Νομοσχέδιο για κατάργηση των πλαστικών προϊόντων ενώπιον της Βουλής-Οι ανησυχίες κομμάτων

Τη σημασία προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και την ανάγκη να δοθούν λύσεις στις προκλήσεις που αναμένονται, επεσήμαναν μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος την Τετάρτη κατά τη συζήτηση του εναρμονιστικού νομοσχεδίου για την κατάργηση των προϊόντων αυτών.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος, είπε ότι κατατέθηκε και συζητείται το εναρμονιστικό νομοσχέδιο που αφορά την κατάργηση των πλαστικών προϊόντων.

Σίγουρα, τόνισε, στόχος είναι η μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία και στη μείωση του αντίκτυπου των πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον και στην ανθρώπινη υγεία, αλλά υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων που ασχολούνται με την παραγωγή πλαστικών, στους οποίους πρέπει να δοθεί χρόνος προσαρμογής των εργασιών τους. «Προβληματισμοί προκύπτουν επίσης, αναφορικά με τις τιμές των νέων εναλλακτικών συσκευασιών και προϊόντων, τα οποία θα αντικαταστήσουν τα πλαστικά», είπε. Αναμφίβολα, η αλλαγή αυτή θα επηρεάσει τον τρόπο ζωής των πολιτών, οι οποίοι θα χρειαστούν βέβαια χρόνο για να προσαρμοστούν μπροστά σε αυτό το νέο δεδομένο, πρόσθεσε.

Εξέφρασε την ετοιμότητα της Επιτροπής να εξετάσει το σημαντικό αυτό ζήτημα με κάθε σοβαρότητα και να εγκύψει με προσοχή και ευαισθησία στις πρόνοιες του νομοσχεδίου που έχει κατατεθεί.

Είπε ακόμη ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι για το ΑΚΕΛ ψηλά στην ατζέντα, «χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα προστατέψουμε τους παραγωγούς και τους πολίτες μπροστά στο νέο δεδομένο της κατάργησης των πλαστικών προϊόντων από την αγορά».

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μιχάλης Γιακουμή, είπε ότι η Επιτροπή άκουσε τις απόψεις όλων των εμπλεκομένων και τους προβληματισμούς και θεωρεί ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για να επιλυθούν τα όποια προβλήματα που προκύπτουν όσον αφορά τα αποθέματα και τον χρόνο διάθεσης αυτών στην αγορά.

Η ΔΗΠΑ, είπε, πιστεύει ότι «πρέπει και οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τα πλεονέκτημα από την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που απορρέουν από αυτή, ώστε να καταφέρουμε τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μας μοντέλου σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο που θα αξιοποιεί τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θα κάνει ορθολογική διαχείριση αποβλήτων, θα επενδύει στην αναβάθμιση της γεωργίας και την κυκλική οικονομία».

Γνώμονας τους, πρόσθεσε, «είναι η αναβάθμιση και βελτίωση ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας».

Θέμα για επανασύσταση του Ουλαμού Πάταξης Λαθροθηρίας

Ο κ. Κέττηρος δήλωσε, επίσης, ότι κατατέθηκε σήμερα και εγγράφηκε εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΑΚΕΛ αυτεπάγγελτο θέμα με τίτλο: «Η ανάγκη επανασύστασης του Ουλαμού Πάταξης Λαθροθηρίας. Η ανάγκη λήψης μέτρων πρόληψης στη λαθροθηρία του ενδημικού θηράματος και του Αγρινού».

Εξήγησε ότι η εισήγηση για εγγραφή αυτού του αυτεπάγγελτου θέματος προέκυψε αφού, μετά την κατάργηση του Ουλαμού Πάταξης Λαθροθηρίας, γίνονται καθημερινά δέκτες παραπόνων για αύξηση την λαθροθηρίας και της εγκληματικότητας. Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος οφείλει να ενημερωθεί άμεσα γι αυτό το σοβαρό θέμα που αφορά στο κυνηγετικό μέλλον αλλά και την πρόληψη και προστασία των σπάνιων ενδιαιτημάτων της Κύπρου, είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι
Αίτηση από τέταρτη εταιρεία στα κατεχόμενα για χαλλούμι ΠΟΠ
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα