Τρίτη 17 Μαϊ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Τα δύο μέτρα ενώπιον Υπουργικού, οι εισηγήσεις για χαλαρώσεις και η τέταρτη δόση

  25/01/2022 18:50
Τα δύο μέτρα ενώπιον Υπουργικού, οι εισηγήσεις για χαλαρώσεις και η τέταρτη δόση

Τα δύο μέτρα ενώπιον Υπουργικού, οι εισηγήσεις για χαλαρώσεις και η τέταρτη δόση

  25/01/2022 18:50

Τα μέτρα που θα οδηγηθούν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, για ψήφιση, αποφάσισαν στη σύσκεψή τους η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή και ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας, από τα οποία απουσιάζουν τελικά οι χαλαρώσεις. 

Μπορεί οι πληροφορίες να ήθελαν τη ΣΕΕ και τον υπουργό Υγείας να κάνουν σκέψεις για να δοθούν μικρές χαλαρώσεις στους πολίτες, ώστε να ανασάνουν από τα μέτρα που λαμβάνονται συνεχώς την τελευταία περίοδο, ωστόσο, έγιναν δεύτερες σκέψεις και αποφασίστηκε, σύμφωνα με αρμόδια πηγή, οι προτάσεις να επανεξεταστούν την ερχόμενη εβδομάδα. 

Συγκεκριμένα, στη συνάντηση της ερχόμενης Τρίτης, εφόσον τα κρούσματα συνεχίζουν να ακολουθούν πτωτική πορεία, θα τεθεί στο τραπέζι η χαλάρωση για χορό στα κέντρα διασκέδασης, καθώς και η είσοδος με αρνητικό rapid test χωρίς την προϋπόθεση να είναι εμβολιασμένοι, οι κάτω των 18 ετών.

Παράλληλα, την ερχόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί και η εισήγηση για τέταρτη δόση εμβολιασμού σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και ανοσοκατασταλμένα άτομα.

Δύο μέτρα ενώπιον Υπουργικού

Αφού εξετάστηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα, λήφθηκε η απόφαση για επέκταση του test to stay και σε άλλες υπηρεσίες, παρότι ακόμη δεν μπορεί να γίνει αξιολόγηση του μέτρου, που τέθηκε και επίσημα σε ισχύ χθες, στα σχολεία. 

Η απόφαση της ΣΕΕ και του υπουργού, είναι να επεκταθεί το εν λόγω μέτρο στο ιατρικό προσωπικό και στα σώματα ασφαλείας, τα οποία θεωρούνται άτομα πρώτης γραμμής. 

Ένα άλλο μέτρο, που θα εξετάσει το Υπουργικό, είναι να υπάρξει σύσταση για rapid test, μια φορά την εβδομάδα σε παιδιά ηλικίας 2 με 5 ετών. To συγκεκριμένο μέτρο σχετίζεται με τα νηπιαγωγεία, ώστε να γίνεται έλεγχος των παιδιών πριν την μετάβασή τους στα σχολεία. 

Σημειώνεται ότι οι ειδικοί επαναβεβαίωσαν για άλλη μια φορά ότι τα κρούσματα καταγράφουν πτωτική πορεία, ενώ σταθερή είναι η κατάσταση και σε ότι αφορά τις νοσηλείες.

Σχεδόν πλήρης επικράτηση της Όμικρον

Στο μεταξύ, υπενθυμίζεται ότι με βάση την αλληλούχιση δεδομένων που διεξάγεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα επαναβεβαιώθηκε η πλήρης επικράτησης της μετάλλαξης Όμικρον στην Κύπρο, καθότι από τις 9 μέχρι τις 16 Ιανουαρίου, σε 133 δείγματα που εξετάστηκαν, τα 126 αφορούσαν τη συγκεκριμένη μετάλλαξη.

Το άκρως ενθαρρυντικό, είναι πως από αυτά τα 12 δείγματα, κανένα δεν χρειάστηκε νοσηλεία, ενώ από 59 δείγματα που στάλθηκαν από νοσοκομεία διαφάνηκε ότι τα 39 ήταν πρόσωπα που είχαν προσβληθεί από την Όμικρον.

Σε ότι αφορά τις ηλικιακές ομάδες που προβάλλονται περισσότερο, πρώτη είναι οι 35-39 ετών, όπου εντοπίστηκαν 1417 λοιμώξεις, ενώ ακολουθούν οι 30-34 με 1359. Στην τρίτη θέση είναι τα πρόσωπα ηλικίας 12-17 ετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας