Αξιολογεί τους κινδύνους από τα έργα στην Χλώρακα το Τμήμα Περιβάλλοντος

Περιλαμβάνει αναφορές, οι οποίες δεν αντικατοπτρίζουν τεκμηριωμένα τα δεδομένα σε σχέση με τις μελέτες που αξιολογήθηκαν και την εκτίμηση επιπτώσεων στο περιβάλλον, αναφέρει το Τμήμα Περιβάλλοντος σε ανακοίνωσή του αναφορικά με δημοσίευμα.

Συγκεκριμένα, το Τμήμα αναφέρεται σε δημοσίευμα αναφορικά με τη βελτίωση της ακτής πλησίον των ξενοδοχείων St. George και Laura στην Πάφο στο οποίο αναφέρεται ότι «θα μετράμε πνιγμένους εξαιτίας έργων στην Χλώρακα» που δημοσιεύτηκε στις 25/1/2022.

Όπως μεταδίδει το ΓΤΠ, το Τμήμα Περιβάλλοντος διευκρινίζει ότι το 2013 η Περιβαλλοντική Αρχή αξιολόγησε σε στρατηγικό επίπεδο τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Σχεδίου για την προστασία και βελτίωση της ακτής του βορειοδυτικού παραλιακού μετώπου Πάφου.

Προσθέτει ότι η περιοχή μελέτης του Σχεδίου περιλαμβάνει επτά (7) υποπεριοχές από τον Φάρο Κάτω Πάφου μέχρι την περιοχή του Ακάμα, αναφέροντας ότι στην υπο-περιοχή 3 (Ξενοδοχείο Ακτή – Ξενοδοχείο Cynthiana) περιλαμβάνεται η περιοχή ξενοδοχείων St. George – Laura στην οποία αναφέρεται το άρθρο, στην οποία προτάθηκε η αναδιάταξη των υφιστάμενων έργων/κυματοθραυστών, κατασκευή τεσσάρων νέων αποσπασμένων κυματοθραυστών χαμηλής στέψης, μήκους 80-100μ. έκαστος, σε βάθη θαλάσσης 3-4μ., τεχνητός εμπλουτισμός της παραλίας.

Συνεχίζοντας τις διευκρινίσεις αναφέρει ότι στην εν λόγω περιοχή δεν προτάθηκαν μέτρα προστασίας λουόμενων από πνιγμούς γιατί δεν παρατηρήθηκαν, σύμφωνα με τα στοιχεία των αρμοδίων Αρχών και συμπληρώνει ότι εκτός από τη ΣΜΠΕ στα πλαίσια της αξιολόγησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον λήφθηκαν υπόψη συμπληρωματικές μελέτες όπως η ακτομηχανική μελέτη με μαθηματικές προσομοιώσεις και η έκθεση θαλάσσιας βιολογίας.

Σημειώνει ότι ανάμεσα στους όρους που τέθηκαν στην εν λόγω γνωμάτευση ήταν η τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων για προστασία των λουόμενων για την ύπαρξη έντονων ρευμάτων (rip-currents), και τη λήψη μέτρων για την ευαισθητοποίηση του κοινού για τον κίνδυνο που παραμένει, όπως για παράδειγμα η ετοιμασία σχετικού οδηγού.

Ακολούθως, συνεχίζει, μετά την πιο πάνω γνωμάτευση της Στρατηγικής Μελέτης, το 2017 η Περιβαλλοντική Αρχή αξιολόγησε σε επίπεδο έργου τη Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ) για την προστασία και βελτίωση της ακτής πλησίον των ξενοδοχείων St. George και Laura στην Πάφο, σύμφωνα με τις πρόνοιες του περί της Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Ορισμένα Έργα Νόμου [Ν.140(Ι)/2005] και έκδωσε θετική γνωμάτευση υπό όρους στις 7/5/2018.

Περαιτέρω αναφέρει ότι το έργο αφορά την κατασκευή ενός συστήματος πέντε αποσπασμένων κυματοθραυστών με στόχο την προστασία της ακτής από τη διάβρωση και τη βελτίωση της ποιότητας της παραλίας, λύση η οποία επιλέγηκε με βάση μαθηματική προσομοίωση και πως ανάμεσα στους όρους που τέθηκαν περιλαμβάνεται ένα σύστημα παρακολούθησης της ακτής.

Οι μελέτες και γνωματεύσεις είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Τμήματος Περιβάλλοντος από το 2013 και 2017.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Έκθεση-κόλαφος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων-«H Τουρκία προχωρά σε παράνομες απελάσεις Σύρων»
Η Βουλή της Σκωτίας εξετάζει σχέδιο νόμου για την ευθανασία σε άτομα που πάσχουν από καταληκτική νόσο
Ζήτησαν άμεσες λύσεις στη νοσηλεία και φροντίδα ασθενών με μεταμόσχευση ήπατος στην Επ. Υγείας
Υπ. Γεωργίας: Ευάλωτη η Κύπρος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024
Διαφορετικές οι αναγνώσεις των μέτρων από συμπολίτευση και αντιπολίτευση-Οι εισηγήσεις των κομμάτων
Μέντζη, Παπαχαραλάμπους και Πιερίδη υποστηρίζουν οι Οικολόγοι-Οι εκλεκτοί τους στη Λευκωσία
Είχε πάει για σέρβις το Dali πριν την πρόσκρουση στη γέφυρα-Στο φως ηχητικό ντοκουμέντο
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Παρεμβαίνει το Υπουργείο Οικονομικών για να πληρωθούν οι υπάλληλοι του ΡΙΚ