«Τest Drive» για άλλες υπηρεσίες το μέτρο Τest to stay στα σχολεία

Περήφανο νοιώθει το Υπουργείο Υγείας για την εφαρμογή του μέτρου "test to stay" στα Δημοτικά Σχολεία, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα, προσθέτοντας ότι σε περίπτωση που έχει επιτυχία τότε θα εφαρμοστεί και σε άλλες δημόσιες Υπηρεσίες.

Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στο Δημοτικό Σχολείο Δροσιάς στη Λάρνακα, κατά την πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου "test to stay" στα σχολεία ο κ. Χατζηπαντέλα είπε ότι στις 15:00 θα έχει συνάντηση με τους ειδικούς κατά την οποία θα συζητηθεί το τι θα γίνει αναφορικά με τα παιδιά κάτω των 5 χρονών και το ενδεχόμενο επέκτασης του μέτρου και σε άλλους κλάδους της οικονομίας όπως στα Νοσοκομεία, την Αστυνομία και την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Θα ακούσουμε τις εισηγήσεις τους και ανάλογα θα πάνε προτάσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο προς ψήφιση, είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επαναξιολογούνται δεδομένα-Στο επίκεντρο οι δείκτες των τελευταίων ημερών

Ο Υπουργός ανέφερε ότι «σήμερα στο συγκεκριμένο κέντρο όπου εφαρμόζεται το μέτρο, όλα κύλησαν ομαλά. Έχουν προσέλθει δέκα παιδιά από τα 13 που ήταν προγραμματισμένο να υποβληθούν στο τεστ, ευτυχώς τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά και έτσι είναι στις τάξεις τους αντί να βρίσκονται στο σπίτι τους».

Πρόσθεσε ότι «η διαδικασία γίνεται σε ολόκληρη την Κύπρο». Είπε επίσης ότι «σε επικοινωνία με συναδέλφους που είχα το πρωί στο Υπουργείο Υγείας οι οποίοι επισκέφθηκαν και άλλα Κέντρα ανά το παγκύπριο, ενημερώθηκα ότι έχουν εντοπιστεί κάποια μικροπροβλήματα και θα τα επιλύσουμε».

Σε ερώτηση κατά πόσον μαθητής Γυμνασίου που είναι στενή επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος μπορεί να επισκεφθεί τα κέντρα όπου εφαρμόζεται το “test to stay” σε Δημοτικά Σχολεία και να υποβληθεί σε έλεγχο, ο Υπουργός Υγείας απάντησε «σίγουρα μπορεί», προσθέτοντας πως «έχουμε 148 κέντρα ανά το παγκύπριο».

«Είναι πολύ εύκολο ένας γονέας με το παιδί του να βρει ένα από αυτά τα Κέντρα, να κάνει τον σύντομο έλεγχο που δεν παίρνει περισσότερα από πέντε λεπτά και το παιδί να πάει στην τάξη του και όχι στο σπίτι», σημείωσε.

Κληθείς να αναφέρει πως είδαν οι γονείς την πρώτη μέρα εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου, ο κ. Χατζηπαντέλα είπε ότι «οι γονείς ήταν πολύ ευχαριστημένοι και είναι ικανοποιημένοι με το μέτρο, αφού θεωρούν πως είναι το κατάλληλο και για τους ίδιους». Με το συγκεκριμένο τεστ, ανέφερε, «δίνεται η ευκαιρία στους γονείς που έχουν παιδί το οποίο είναι στενή επαφή να γνωρίζουν σε 5 – 10 λεπτά εάν πρέπει να πάρουν το παιδί πίσω στο σπίτι ή εάν θα παραμείνει στο σχολείο».

Ανέφερε ακόμα ότι «με το μέτρο που εισηγηθήκαμε τις προηγούμενες μέρες, οι γονείς θα είχαν έγνοια μέχρι τις 9 που θα ενημερώνονταν από το σχολείο εάν το παιδί τους θα ήταν θετικό ή αρνητικό». Αυτό, πρόσθεσε, «ήταν κάτι που προβλημάτιζε τους γονείς και το λάβαμε σοβαρά υπόψη, γι’ αυτό άλλωστε υλοποιήθηκε το συγκεκριμένο μέτρο».

Σε ερώτηση πόσα τεστ έγιναν σήμερα στο συγκεκριμένο κέντρο και ποια ήταν τα αποτελέσματα τους, ο Υπουργός απάντησε πως «έγιναν 10 τεστ από τα 13 παιδιά που έπρεπε να το κάνουν και τα δέκα ήταν αρνητικά». «Δυστυχώς δεν ήρθαν στο κέντρο παιδιά από άλλα σχολεία για να υποβληθούν στο τεστ», είπε.

