Έτσι φουσκώνουν οι λογαριασμοί της ΑΗΚ-Ρεκόρ κατανάλωσης με 28% αυξημένη τιμή

Παραμυθένιες εικόνες με χιονισμένα τοπία στα ορεινά χωριά, λευκές στέγες σπιτιών και αναμμένα τζάκια απέδειξαν πως η Κύπρος μπορεί να είναι το ίδιο εντυπωσιακή τον χειμώνα, όπως και τους καλοκαιρινούς μήνες. Η νέα χρονιά έκανε ποδαρικό με αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες, βάζοντας σε συνεχή λειτουργία τα μηχανήματα θέρμανσης σε σπίτια και επιχειρήσεις, με τους λογαριασμούς του ρεύματος να είναι ακριβότεροι κατά 28%, λόγω της αύξησης που σημειώθηκε στους λογαριασμούς των οικιακών καταναλωτών τους τελευταίους δώδεκα μήνες. 

Όπως εξηγεί στον REPORTER η Εκπρόσωπος Τύπου της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) Χριστίνα Παπαδοπούλου, η άνοδος της τιμής του ρεύματος περιλαμβάνει τη σημαντική αύξηση στο κόστος καυσίμων αλλά και την αύξηση της τιμής των δικαιωμάτων θερμοκηπιακών αερίων. 

«Οτιδήποτε αυξομειώσεις υπάρχουν στη τιμή των καυσίμων και των δικαιωμάτων εκπομπών θερμοκηπιακών αερίων, μετακυλείονται στον καταναλωτή ετεροχρονισμένα, περίπου δυο μήνες, λόγω των αποθεμάτων που διατηρεί η ΑΗΚ. Για να υπολογιστεί η τιμή χρέωσης της κιλοβατώρας λαμβάνουμε υπόψη, τι είδος καύσιμο αγοράστηκε, μέσω της ιδικής πλατφόρμας Platts, τι τιμή είχαν, τι ποσότητες χρησιμοποιήθηκαν, τι μείγμα καυσίμου χρησιμοποιήθηκε και η ισοτιμία συναλλάγματος». 

Όπως εξηγεί η κα. Παπαδοπούλου, το μέσο κόστος καυσίμου που υπολογίζεται κάθε τέλος του μήνα, ελέγχεται από όλες τις αρμόδιες αρχές, οι διατιμήσεις της ΑΗΚ είναι πλήρως ρυθμιζόμενες, ενώ οι τιμές χρέωσης ανά κιλοβατώρα αναπροσαρμόζονται, ώστε να καλύπτουν οποιαδήποτε αύξηση ή μείωση στο κόστος καυσίμου ανά μετρικό τόνο.  

«Το κόστος καυσίμου και η τιμή αγοράς δικαιωμάτων θερμοκηπιακών αερίων, είναι παράγοντες που ούτε η ΑΗΚ ούτε καμία εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας διεθνώς δεν μπορεί να ελέγξει. Η ΑΗΚ, στο πλαίσιο υλοποίησης του αναπτυξιακού της σχεδιασμού, που περιλαμβάνει αξιοποίηση έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμμετοχή στην έλευση φυσικού αερίου και προσαρμογή των μονάδων της για χρήση και φυσικού αερίου, επιδιώκει η επίδραση του κόστους ορυκτών καυσίμων και δικαιωμάτων εκπομπών θερμοκηπιακών αερίων, να είναι όσο το δυνατό μικρότερη στη διαμόρφωση της τιμής του ρεύματος στους καταναλωτές». 

Μπορεί η τιμή του ρεύματος των τελευταίων μηνών να είναι αυξημένη, αντίθετα η θερμοκρασία των τελευταίων ημερών είναι αισθητά μειωμένη. Μέσα σε κλίμα ψύχους, λοιπόν, την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου καταγράφηκε ρεκόρ στιγμιαίας κατανάλωσης ενέργειας με αύξηση 6,7%, σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο μέγιστο της χειμερινής περιόδου που ήταν 966 MW τον Φεβρουάριο του 2020.  

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει στον REPORTER ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου Διαχείρισης Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου Ρογήρος Ταπάκης, την Τετάρτη το βράδυ στις έξι και τριάντα, η ζήτηση των ελευθέρων περιοχών ήταν 1.030 MW. «Η ζήτηση καλύφθηκε με 70 MW αιολική παραγωγή και 960 MW συμβατική παραγωγή όπως πετρέλαιο και μαζούτ».  Μάλιστα, όπως σημειώνει ο κ. Ταπάκης, τη συγκεκριμένη στιγμή, στην οποία σημειώθηκε το ρεκόρ κατανάλωσης ενέργειας, υπήρξε προς τα κατεχόμενα ροή της τάξεως των 60 MW. 

«Τις τελευταίες μέρες υπήρξε αίτημα από τον εκπρόσωπο των κατεχομένων για παροχή ενέργειας λόγω βλάβης στις μονάδες παραγωγής, το οποίο εγκρίθηκε. Όλη η διακίνηση ενέργειας γίνεται στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, βάσει των οποίων, η ενέργεια επιστρέφεται πίσω σε μορφή ενέργειας με συμψηφισμό. Δηλαδή, αν δοθούν για παράδειγμα σε μια μέρα 100 MWh, θα επιστραφούν 100 MWh σε κάποια άλλη χρονική περίοδο. Κατά το τέλος του 2021, επιδιώχθηκε να μηδενιστεί το υπόλοιπο με αποτέλεσμα να υπάρχει υπόλοιπο περίπου 15 MWh, το οποίο πρακτικά είναι μηδενικό». 

Παρά το γεγονός ότι η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας γίνεται από συμβατικές μονάδες παραγωγής και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως είναι τα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα και η βιομάζα, στις οποία δίνεται προτεραιότητα, κατά την προχθεσινή απογευματινή αιχμή μετά τη δύση του ήλιου, η συνεισφορά των φωτοβολταϊκών ήταν φυσικά μηδενική, καθώς όπως προαναφέρθηκε η αιολική παραγωγή ήταν 70 MW. 

«Στον καθημερινό προγραμματισμό παραγωγής, γίνεται πρόβλεψη της ζήτησης και δεσμεύονται οι κατάλληλες μονάδες για την κάλυψή της, λαμβάνοντας επιπρόσθετα υπόψη τους τεχνικούς περιορισμούς των μονάδων, την ασφάλεια του συστήματος και την οικονομία. Καθώς απαιτείται χρόνος για τον συγχρονισμό μεγάλων μονάδων, τις μέρες αιχμής πρέπει εκ των προτέρων να γίνει σωστός προγραμματισμός, ώστε να υπάρχει επάρκεια». 

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας