Αρχίζουν οι διαβουλεύσεις για δημιουργία κέντρου μεταμόσχευσης μυελού των οστών

Αρχίζουν σύντομα οι διαβουλεύσεις για τη δημιουργία κέντρου μεταμόσχευσης μυελού των οστών στην Κύπρο, ώστε να διαφανεί η βιωσιμότητα του όλου έργου, το οποίο αναμένεται να προσφέρει τις κατάλληλες παροχές σε δεκάδες συνανθρώπους μας κάθε χρόνο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας ενέκρινε την εισήγηση που κατέθεσαν από κοινού οι βουλευτές του ΔΗΣΥ κύρια και κύριοι Σάββια Ορφανίδου, Ευθύμιος Δίπλαρος, Χαράλαμπος Πάζαρος και Δημήτρης Δημητρίου, η οποία έγινε αποδεκτή από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Σε δηλώσεις του ο κ. Πάζαρος ανάφερε πως, παρόλο που η Κύπρος σε αναλογία πληθυσμού βρίσκεται στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως στους εγγεγραμμένους δότες, και παρόλο που ήδη γίνονται στον τόπο μας οι αυτόλογες μεταμοσχεύσεις, εντούτοις, δεν διαθέτουμε εξειδικευμένο κέντρο για αλλογενείς μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών με αποτέλεσμα να χρειάζεται να μεταβεί ο ασθενής στο εξωτερικό για την μεταμόσχευση του, ακόμα και όταν το μόσχευμα εντοπίζεται στην Κύπρο, με το κράτος να επωμίζεται το κόστος για την μεταφορά, παραμονή και μεταμόσχευση του ασθενή.

Σημειώνεται ότι στην Κύπρο υπολογίζεται πως χρήζουν μεταμόσχευσης μυελού των οστών περίπου 40 ασθενείς ετησίως, οι οποίοι τη δεδομένη στιγμή αποστέλνονται σε κέντρα του εξωτερικού. Για κάθε ασθενή το κράτος δαπανεί κατά μέσο όρο €150.000 ευρώ, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζονται πολύ περισσότερα, από μισό έως ένα εκατομμύριο ευρώ για την κάλυψη των εξόδων του στο εξωτερικό. Την ίδια στιγμή, το κόστος αυτό, μπορεί να αξιοποιηθεί για να δημιουργηθεί στο τόπο μας η αναγκαία υποδομή για την διενέργεια των αλλογενών μεταμοσχεύσεων.

Η διεξαγωγή μελέτης είναι χρήσιμη για να διαφανεί κατά πόσον είναι όντως προς το συμφέρον του κράτος να γίνονται οι αλλογενείς μεταμοσχεύσεις στον τόπο μας. Επιπρόσθετα, νοουμένου ότι έχουμε την δυνατότητα να γίνονται στη Κύπρο, θα μειωθούν όχι μόνο τα οικονομικής φύσεως θέματα αλλά και τα ψυχολογικά, κοινωνικά και πρακτικά προβλήματα που προκαλούνται στους ασθενείς και στις οικογένειες τους από την πολύμηνη σε κάποιες περιπτώσεις παραμονή τους στο εξωτερικό.

Δειτε Επισης

Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Εντοπίστηκε γρίπη των πτηνών στο αγελαδινό γάλα, προειδοποιεί ο ΠΟΥ-Σε πολύ υψηλές ποσότητες ο ιός
Απoρρίφθηκε η προσφυγή Αγοραστού στο Συμβούλιο Εφετών Λάρισας για το μπάζωμα στα Τέμπη
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Έφυγε… κύριος ως επισκέπτης από τις Κεντρικές ο δραπέτης-Έτσι τους πήρε στον ύπνο
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Ανακοινώθηκαν τα πρώτα «καλλιστεία» τεχνητής νοημοσύνης-H νικήτρια... κούκλα θα λάβει πάνω από 20.000
Ένα βήμα πριν την ήττα η Ουκρανία-Η δυσοίωνη πρόβλεψη και το κρίσιμο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»