Τίθεται σε ισχύ το Test to Stay-Ανήσυχοι οι γονείς, αντιδρούν οι εκπαιδευτικοί

Σε εφαρμογή τίθεται το μέτρο Test to Stay, που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο για τα σχολεία, εν μέσω αντιδράσεων από τους εκπαιδευτικούς, που εξέφρασαν την έντονη διαφωνία τους για το συγκεκριμένο μέτρο πάρα πολλές φορές, αλλά και ανησυχιών από πλευράς των γονιών.

Το Τest to Stay θα δίνει τη δυνατότητα σε μαθητές που είναι στενές επαφές κρούσματος, να μεταβαίνουν στο σχολείο τους και αφού υποβληθούν σε test και είναι αρνητικοί, θα μπορούν να παρακολουθούν δια ζώσης τα μαθήματά τους.

Το συγκεκριμένο μέτρο, μπορεί να τίθεται σε ισχύ από το πρωί της Δευτέρας, ωστόσο η πλήρης εφαρμογή του ξεκινά από την Τρίτη, καθότι με βάση τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ. Συνεπώς, όσοι μαθητές αποτελούν από την Κυριακή στενές επαφές κρούσματος, δεν έχουν την δυνατότητα να μεταβούν στα σχολεία τους σήμερα για να περάσουν από test, πριν μπουν στην τάξη τους, αλλά πρέπει να παραμείνουν σε αυτοπεριορισμό στο σπίτι τους.

Ως εκ τούτου, από την Τρίτη, στις σχολικές μονάδες που θα εντοπιστούν στενές επαφές, θα μεταβούν από τις 7:30 μέχρι τις 09:00 οι κινητές μονάδες του Υπουργείου Υγείας, για να διενεργήσουν διαγνωστική εξέταση στις επαφές τους, με την απουσία των μαθητών από την τάξη κατά τη διάρκεια της εξέτασης, να καταγράφεται ως δικαιολογημένη.

Μετά την εξέταση, όσοι είναι αρνητικοί θα επιστρέφουν στις τάξεις τους, ενώ όσοι είναι θετικοί θα πρέπει να επιστρέφουν στο σπίτι τους για να αυτοπεριοριστούν. Σε αυτοπεριορισμό θα πρέπει να τίθενται επίσης, μετά το σχολείο και οι μαθητές που αποτελούν στενές επαφές, αλλά ήταν αρνητικά τα test τους.

Σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, το μέτρο είναι προαιρετικό, αφού οι γονείς των μαθητών έχουν την επιλογή σε περίπτωση που το παιδί τους είναι στενή επαφή, να το περιορίσουν στο σπίτι για δέκα ημέρες ή για επτά με την προϋπόθεση ότι θα προσκομίσει αρνητικό PCR.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει του πρωτοκόλλου δεν υποχρεούνται να αυτοπεριοριστούν οι στενές επαφές που ολοκλήρωσαν το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα και δεν έχει παρέλθει η περίοδος επτά μηνών ή κατέχουν πιστοποιητικό νόσησης, το οποίο δεν ξεπερνά τις 90 ημέρες. Ωστόσο, θα υποβάλλονται σε rapid test καθημερινά, για την περίοδο έξι συνεχόμενων εργάσιμων ημερών μετά την επαφή.

Οι ρυθμίσεις του Yπουργείου Παιδείας

Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Παιδείας εξέδωσε εγκύκλιο για τον τρόπο που θα πρέπει να λειτουργήσει το Test to Stay, το οποίο διευκρινίζει ότι το εν λόγω μέτρο αφορά στα δημοτικά σχολεία και στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης, τα οποία δεν βρίσκονται σε διαδικασία εξετάσεων Α’ Τετραμήνου.

Όπως εξηγεί το Υπουργείο, η Διεύθυνση του εκάστοτε σχολείου θα πρέπει να μεριμνά για την κατάλληλη διαμόρφωση χώρου του σχολείου, όπου κάθε πρωί οι στενές επαφές θα παραμένουν, τηρώντας τα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας, μέχρι τη διενέργεια του τεστ και τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος. Σημειώνει εξάλλου πως οι μαθητές θα πρέπει να ενημερωθούν από σήμερα για τον χώρο συγκέντρωσης των στενών επαφών.

Πάντως, εάν το συγκεκριμένο μέτρο στεφθεί με επιτυχία, τότε, δεν αποκλείεται αυτό να υιοθετηθεί και στην ευρύτερη κοινωνία, όπως για παράδειγμα σε ιατρικό προσωπικό και στα σώματα ασφαλείας, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η εγκύκλιος του Υπ. Παιδείας για το Test to stay-Όλες οι λεπτομέρειες

Ανήσυχοι οι γονείς, αντιδρούν οι εκπαιδευτικοί

Η απόφαση για εφαρμογή του Τest to Stay, δεν άφησε αρκούντως ικανοποιημένους τους γονείς, οι οποίοι εκφράζουν αμφιβολίες και ανησυχίες, ωστόσο καλούν τους πολίτες να το ακολουθήσουν.

