Η εγκύκλιος του Υπ. Παιδείας για το Test to stay-Όλες οι λεπτομέρειες

Toν τρόπο που θα γίνεται η απομόνωση των στενών επαφών, μέχρι να υποβληθούν σε test to stay, διευκρινίζει το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο εξηγεί μέσω ανακοίνωσης, την διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φως στο τούνελ για το τέλος της πανδημίας-Η πρόβλεψη για το Πάσχα

Σύμφωνα ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, η διαδικασία αφορά στα Δημοτικά σχολεία και στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης, τα οποία δεν βρίσκονται σε διαδικασία εξετάσεων Α’ Τετραμήνου.

Όπως αναφέρει το Υπουργείο, από τη Δευτέρα 24/1/2022, οι στενές επαφές κρουσμάτων τα οποία θα εντοπίζονται μέσω των ελέγχων που διενεργούνται από τις κινητές μονάδες δειγματοληψίας που επισκέπτονται τα σχολεία, θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν να παραμείνουν στο σχολείο, εάν το επιθυμούν. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η άμεση και λεπτομερής ενημέρωση των γονέων/κηδεμόνων τους για τη δυνατότητα εφαρμογής του μέτρου test to stay, όπως αυτό περιγράφεται στη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας καθώς και η προφορική συγκατάθεσή τους.

Υπενθυμίζεται ότι, τα συγκεκριμένα άτομα θα πρέπει να αποφεύγουν τη διακίνηση τους μέσω των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και η μετάβαση τους στο σχολείο να γίνεται με ιδιωτικό όχημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτά είναι τα σημεία για rapid test που θα λειτουργήσουν την Δευτέρα

Σε διαμορφωμένο χώρο πριν το test

Όπως εξηγεί το Υπουργείο, η Διεύθυνση του εκάστοτε σχολείου θα πρέπει να μεριμνά για την κατάλληλη διαμόρφωση χώρου του σχολείου (π.χ. αίθουσα πολλαπλής χρήσης ή άλλη αίθουσα), «όπου κάθε πρωί οι στενές επαφές θα παραμένουν, τηρώντας τα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας (τήρηση αποστάσεων, ορθή χρήση μάσκας κτλ) μέχρι τη διενέργεια του τεστ και τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος».

Σημειώνει εξάλλου πως «οι μαθητές/τριες πρέπει να ενημερωθούν από την προσεχή Δευτέρα για τον χώρο συγκέντρωσης των στενών επαφών. Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι στενές επαφές που θα επιλέξουν να εφαρμόσουν το μέτρο test to stay, με την είσοδό τους στον σχολικό χώρο, πρέπει να μεταβαίνουν αμέσως στον συγκεκριμένο χώρο».

Ακολούθως, όταν το αποτέλεσμα του τεστ είναι αρνητικό, ο/η μαθητής/τρια θα μεταβαίνει στην τάξη του, ενώ σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος η Διεύθυνση του σχολείου θα ακολουθεί τις συνήθεις διαδικασίες που τηρούνται στις περιπτώσεις εντοπισμού θετικού κρούσματος στη σχολική μονάδα και θα ενημερώνει τους γονείς/κηδεμόνες για να παραλάβουν το παιδί τους».

Επισημαίνει ακόμα πως «η Διεύθυνση του σχολείου ενημερώνει τους γονείς/κηδεμόνες ότι ο έλεγχος των στενών επαφών που θα επιλέξουν να εφαρμόσουν το μέτρο test to stay, θα γίνεται μόνο από τις κινητές μονάδες του Υπουργείου Υγείας που θα επισκέπτονται τις σχολικές μονάδες και θα διενεργούν τα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου(Rapid Test) μεταξύ των ωρών 7:30π.μ.-9:00π.μ.».

Ως εκ τούτου, γονείς/κηδεμόνες που μέχρι σήμερα δεν έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους για τη διενέργεια του τεστ εντός της σχολικής μονάδας, στην περίπτωση που θα επιλέξουν να εφαρμόσουν το μέτρο test to stay, θα πρέπει να συμπληρώσουν το έντυπο συγκατάθεσης και να το προσκομίσουν στο σχολείο.

Καταλήγοντας, το Υπουργείο τονίζει πως θα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία τόσο με το Υπουργείο Υγείας όσο και με τις Διευθύνσεις των σχολείων παρακολουθώντας την εφαρμογή του μέτρου, και θα παρέχει πρόσθετες πληροφορίες ή διευκρινίσεις στα σχολεία, εκεί και όπου χρειάζεται.

Δειτε Επισης

Είχε πάει για σέρβις το Dali πριν την πρόσκρουση στη γέφυρα-Στο φως ηχητικό ντοκουμέντο
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Παρεμβαίνει το Υπουργείο Οικονομικών για να πληρωθούν οι υπάλληλοι του ΡΙΚ
Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
LIVE: Επιτίθεται σε Εισαγγελία η πλευρά της οικογένειας του Θανάση-«Η στάση της ενίσχυσε την προσπάθεια συγκάλυψης»
Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»
Με τη συμμετοχή 400 ποδηαλτών/τριών αρχίζει την Παρασκευή το Cyprus Gran Fondo
Έκκληση ΟΣΑΚ για ενεργοποίηση ιατρικού προφίλ στο λογισμικό ΓεΣΥ