Φως στο τούνελ για το τέλος της πανδημίας-Η πρόβλεψη για το Πάσχα

Την ώρα που τα κρούσματα κορωνοϊού έχουν μειωθεί αισθητά τις τελευταίες ημέρες, σε σχέση με τις αρχές του 2022, αλλά είναι ακόμη σε αρκετά υψηλά επίπεδα, συγκριτικά με τον πληθυσμό της χώρας, οι πολίτες εύχονται όπως η Όμικρον θα αποτελέσει το τελευταίο κεφάλαιο της τραγικής ιστορίας της πανδημίας και άπαντες θα αρχίσουν να επιστρέφουν σιγά σιγά στην καθημερινότητά τους.

Την ελπίδα ότι η πανδημία θα τελειώσει μετά την Όμικρον, εκφράζουν και οι ειδικοί, οι οποίοι παρόλα αυτά διατηρούν τις επιφυλάξεις τους, για το κατά πόσον η τεράστια πληγή του κορωνοϊού θα κλείσει αφότου ξεπεραστεί και η συγκεκριμένη μετάλλαξη, αφού όλα εξαρτώνται από τον εμβολιασμό και την τήρηση των μέτρων.

Πάντως, το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Πέτρος Καραγιάννης, θέλησε να στείλει ένα αισιόδοξο μήνυμα στους πολίτες για το τέλος της πανδημίας, ωστόσο κράτησε σφιχτά τα λουριά για το άμεσο μέλλον, αφού ο κόσμος πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να μην εφησυχαστή.

«Πρέπει να καταλάβουν ότι δεν τελειώσαμε ακόμα, ότι τα ξεχάσαμε όλα και κάναμε ότι μας καπνίσει όσον αφορά τα μέτρα. Έχουμε ακόμα δύο χιλιάδες κρούσματα την ημέρα και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να βγει ένα νέο μεταλλαγμένο στέλεχος που θα μας φέρει τα πάνω κάτω. Γι’ αυτό λέω ότι είναι λίγο ρίσκο, αλλά αν δεν προκύψει οτιδήποτε άλλο και παραμείνει η Όμικρον ως έχει, μπορεί κάποιος να πει ότι διαφαίνεται φως στην άκρη του τούνελ και ο ιός είναι απρόβλεπτος».

Πάντως, όπως εξήγησε ο κ. Καραγιάννης μιλώντας στον REPORTER, όσο περισσότερες λοιμώξεις υπάρχουν, τόσο περισσότερες μπορεί να είναι και οι μεταλλάξεις που θα δημιουργηθούν σε μία κοινότητα. «Ενόσω ο ιός μεταδίδεται ευρέως, πάντοτε υπάρχει ο κίνδυνος να κάνει λάθη το ένζυμο που αναπαράγει το γενετικό υλικό και να προκύψει κάτι νέο».

Ωστόσο, θεωρεί αρκετά δύσκολο να συμβεί κάτι τέτοιο σε χώρες που υπάρχει υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, όπως είναι η Κύπρος. «Το θεωρώ πιο πιθανό να συμβεί σε κάποια χώρα που δεν υπάρχει υψηλή κάλυψη, όπως είναι η Ινδία, απ’ όπου ξεκίνησε η Δέλτα και η Νότιος Αφρική, απ’ όπου ξεκίνησε η Όμικρον».

Στο άγνωστο για χαλάρωση μέτρων-«Δεν βλέπω γιατί να μην κάνουμε Πάσχα»

Μια πιο βραχυπρόθεσμη ανησυχία των πολιτών, είναι πότε θα χαλαρώσουν τα μέτρα, πράγμα που τη δεδομένη στιγμή δεν μπορεί να απαντηθεί από τους επιστήμονες, αφού ναι μεν τα κρούσματα άρχισαν να πέφτουν, αλλά ξεπερνούν ακόμα τα δύο χιλιάδες ανά ημέρα.

«Μας ρώτησε ο υπουργός την Τρίτη εάν χρειάζεται αύξηση των μέτρων ή μείωση και του είπαμε όχι. Επομένως πρέπει να παρακολουθούμε την κατάσταση και όταν πρέπει να παρθούν αποφάσεις. Αυτή τη στιγμή δεν σηκώνει μείωση των μέτρων».

Την ίδια ώρα, σε σχέση με το Πάσχα διαμήνυσε ότι είναι πολύ νωρίς για να γίνει πρόβλεψη, αλλά όπως ανέφερε «πέρυσι κάναμε Πάσχα, παρότι η εμβολιαστική κάλυψη ήταν χαμηλή, φέτος με πολύ πιο ψηλή εμβολιαστική κάλυψη και τα σχετικά χαλαρά μέτρα που έχουμε αυτή την στιγμή, δεν βλέπω γιατί να μην γίνει Πάσχα».

Σημείωσε ότι όλα αυτά θα αξιολογηθούν όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή. «Αν τα κρούσματά μας είναι χαμηλά θα δούμε κάποιους αριθμούς να επανέρχονται όπως συνέβη πριν τα Χριστούγεννα».

Ανοσία της αγέλης αλλά…

Στο μεταξύ, πολύ συζήτηση γίνεται και για το κατά πόσον η μετάλλαξη Όμικρον είναι η φυσική ανοσία της αγέλης, αφού τα κρούσματα των τελευταίων εβδομάδων είναι δεκάδες χιλιάδες και ως εκ τούτου προσβλήθηκε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Ο κ. Καραγιάννης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Όμικρον μπορεί να χαρακτηριστεί ως η φυσική ανοσία της αγέλης, η οποία προέρχεται πρωτίστως από τους εμβολιασμούς και σε λιγότερο βαθμό από τις νοσήσεις. «Μιλάμε για την ανοσία της αγέλης όμως, όταν διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, δηλαδή πάνω από το 90% για άλλα παθογόνα. Στην περίπτωση του κορωνοϊού όμως, βλέπουμε ότι τα επίπεδα των αντισωμάτων πέφτουν μετά από τέσσερις μήνες».

Ως εκ τούτου, δεν είναι δυνατό να διατηρηθεί σε τόσο ψηλά επίπεδα η ανοσία, αφού όσο περνά ο χρόνος θα πέφτει κι αν δεν γίνονται συνεχώς εμβολιασμοί, δεν θα υπάρξει διατήρηση. «Όταν πέφτει η ανοσία μας στο 60-65%, θα βλέπουμε εξάρσεις», προέβλεψε το μέλος της ΣΕΕ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Νομοθετική ρύθμιση πρακτικής άσκησης φοιτητών προωθεί η Κυβέρνηση
Την επαναπροκήρυξη Σχεδίου Ρύθμισης Οφειλών προσφύγων συζήτησε η Επιτροπή Προσφύγων
Διαβούλευση για Νομοσχέδιο τ/κ περιουσιών ζητά από Κυβέρνηση η Επιτροπή Προσφύγων
Εν κινήσει οι πυροβολισμοί στο θύμα της ενέδρας-Έφυγε από επίσκεψη στα αστυνομικά κρατητήρια Λακατάμιας (pics)
Έτσι στήθηκε η ενέδρα θανάτου μέρα μεσημέρι στη Λακατάμια-Σε απόσταση αναπνοής από τον αστυνομικό σταθμό
Απόπειρα φόνου εναντίον γνωστού προσώπου στη Λακατάμια
«Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει»-Οι προκλήσεις ενώπιον του Υπουργού Εσωτερικών
Κόβει τη κουβέντα ο Πρόεδρος για την κόντρα Εισαγγελίας με Ελεγκτή-«Δεν είμαι εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας»
Στο νοσοκομείο κυνηγός μετά από δάγκωμα φίνας
Πολλές αναφορές για κυβερνητική διαφθορά στην Κύπρο καταγράφηκαν σε έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