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον η ενδεχόμενη επιτυχία του συγκεκριμένου μέτρου θα φέρει χαλαρώσεις το επόμενο διάστημα, ο κ. Χατζηπαντέλα είπε ότι «αυτό θα το αποφασίσουν οι ειδικοί οι οποίοι αποφασίζουν για χαλαρώσεις ή για πιο αυστηρά μέτρα». «Σήμερα στις τρεις το μεσημέρι θα έχουμε συνάντηση με τους ειδικούς, θα ακούσουμε τις εισηγήσεις τους και ανάλογα θα πάνε προτάσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο προς ψήφιση», ανέφερε.

Σε ερώτηση κατά πόσον το Υπουργείο Υγείας είναι ικανοποιημένο από την πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου “test to stay” στα Δημοτικά Σχολείο, απάντησε πως «νοιώθουμε περήφανοι στο Υπουργείο Υγείας γι’ αυτό το μέτρο που έχουμε εφαρμόσει».

Ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα εξέφρασε ευχαριστίες στην Καρολίνα Στυλιανού, Έφορο Κλινικών Εργαστηρίων και την ομάδα της, που εργάστηκε το Σαββατοκύριακο και διοργάνωσε αυτές τις 148 μονάδες σε όλα τα σχολεία και που διοργανώνει τα 100 συνεργεία ανά το παγκύπριο για να διεξάγονται rapid test.

Σημείωσε ακόμα ότι «κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου έγιναν αλλεπάλληλες συσκέψεις για να βρούμε την καλύτερη λύση ώστε να μην έχουμε τα προβλήματα που είχαν αναφέρει οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί. Καταλήξαμε στο τελευταίο πλάνο στις δέκα το βράδυ της Κυριακής και φαίνεται πως αυτό δουλεύει».

Αφού χαρακτήρισε «πρωτοποριακό το συγκεκριμένο πλάνο» ο Υπουργός Υγείας είπε πως «θα το αξιολογήσουμε και εάν πρέπει να ληφθούν οποιεσδήποτε άλλες αποφάσεις θα ληφθούν» σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα με τη συμμετοχή των Υπουργών Υγείας και Παιδείας, των οργανωμένων γονέων και των εκπαιδευτικών, όπου θα ακουστούν οι εισηγήσεις τους.

Όσον αφορά τα παιδιά κάτω των πέντε ετών που πηγαίνουν σε Νηπιαγωγεία ο Υπουργός είπε ότι «αυτό είναι το πρώτο θέμα το οποίο θα συζητήσουν σήμερα οι ειδικοί κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους».

Σε ερώτηση κατά πόσον σε περίπτωση επιτυχίας του συγκεκριμένου μέτρου θα εφαρμοστεί και σε άλλες Υπηρεσίες, ο κ. Χατζηπαντέλα απάντησε πως έχει «ενημερωθεί από ειδικούς στην Ειδική Συμβουλευτική Επιτροπή ότι θέλουν να το συζητήσουν και για άλλους κλάδους της οικονομίας όπως τα Νοσοκομεία, την Αστυνομία και την Πυροσβεστική Υπηρεσία».

«Σήμερα στις τρεις οι ειδικοί θα τοποθετηθούν, θα ακούσω όλη την επιστημονική ομάδα και εάν υπάρχει ομόφωνη απόφαση τότε θα πάει πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο», σημείωσε.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ να προσπαθήσουν για σύμβαση οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
Πώς απαντά η Υπ. Ασθενοφόρων για το περιστατικό με τη λιπόθυμη μαθήτρια-«Δεν ήταν επείγον»
Καταβολή επιδόματος μονογονεϊκής οικογένειας σε μητέρα ζητά η Λοττίδη-Απέρριπταν αιτήσεις της για 2,5 χρόνια
Μείωση βροχόπτωσης δείχνει η τάση για Κύπρο-Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Η Αθήνα η πόλη που μυρίζει πιο ωραία στον κόσμο-Σε ποια θέση βρίσκεται η Λευκωσία
Υπ. Παιδείας: Επιβάλλεται η αξιοποίηση γνώσεων από Ευρωπαϊκό Ετος Δεξιοτήτων
«Ο δρόμος ενίσχυσης των δικαιωμάτων των ασθενών παραμένει μακρύς»
Αυξήθηκαν κατά 2,5% οι λογαριασμοί της ΑΗΚ-Δύο περιπτώσεις παρανομίας με φωτοβολταϊκά
Εκστρατεία ελέγχου και ενημέρωσης για ασφάλιση φορτίου οχημάτων από Αρχή Λιμένων
Πνίγεται στη σκόνη η Κύπρος-Οι συστάσεις των αρμοδίων στο κοινό