Μιλώντας στον REPORTER, η αντιπρόεδρος της Συνομοσπονδίας Μέσης Εκπαίδευσης, Αννίτα Ταλιώτου, ανέφερε πως, «εμείς εκφράζουμε τις ανησυχίες και τις αμφιβολίες μας για το πως θα λειτουργήσει το συγκεκριμένο μέτρο. Το θέμα είναι ότι δεν είναι υποχρεωτικό και είναι γι’ αυτό που δεν μιλήσαμε αρκετά».

Διερωτήθηκε εξάλλου, «τι θα συμβεί με τα παιδιά που θα αποφασίσουν να μείνουν στο σπίτι. Θα υπάρξει μια εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση; Ή απλά θα παραμείνουν τα παιδιά για μια εβδομάδα στο σπίτι;»

Πριν την εφαρμογή του Test to Stay, το εκάστοτε παιδί έμενε στο σπίτι και του διδόταν υλικό για μελέτη, με τους γονείς να εκφράζουν την άποψη ότι με το νέο μέτρο που τίθεται σε ισχύ, θα μπορούσε το Υπουργείο να προσφέρει μισή με μια ώρα τηλεκπαίδευσης στα παιδιά που θα επιλέξουν να μείνουν στο σπίτι.

«Στην τελευταία μας συνάντηση με τον υπουργό μας ανέφερε ότι υπάρχει εγκύκλιος που προνοεί να επικοινωνούν με τους μαθητές οι δάσκαλοι, αλλά δεν γίνεται».

Από την πλευρά της, η ΟΕΛΜΕΚ καλεί εκ νέου σε απόσυρση του νέου μέτρου, το οποίο όπως υποστηρίζουν δεν θα βοηθήσει σε τίποτα. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η οργάνωση, τονίζει πως το μέτρο Τest to stay, δεν προσφέρει τίποτα για την επίτευξη του στόχου να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία.

«Αντίθετα  εμπεριέχει κινδύνους που άπτονται θεμάτων υγείας για μαθητές, εκπαιδευτικούς και κατ΄ επέκταση της δημόσιας υγείας, αλλά και επειδή προκαλεί ανησυχία, αναστάτωση και αχρείαστη επιβάρυνση του εξουθενωμένου εκπαιδευτικού προσωπικού από τη διαχείριση της πανδημίας των δύο τελευταίων ετών, καλούμε για μία ακόμα φορά τα Υπουργεία Παιδείας και Υγείας να αποσύρουν  το συγκεκριμένο  μέτρο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δριμεία επίθεση ακαδημαϊκών για τα μέτρα στο ΤΕΠΑΚ-«Καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

Μάλιστα, αρμόδια πηγή μιλώντας στον REPORTER, διαμήνυσε το Test to Stay θα μελετηθεί με την εφαρμογή του, ωστόσο θεωρούν βέβαιο ότι επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο το έργο των καθηγητών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ΠΟΕΔ, με τον γενικό γραμματέα της οργάνωσης Χάρη Χαραλάμπους, να τονίζει ότι διαφωνούν και επιμένουν ότι θα επιβαρύνει τη λειτουργία των σχολείων.

Μέχρι και την Παρασκευή πρωί, υπέδειξε ο κ. Χαραλάμπους, «αποστείλαμε επιστολή στον υπουργό Υγείας για να του τα ξαναπούμε, πριν αποφασίσουν οριστικά. Τελικά αποφάσισαν πράγματα, τα οποία δυστυχώς δεν θα βοηθήσουν τα σχολεία και δυστυχώς θα επιβαρύνουν για άλλη μια φορά τους εκπαιδευτικούς να κάνουν πράγματα που δεν είναι αρμοδιότητα και δουλειά τους».

Ανέφερε ακόμη ότι, «μιλάμε για σχολεία που δεν έχουν εκπαιδευτικούς και δεν μπορούν να κάνουν τα αυτονόητα και τα απαραίτητα, που είναι μάθημα. Θέλουν τους εκπαιδευτικούς να απασχολούνται άλλες δύο ώρες παίρνοντας και φέρνοντας μωρά για τεστ. Εμείς θα τα δούμε αύριο πρωί προσεχτικά, θα έχουμε επικοινωνία και με τα σχολεία και θα αποφασίσουμε».

Στο μεταξύ, η ΠΟΕΔ ανακοίνωσε από το περασμένο Σάββατο μονόωρη στάση εργασίας για τις 7 Φεβρουαρίου, με την υποσημείωση ότι το εν λόγω μέτρο θα επανεξεταστεί στις 3 του ίδιου μήνα. Η απεργία σχετίζεται τόσο με το «Test to stay», όσο και γενικότερα με τις αποφάσεις της Κυβέρνησης για τα μέτρα που λαμβάνονται στα σχολεία για την πανδημία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι λόγοι πίσω από την στάση εργασίας της ΠΟΕΔ-Έντονες επιφυλάξεις για το test to stay

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας