Παρασκευή 20 Μαϊ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Στην αντεπίθεση οι γονείς για Test to stay-«Διαπιστώνουμε έλλειψη επικοινωνίας»

  26/01/2022 15:24
Στην αντεπίθεση οι γονείς για Test to stay-«Διαπιστώνουμε έλλειψη επικοινωνίας»

Στην αντεπίθεση οι γονείς για Test to stay-«Διαπιστώνουμε έλλειψη επικοινωνίας»

  26/01/2022 15:24

Τη δυσαρέσκεια και τη διαφωνία της για τον τρόπο εφαρμογής του μέτρου «test to stay», εκφράζει, σε ανακοίνωσή της, η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης, ζητώντας από τους αρμόδιους "να ασχοληθούν έστω και τώρα με τα πρακτικά καθημερινά προβλήματα", που αντιμετωπίζουν οι σχολικές μονάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτά είναι τα νέα μέτρα -Αντικαθίσταται το PCR, test to stay σε άλλες υπηρεσίες

Αναφέρεται, επίσης, σε σοβαρή απουσία διαλόγου μιας και η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Δημοτικής, δεν έχει κληθεί να συμμετέχει σε συναντήσεις, που αφορούν τη λήψη μέτρων και τα παιδιά, πάρα μόνο ενημερώνονται για την εφαρμογή των μέτρων μετά που οι αποφάσεις έχουν ήδη παρθεί.

«Βρισκόμαστε δύο χρόνια μετά την πανδημία και όπως φαίνεται ακόμη δεν έχουν καταλήξει σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, βάζοντας σε κίνδυνο τόσο την υγεία όσο και την εκπαίδευση των παιδιών μας. Δυστυχώς, τα παιδιά μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια επηρεάστηκαν ανεπανόρθωτα όσον αφορά τον ψυχολογικό τους κόσμο και υπάρχει ανησυχία για την έκταση των εκπαιδευτικών αδυναμιών, καθώς διανύουμε την τρίτη σχολική χρονιά μέσα σε συνθήκες πανδημίας», προσθέτει.

Εδώ και 2 χρόνια, αναφέρει η Παγκύπρια Συνομοσπονδία, «ακούμε και ακολουθούμε τις οδηγίες του Υπουργικού Συμβουλίου και ενημερωνόμαστε από τα αρμόδια Υπουργεία σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των πρωτοκόλλων στις σχολικές μονάδες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεκαοκτώ κρούσματα από το μέτρο Test to stay-Υποβλήθηκαν σε έλεγχο πάνω από 1.200 μαθητές

«Η λήψη αποφάσεων γίνεται σε πολύ γρήγορους ρυθμούς ώστε να αντιμετωπιστεί η πανδημία. Όμως, διαπιστώνουμε μια σοβαρή έλλειψη επικοινωνίας. Αυτό που ακούμε συνεχώς είναι ότι βασικός γνώμονας για όλες τις αποφάσεις που παίρνονται είναι η υγεία των παιδιών μας και η ασφαλή παραμονή τους στις σχολικές μονάδες», σημειώνει.

Αναφέρει, επιπρόσθετα, ότι οι ανησυχίες και τα επιχειρήματα των Οργανωμένων Γονέων δεν λήφθηκαν υπόψη.

«Η εισήγηση να υλοποιηθεί το πρωτόκολλο όπως ανακοινώθηκε την Κυριακή μιας και θα γινόταν σε πιλοτική βάση δεν γίνεται αποδεκτή. Εκφράζουμε τη δυσαρέσκεια και τη διαφωνία μας για τον τρόπο εφαρμογής του μέτρου αυτού που για ακόμη μια φορά δεν επέτρεψε στα παιδιά να επιστρέψουν στην κανονικότητα του σχολικού τους ωραρίου και έχουν ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία γονιών και εκπαιδευτικών. Ζητούμε από τους αρμόδιους να ασχοληθούν έστω και τώρα με τα πρακτικά καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σχολικές μονάδες», προσθέτει.

Η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Δημοτικής αναφέρει ότι θα θέσει σειρά θεμάτων σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου για να προγραμματιστούν ενημερωτικές συναντήσεις με τους Γονείς, δημοσιογραφικές διασκέψεις, διαδικτυακά ενημερωτικά σεμινάρια και συναντήσεις με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Αντιδράσεις βουλευτών για το Test to stay

Την ίδια ώρα, αντιδράσεις για το Test to stay, προέκυψαν και από βουλευτές, οι οποίοι αναφέρθηκαν στο μέτρο μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας.

Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι έτσι όπως τελικά εφαρμόζεται το μέτρο αυτό «δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε τη δυσαρέσκεια για την ταλαιπωρία που υφίστανται μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί».

Είπε ότι είναι ξεκάθαρο ότι οι κυβερνώντες «είναι εκτός της πραγματικότητας που βιώνει ο κόσμος». Ανέφερε ότι οι κινητές μονάδες για rapid test στήνονται περιφερειακά και όχι σε κάθε σχολείο, με αποτέλεσμα κάθε πρωί μαθητές που δηλώθηκαν ως στενές επαφές να τρέχουν με τους γονείς τους σε άλλο σχολείο για το τεστ. Πέραν του υγειονομικού ρίσκου που εμπεριέχει το αντιφατικό αυτό μέτρο, είπε, "έχουμε και την προχειρότητα με την οποία συνεχίζει να αντιμετωπίζει την κατάσταση το Υπουργείο Παιδείας." Είπε επίσης, ότι λόγω έλλειψης εξαερισμού στα σχολεία, «το οποίο το Υπουργείο μας λέει θα τοποθετηθεί κάποτε στο μέλλον», τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί ξεπαγιάζουν καθημερινά, αφού είναι υποχρεωμένοι λόγω πρωτοκόλλων να έχουν ανοικτά πόρτες και παράθυρα. Κάλεσε τον Υπουργό Παιδείας να αναλάβει τις ευθύνες του.

Ο κ. Σαββίδης είπε ότι το κόμμα του θα αναμένει 15 μέρες για να δει τα αποτελέσματα του Test to Stay, δηλαδή αν θα μειωθεί η διασπορά. «Στην Αμερική μπορεί να έχει δουλέψει το σύστημα test to stay επειδή έχει συνδυαστεί με κάποια άλλα μέτρα όπως μείωση των μαθητών ανά τάξη, και το ότι οι τάξεις έχουν εξαερισμό. Θα περιμένουμε και ανάλογα θα κρίνουμε το συγκεκριμένο μέτρο», κατέληξε.

Άμεση... απάντηση από Υπουργείο Παιδείας

Άμεση ήταν η απάντηση του Υπουργείου Παιδείας, στις αντιδράσεις των βουλευτών, ανακοινώνοντας πως προωθεί σχέδιο στα σχολεία για μηχανικό καθαρισμό του αέρα, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητά του στις σχολικές αίθουσες.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας προχωρεί σε πιλοτική φάση εφαρμογής, με την εγκατάσταση περίπου εκατό συσκευών καθαρισμού αέρα σε αριθμό σχολείων που έχουν επιλεγεί κατά προτεραιότητα σύμφωνα με τις κλιματικές συνθήκες και τη διεξαγωγή σχετικής έρευνας αξιολόγησης. 

Ταυτόχρονα, σημειώνει το Υπουργείο, το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα διεξαγάγει σχετική έρευνα αξιολόγησης. Εφόσον η αξιολόγηση δώσει θετικά αποτελέσματα, το ΥΠΠΑΝ θα προχωρήσει σε εγκατάσταση συστημάτων μηχανικού καθαρισμού του αέρα σε όλα τα δημόσια σχολεία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας