Παρασκευή 20 Μαϊ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Αρχίζουν οι διαβουλεύσεις για δημιουργία κέντρου μεταμόσχευσης μυελού των οστών

  21/01/2022 13:48
Αρχίζουν οι διαβουλεύσεις για δημιουργία κέντρου μεταμόσχευσης μυελού των οστών

Αρχίζουν οι διαβουλεύσεις για δημιουργία κέντρου μεταμόσχευσης μυελού των οστών

  21/01/2022 13:48

Αρχίζουν σύντομα οι διαβουλεύσεις για τη δημιουργία κέντρου μεταμόσχευσης μυελού των οστών στην Κύπρο, ώστε να διαφανεί η βιωσιμότητα του όλου έργου, το οποίο αναμένεται να προσφέρει τις κατάλληλες παροχές σε δεκάδες συνανθρώπους μας κάθε χρόνο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας ενέκρινε την εισήγηση που κατέθεσαν από κοινού οι βουλευτές του ΔΗΣΥ κύρια και κύριοι Σάββια Ορφανίδου, Ευθύμιος Δίπλαρος, Χαράλαμπος Πάζαρος και Δημήτρης Δημητρίου, η οποία έγινε αποδεκτή από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Σε δηλώσεις του ο κ. Πάζαρος ανάφερε πως, παρόλο που η Κύπρος σε αναλογία πληθυσμού βρίσκεται στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως στους εγγεγραμμένους δότες, και παρόλο που ήδη γίνονται στον τόπο μας οι αυτόλογες μεταμοσχεύσεις, εντούτοις, δεν διαθέτουμε εξειδικευμένο κέντρο για αλλογενείς μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών με αποτέλεσμα να χρειάζεται να μεταβεί ο ασθενής στο εξωτερικό για την μεταμόσχευση του, ακόμα και όταν το μόσχευμα εντοπίζεται στην Κύπρο, με το κράτος να επωμίζεται το κόστος για την μεταφορά, παραμονή και μεταμόσχευση του ασθενή.

Σημειώνεται ότι στην Κύπρο υπολογίζεται πως χρήζουν μεταμόσχευσης μυελού των οστών περίπου 40 ασθενείς ετησίως, οι οποίοι τη δεδομένη στιγμή αποστέλνονται σε κέντρα του εξωτερικού. Για κάθε ασθενή το κράτος δαπανεί κατά μέσο όρο €150.000 ευρώ, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζονται πολύ περισσότερα, από μισό έως ένα εκατομμύριο ευρώ για την κάλυψη των εξόδων του στο εξωτερικό. Την ίδια στιγμή, το κόστος αυτό, μπορεί να αξιοποιηθεί για να δημιουργηθεί στο τόπο μας η αναγκαία υποδομή για την διενέργεια των αλλογενών μεταμοσχεύσεων.

Η διεξαγωγή μελέτης είναι χρήσιμη για να διαφανεί κατά πόσον είναι όντως προς το συμφέρον του κράτος να γίνονται οι αλλογενείς μεταμοσχεύσεις στον τόπο μας. Επιπρόσθετα, νοουμένου ότι έχουμε την δυνατότητα να γίνονται στη Κύπρο, θα μειωθούν όχι μόνο τα οικονομικής φύσεως θέματα αλλά και τα ψυχολογικά, κοινωνικά και πρακτικά προβλήματα που προκαλούνται στους ασθενείς και στις οικογένειες τους από την πολύμηνη σε κάποιες περιπτώσεις παραμονή τους στο εξωτερικό.

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας