας και οι διευθυντές μας, ναι χρειάζονται στήριξη από πλευράς Υπουργείου, χρειάζονται να γίνουν πράγματα, και αυτά είναι που αναδεικνύουμε, γι’ αυτά διαμαρτυρόμαστε και γι’ αυτά προχωρούμε σε στάση εργασίας τη Δευτέρα,» σημείωσε.

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, τα μέλη της διδασκαλική κίνησης στην ΠΟΕΔ, ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ, έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους με την απόφαση για μονόωρη στάση εργασίας.

Η ομάδα θεωρεί ότι πρέπει να αναβληθεί η στάση εργασίας ενόψει και της αναμενόμενης έναρξης ελέγχων στα νηπιαγωγεία που θα άρει τη διαφοροποίηση που υπάρχει. Πιστεύει επίσης, ότι η ΠΟΕΔ πρέπει να εντατικοποιήσει τις ενέργειές της για θετικότερα αποτελέσματα για το σύνολο του κλάδου (Προδημοτική, Ειδική και Δημοτική). Καλούν επίσης την ΠΟΕΔ να συνεχίσει με εισηγήσεις προς τους αρμοδίους και, εκεί και όπου τεκμηριωμένα δεν υπάρχει αποδοχή στην υλοποίηση, να συνεχίσει να εκθέτει την αδυναμία υλοποίησης από τους αρμοδίους φορείς. Καλεί επίσης και σε κοινές δράσεις, εκεί και όπου υπάρχουν συγκλίσεις, με τους οργανωμένους γονείς.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι υπόλοιπες διδασκαλικές κινήσεις αποδέχτηκαν όλα τα σημεία που έθεσε η ΠΑΔΕΔ, εκτός το θέμα της στάσης εργασίας αφού αποφάσισαν να προχωρήσει η ΠΟΕΔ  με  το μέτρο αυτό. Αναφέρθηκε ότι η ΠΑΔΕΔ διαφωνεί, αλλά σέβεται την απόφαση της ΠΟΕΔ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν κάνουν πίσω οι δάσκαλοι-Κλείδωσαν σε μέτρα

Εκφράζουν λύπη και δυσαρέσκεια οι οργανωμένοι γονείς

Λύπη και δυσαρέσκεια εκφράζουν οι οργανωμένοι γονείς για την στάση δασκάλων τη Δευτέρα, αναφέροντας ότι θα έχουν διάλογο με τα εμπλεκόμενα μέρη ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης Φρίξος Ζεμπύλας είπε πως «οτιδήποτε δημιουργεί αποστάσεις μεταξύ των παιδιών και των σχολικών μονάδων δεν μας ικανοποιεί».

Παρόλα αυτά, συνέχισε, αναγνωρίζουμε το δικαίωμα των εκπαιδευτικών οργανώσεων να κατέλθουν σε απεργία ή αποχή από τα μαθήματα στην διεκδίκηση των δικαιωμάτων των μελών τους.

«Εμείς θα θέλαμε να εκφράσουμε την λύπη και δυσαρέσκεια μας για τα γεγονότα. Την λύπη μας γιατί φθάσαμε βασικά να μην έχει ουσιαστικό διάλογο μεταξύ των εμπλεκομένων μερών έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των σχολείων και την δυσαρέσκεια μας για το χάσιμο επιπρόσθετου εκπαιδευτικού χρόνου και την ταλαιπωρία που θα υποστούν οι γονείς την Δευτέρα το πρωί», πρόσθεσε.

Εμείς ως γονείς, σημείωσε, θα προσπαθήσουμε να έχουμε διάλογο με τα εμπλεκόμενα μέρη.

«Στόχος είναι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και να επιστρέψουμε σε μια ομαλή λειτουργία το συντομότερο λαμβάνοντας υπόψη και την ανακοίνωση της ΠΟΕΔ ότι σε δεκαπέντε ημέρες θα έχουν ακόμη μια συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου για να εξετάσουν την κατάσταση και πιθανόν να κλιμακώσουν τα μέτρα. Αυτό μας ανησυχεί ιδιαίτερα», συμπλήρωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι λόγοι πίσω από την στάση εργασίας της ΠΟΕΔ-Έντονες επιφυλάξεις για το test to stay

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας