Πέρασε το πρώτο... κύμα της «Ελπίς», έρχεται δεύτερο με σφοδρούς ανέμους

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα πέρασε η μία από τις δύο κίτρινες προειδοποιήσεις που εξέδωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία και η οποία αφορούσε έντονες βροχοπτώσεις, μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής.

Ωστόσο, το φαινόμενο «Ελπίς», θα συνεχίσει να επηρεάζει την περιοχή κι ως εκ τούτου, τέθηκε σε ισχύ η δεύτερη προειδοποίηση, η οποία αφορά σφοδρούς ανέμους έντασης επτά μποφόρ, οι οποίοι θα επηρεάζουν το εσωτερικό και τα ορεινά, αλλά και οκτώ μποφόρ στις παράλιες περιοχές.

Η προειδοποίηση, βρίσκεται σε ισχύ μέχρι το απόγευμα της Κυριακής.

Η πρόβλεψη της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας

Το καιρικό φαινόμενο Ελπίς, συνοδευόμενο από ψυχρή αέρια μάζα, επηρεάζει την περιοχή.

Σήμερα ο καιρός σε αρκετές περιοχές θα καταστεί σύντομα κυρίως αίθριος, ενώ τοπικά αυξημένες νεφώσεις αρχικά κυρίως στο δυτικό μισό του νησιού και αργότερα στο βόρειο, αναμένεται να δώσουν μεμονωμένες βροχές και παροδική χιονόπτωση στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως δυτικοί, ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί, 5 με 6 μποφόρ και τοπικά μέχρι σφοδροί, 7 μποφόρ. Παροδικά, κυρίως στα δυτικά και στα βόρεια παράλια, θα πνέουν μέχρι θυελλώδεις, 8 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη μέχρι κυματώδης, στα υπήνεμα, αλλά στα προσήνεμα πολύ κυματώδης και παροδικά μέχρι τρικυμιώδης. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 11 βαθμούς στο εσωτερικό και τα ανατολικά παράλια, γύρω στους 14 στα υπόλοιπα παράλια και γύρω στον 1 βαθμό στα ψηλότερα ορεινά. Τοπικά στα ορεινά θα παρατηρείται παγετός.

Απόψε ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος και παροδικά συννεφιασμένος με τοπικές βροχές κατά διαστήματα, καθώς και παροδική χιονόπτωση στα ορεινά και ενδεχομένως στα ημιορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως δυτικοί, μέτριοι και τοπικά ισχυροί, 4 με 5 μποφόρ και αρχικά στα προσήνεμα μέχρι πολύ ισχυροί, 6 μποφόρ. Η θάλασσα θα καταστεί σταδιακά ταραγμένη στα υπήνεμα και κυματώδης στα προσήνεμα. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στον 1 βαθμό στο εσωτερικό, γύρω στους 4 στα παράλια και γύρω στους μείον 7 στα ψηλότερα ορεινά. Τοπικά στα ορεινά θα σχηματιστεί παγετός.

Τη Δευτέρα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, με παροδικά αυξημένες νεφώσεις, που πιθανό να δώσουν μεμονωμένες ελαφρές βροχές και ελαφρά χιονόπτωση τοπικά στα ορεινά. Την Τρίτη ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος, με βροχές κατά διαστήματα, στις περισσότερες περιοχές, μεμονωμένες καταιγίδες καθώς και χιόνια τοπικά στα ορεινά. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους παρατεταμένα ή και έντονα. Τη νύκτα τα φαινόμενα θα καταστούν σταδιακά μεμονωμένα. Την Τετάρτη ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος και παροδικά συννεφιασμένος, με τοπικές βροχές ή και καταιγίδα. Τοπικά στα ορεινά αναμένεται χιονόπτωση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση τη Δευτέρα και σταδιακά μικρή άνοδο μέχρι την Τετάρτη παραμένοντας όμως πιο κάτω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές.

Το ύψος του χιονιού στην πλατεία Τροόδους, κατά την ώρα έκδοσης του δελτίου, ήταν 41 εκατοστά.

Προβλήματα στους δρόμους

Σημειώνεται ότι λόγω της κακοκαιρίας, προκλήθηκαν προβλήματα στο οδικό δίκτυο, στα ορεινά.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, κλειστοί για όλα τα οχήματα είναι το πρωί της Κυριακής, οι δρόμοι που οδηγούν στο Τρόοδος και συγκεκριμένα οι δρόμοι Πλατρών-Τροόδους, Καρβουνά-Τροόδους και Προδρόμου-Τροόδους, λόγω της χιονόπτωσης και του παγετού που σημειώθηκαν στην περιοχή και καθιστούν τους δρόμους επικίνδυνα ολισθηρούς.

Στην περιοχή Μόρφου, οι δρόμοι Πεδουλά-Προδρόμου, Πεδουλά-Pinewood-Κακοπετριάς, Κακοπετριάς-Καρβουνά και Κακοπετριάς-Σπήλια-Καββάβια, είναι ανοιχτοί μόνο για οχήματα με κίνηση και στους τέσσερις τροχούς ή εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Κατολισθήσεις όγκων χώματος και βράχων έχουν σημειωθεί σε διάφορα σημεία στους δρόμους Καρβουνά-Κυπερούντας, Κυπερούντας-Δύμες, Δύμες-Ποταμίτισσας, Κυπερούντας-Χανδριών, Χανδριών-Αγρού, Αγρού-Αγίου Θεοδώρου, όπου επίσης έχει σχηματιστεί παγετός στο οδόστρωμα, ενώ κατολισθήσεις πετρών και βράχων έχουν σημειωθεί στους δρόμους Αγρού-Παλαιχωρίου και Παλαιχωρίου-Συκόπετρας-Προφήτη Ηλία.

Την ίδια ώρα, ομίχλη που επικρατεί στα ορεινά της περιοχής Μόρφου, επηρεάζει αρνητικά την ορατότητα στο οδικό δίκτυο.

Η Αστυνομία συστήνει ιδιαίτερη προσοχή σε όσους διακινούνται στο οδικό δίκτυο των ορεινών περιοχών, ενώ καλούνται οι οδηγοί οχημάτων να κινούνται με ασφαλή, χαμηλή ταχύτητα, να διατηρούν απόσταση ασφαλείας από προπορευόμενα οχήματα, να έχουν αναμμένα τα φώτα πορείας του οχήματός τους και να δίνουν προτεραιότητα σε άλλους διερχόμενους οδηγούς όπου χρειαστεί.

Στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο των αστικών περιοχών και στους αυτοκινητοδρόμους δεν παρουσιάζεται οποιοδήποτε ιδιαίτερο πρόβλημα. Καλούνται όσοι θα διακινούνται στο οδικό δίκτυο, να συμμορφώνονται με τα σήματα τροχαίας και να τηρούν τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας για αποφυγή τροχαίων δυστυχημάτων.

Επισημαίνεται ότι η κατάσταση στο οδικό δίκτυο είναι μεταβαλλόμενη λόγω των χειμερινών συνθηκών που επικρατούν. Προτρέπεται το κοινό πριν τις διακινήσεις του, να ενημερώνεται για την κατάσταση στο οδικό δίκτυο, μέσω και των ανακοινώσεων της Αστυνομίας, όπως δημοσιεύονται στην ενημερωτική ιστοσελίδα www.cypruspolicenews.com, στην κατηγορία Οδικό Δίκτυο, στους λογαριασμούς της Αστυνομίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Twitter και Facebook, καθώς και στην εφαρμογή – application – «Αστυνομία Κύπρου».

Δειτε Επισης

Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι
Αίτηση από τέταρτη εταιρεία στα κατεχόμενα για χαλλούμι ΠΟΠ
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα