Πέμπτη 19 Μαϊ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Λικνίζουν προς χαλαρώσεις, παρά την μικρή άνοδο κρουσμάτων

  28/01/2022 06:16
Λικνίζουν προς χαλαρώσεις, παρά την μικρή άνοδο κρουσμάτων

Λικνίζουν προς χαλαρώσεις, παρά την μικρή άνοδο κρουσμάτων

  28/01/2022 06:16

Στις επικείμενες χαλαρώσεις των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού αναφέρθηκε χθες ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα, λέγοντας ότι ήταν ομόφωνη η απόφαση των ειδικών όπως εξεταστούν στην επόμενη συνάντηση της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής την Τρίτη.

Όπως εξήγησε ο Υπουργός, οι χαλαρώσεις αυτές αφορούν την είσοδο ανεμβολίαστων παιδιών 12-17 ετών σε χώρους εστίασης με την επίδειξη αποτελέσματος διαγνωστικής εξέτασης, την αύξηση του αριθμού παρευρισκομένων σε δεξιώσεις γάμων και βαπτίσεων και κατά πόσον θα επιτραπεί ξανά ο χορός. «Αυτές οι πιθανές χαλαρώσεις θα εξαρτηθούν από τον αριθμό κρουσμάτων αλλά και από τις νοσηλείες, βάσει των αναφορών του ΟΚΥπΥ», τόνισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άνοιξε ο διάλογος για τις χαλαρώσεις-Οι πρώτες σκέψεις στο τραπέζι

Σημειώνεται ότι χθες, ο εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού είχε δηλώσει ότι αυτό το διάστημα υπάρχει μια πίεση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, η οποία είναι φυσικό επακόλουθο, καθώς «γεμίζει τελευταία και αδειάζει τελευταία». Αναμένουμε να δούμε κι εκεί μια σταθεροποίηση του αριθμού και σιγά σιγά να δούμε και μείωση του αριθμού των ασθενών, πρόσθεσε ο Χαράλαμπος Χαριλάου. Υπενθυμίζεται ότι η εισαγωγή στις ΜΕΘ θεωρείται ένας από τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, ο οποίος επηρεάζει τις αποφάσεις για τα μέτρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεύτερος χειρότερος μήνας σε θανάτους από κορωνοϊό ο Ιανουάριος

Στα σχέδια για χαλαρώσεις ενδέχεται, πάντως, να μπει σφήνα η μικρή άνοδος σε κρούσματα και θετικότητα που ξεκίνησε να καταγράφεται. Όπως εκτιμούν οι επιδημιολόγοι, αυτή μάλλον οφείλεται στις συνθήκες ψύχους που επικρατούν τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην Κύπρο, καθώς, λόγω του πολλού κρύου, ο κόσμος αναγκάζεται να κλείνει τα παράθυρα σε χώρους εργασίας κτλ, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επαρκής αερισμός. Ως εκ τούτου, διευκολύνεται η εξάπλωση του κορωνοϊού. Η μικρή άνοδος που παρουσιάζεται βρίσκεται στο μικροσκόπιο των επιστημόνων, αλλά, μέχρι στιγμής, δεν θεωρείται ανησυχητική, καθώς τα σκαμπανεβάσματα είναι αναμενόμενα και τα νούμερα που καταγράφονται εντός πλαισίων.

Αναμενόμενοι είναι για τους ειδικούς και οι αριθμοί μαθητών που εντοπίζονται θετικοί μέσω της διαδικασίας του test to stay. Χθες, από τα 2118 παιδιά που προσήλθαν στα ειδικά κέντρα δειγματοληψίας, θετικά ήταν τα 28 και τα υπόλοιπα επέστρεψαν κανονικά στα μαθήματά τους. Μέρα με την μέρα, αυξάνεται ο αριθμός των μαθητών-επαφών που κάνουν χρήση της δυνατότητας αυτής, γεγονός που αξιολογείται θετικά, καθώς πολλά παιδιά, που υπό άλλες συνθήκες θα έμεναν στο σπίτι, έχουν την ευκαιρία να προσέλθουν κανονικά στα μαθήματά τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εντοπίστηκαν 28 κρούσματα από το test to stay

Ο Υπουργός Υγείας δήλωσε ότι «ο στόχος μας τα παιδιά να είναι στα σχολεία φαίνεται να επιτεύχθηκε. Υπάρχουν κάποια προβλήματα, όπως είναι φυσιολογικό, και θα τα δούμε στη σύσκεψη την ερχόμενη Δευτέρα». Υπενθυμίζεται ότι, μετά που δοκιμάστηκε το test to stay στα σχολεία, το Υπουργικό Συμβούλιο έλαβε την απόφαση να το επεκτείνει και σε κάποιες ουσιώδεις υπηρεσίες. Πρόκειται για τους επαγγελματίες υγείας δημόσιων και ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, την Αστυνομία και την Πυροσβεστική. Σύμφωνα με τον Μιχάλη Χατζηπαντέλα, αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα η διαβούλευση μαζί τους για την εφαρμογή του μέτρου.

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας