Κίτρινη προειδοποίηση για την άφιξη της «Ελπίς»-Χτυπά την Ελλάδα και έρχεται στην Κύπρο

Κίτρινη προειδοποίηση εξέδωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία, ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να πλήξουν την Κύπρο τις επόμενες ώρες, με την έλευση του φαινομένου «Ελπίς», το οποίο αναμένεται να φθάσει από το απόγευμα του Σαββάτου.

Σύμφωνα με την προειδοποίηση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η προειδοποίηση θα ισχύει από τις 18:00 το απόγευμα του Σαββάτου μέχρι τις 05:00 το πρωί της Κυριακής, ώρες κατά τις οποίες αναμένονται ισχυρές καταιγίδες στα δυτικά και τα νότια του νησιού. Η ένταση της βροχής αναμένεται να κυμανθεί από 35 μέχρι 50 χιλιοστά ανά ώρα.

Σημειώνεται ότι η Μετεωρολογική συστήνει στους πολίτες τη λήψη μέτρων για τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Επίσης εκδόθηκε και κίτρινη προειδοποίηση για το ενδεχόμενο θυελλωδών ανέμων, οι οποίοι αναμένεται να πλήξουν την Κύπρο από τις 05:00 το πρωί της Κυριακής, μέχρι τις 17:00 το απόγευμα της ίδιας μέρας.

Οι άνεμοι αναμένεται να φθάσουν στα επτά μποφόρ στο εσωτερικό και στα οκτώ μποφόρ στα παράλια.

Η πρόβλεψη της Μετεωρολογικής

Στην πρόβλεψή της για τον καιρό, η Μερτεωρολογική Υπηρεσία αναφέρει ότι το απόγευμα ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος και τοπικά συννεφιασμένος, ενώ αναμένονται τοπικές βροχές ή και καταιγίδα, κυρίως στο δυτικό μισό του νησιού και στα νότια. Τοπικά, στα ψηλότερα ορεινά, αναμένεται χιονόπτωση. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ αλλά στα παράλια μέτριοι και τοπικά ισχυροί, 4 με 5 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη στα ανατολικά, αλλά στα υπόλοιπα παράλια μέχρι ταραγμένη και σταδιακά στα προσήνεμα ταραγμένη.

Απόψε ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος και παροδικά συννεφιασμένος, με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στο δυτικό μισό του νησιού και στα νότια. Τοπικά τα φαινόμενα αναμένεται να είναι έντονα. Στα ψηλότερα ορεινά αναμένεται χιονόπτωση. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ως δυτικοί, αρχικά ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ αλλά στα παράλια και στα προσήνεμα ορεινά μέτριοι και τοπικά ισχυροί, 4 με 5 μποφόρ. Σταδιακά θα καταστούν μέτριοι μέχρι ισχυροί, 4 με 5 μποφόρ και στα προσήνεμα παράλια πολύ ισχυροί και αργότερα μέχρι σφοδροί, 6 με 7 μποφόρ. Η θάλασσα θα καταστεί ταραγμένη μέχρι κυματώδης και αργότερα, στα προσήνεμα, μέχρι πολύ κυματώδης. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 7 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 12 στα δυτικά παράλια, γύρω στους 10 στα υπόλοιπα παράλια και γύρω στον μείον ένα βαθμό στα ψηλότερα ορεινά. Τοπικά στα ορεινά θα σχηματιστεί παγετός.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, αλλά τοπικά αυξημένες νεφώσεις αναμένεται να δώσουν μεμονωμένες βροχές και στα ορεινά τοπικά παροδική χιονόπτωση. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως δυτικοί, ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί, 5 με 6 μποφόρ αλλά στα προσήνεμα μέχρι σφοδροί, 6 με 7 μποφόρ. Παροδικά, στα δυτικά και στα βόρεια παράλια, θα πνέουν θυελλώδης, 8 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη μέχρι κυματώδης, στα υπήνεμα, αλλά στα προσήνεμα πολύ κυματώδης και παροδικά τρικυμιώδης. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 10 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 12 στα παράλια και γύρω στον 1 βαθμό στα ψηλότερα ορεινά. Τοπικά στα ορεινά θα παρατηρείται παγετός.

Τη Δευτέρα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, με παροδικά αυξημένες νεφώσεις, που πιθανό να δώσουν μεμονωμένες ελαφρές βροχές και ελαφρά χιονόπτωση τοπικά στα ορεινά. Την Τρίτη ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος, με βροχές κατά διαστήματα, στις περισσότερες περιοχές, μεμονωμένες καταιγίδες καθώς και χιόνια τοπικά στα ορεινά. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους παρατεταμένα ή και έντονα. Τη νύκτα τα φαινόμενα θα καταστούν σταδιακά μεμονωμένα. Την Τετάρτη ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος και παροδικά συννεφιασμένος, με τοπικές βροχές ή και καταιγίδα. Τοπικά στα ορεινά αναμένεται χιονόπτωση.

Η θερμοκρασία δεν αναμένεται να σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, παραμένοντας πιο κάτω και τοπικά αισθητά πιο κάτω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές.

Το ύψος του χιονιού στην πλατεία Τροόδους, κατά την ώρα έκδοσης του δελτίου, ήταν 32 εκατοστά.

Χτυπά την Ελλάδα

Στο μεταξύ, στα λευκά έχουν ντυθεί αρκετές περιοχές της Ελλάδας λόγω της επέλασης της  κακοκαιρίας «Ελπίς», ενώ τις επόμενες ώρες θα υπάρξει επιδείνωση των φαινομένων.

Σύμφωνα με το meteo.gr, τοπικές και ασθενείς χιονοπτώσεις ή χιονόνερο αναμένονται αρχικά σήμερα ακόμα και σε πεδινά τμήματα της Ανατολικής Στερεάς, του Βορείου Αιγαίου και της Βορειοανατολικής Πελοποννήσου.

Τοπικές βροχές αναμένονται στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, ενώ είναι πιθανό στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα να εκδηλωθούν καταιγίδες που ενδεχομένως θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους.

Τα φαινόμενα στα ηπειρωτικά μετά το μεσημέρι θα εξασθενήσουν και αναμένονται διαστήματα ηλιοφάνειας, ωστόσο θα διατηρηθούν κυρίως στα νοτιότερα νησιωτικά τμήματα και στην Κρήτη, όπου με την παράλληλη πτώση της θερμοκρασίας μετά τις απογευματινές ώρες, οι τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά θα εκδηλώνονται πάνω από τα 600-800 μέτρα.

Χιονοπτώσεις ακόμη και σε παραθαλάσσια τμήματα της Ηπείρου

Τις πρώτες νυχτερινές ώρες του Σαββάτου είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή χιονόνερο και ενδεχομένως καταιγίδες στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα του Ιονίου, τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά πάνω από τα 300-400 μέτρα, ενώ τοπικές χιονοπτώσεις είναι πιθανό να εκδηλωθούν ακόμα και σε παραθαλάσσια τμήματα της Ηπείρου και της Δυτικής Στερεάς.

Μέσα στη νύχτα προς το ξημέρωμα της Κυριακής είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και παραθαλάσσια και τοπικές χιονοπτώσεις πάνω από τα 300-400 μέτρα στα δυτικότερα τμήματα της Πελοποννήσου, ενώ οι χιονοπτώσεις στην Εύβοια και το Βόρειο Αιγαίο αναμένονται να ενταθούν εκ νέου.

Δειτε Επισης

Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Ένορκες δηλώσεις πολιτών για τις €807.000 στον μονάχο-Ολοκληρώθηκαν δύο από τις διερευνώμενες υποθέσεις
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