Μείον δέκα η θερμοκρασία, στο περίμενε οι κάτοικοι των ορεινών για το επίδομα

Μπορεί το θερμόμετρο να έκανε βουτιά μέχρι και μείον δέκα βαθμούς Κελσίου στις ορεινές περιοχές, με τους αρμόδιους να κάνουν λόγο για τις χαμηλότερες θερμοκρασίες του έτους, ωστόσο κάποιοι κάτοικοι των ορεινών περιοχών αναμένουν ακόμα το επίδομα θέρμανσης, που δικαιούνται να λάβουν από το κράτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στην κατάψυξη η Κύπρος, πέφτει κι άλλο η θερμοκρασία-Η κατάσταση στο οδικό δίκτυο

Οι πλείστοι απ’ τους δικαιούχους έχουν λάβει τα χρήματα, εντούτοις υπάρχουν και αυτοί που οι αιτήσεις τους βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της αξιολόγησης, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν το δικό τους κεφάλαιο είτε για πετρέλαιο, είτε για ξύλα, με το κόστος να είναι δυσβάσταχτο.

Την ίδια ώρα οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών, αντιμετωπίζουν και άλλα προβλήματα όπως οι υλικές ζημιές σε σωλήνες νερού ή ηλιακούς θερμοσίφωνες οι οποίοι σπάνε λόγω του παγετού, ενώ κάποιοι άλλοι έχουν αποκλειστεί στα χωριά τους και δεν μπορούν να μεταβούν στις εργασίες τους, όπως καταγγέλουν.

Μιλώντας στον REPORTER, ο κοινοτάρχης Παλαιχωρίου, Τάσος Μιχαηλίδης, εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για την καθυστέρηση που παρατηρείται στη χορήγηση των επιδομάτων προς κάποιους πολίτες, αφού υπάρχει αντίκτυπος στις ανάγκες που έχουν, με τους πλείστους εξ αυτών να είναι μάλιστα ηλικιωμένοι ή συνταξιούχοι.

«Σε αυτούς που εκκρεμεί, είναι θέμα διαδικασίας των αιτήσεων. Έχουν συμπεριλάβει στις αιτήσεις ένα σωρό δικαιολογητικά και ταλαιπωρούν τον κόσμο, αλλά ταλαιπωρούνται και οι ίδιοι να τους ελέγξουν».

Όπως εξήγησε ο κ. Μιχαηλίδη, όλες οι αιτήσεις επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο, παρότι υπάρχουν βεβαιώσεις από το κοινοτικό συμβούλιο ποιοι είναι μόνιμοι κάτοικοι, αλλά οι αρμόδιοι τους ζητούν και τους ξαναζητούν τα ίδια στοιχεία. «Φέτος απαιτούσαν να τους υποβληθεί φορολογική δήλωση από το ΤaxisΝet ακόμα και απ’ αυτούς που ήταν κάτω από δεκαεννιάμιση χιλιάδες τα εισοδήματά τους, που δεν προβλέπεται με βάση το νόμο να υποβάλουν φορολογική δήλωση».

Δυσαρέσκεια για τη μη αύξηση του ποσού

Οι κάτοικοι, διαμαρτύρονται έντονα και για το γεγονός  πως παρότι πριν δύο χρόνια αποφασίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, το ποσό που δίδεται για επίδομα θέρμανσης, να αυξηθεί από πέντε σε επτάμιση εκατομμύρια, μέχρι στιγμής δεν τέθηκε σε ισχύ από το κράτος η εν λόγω απόφαση. «Παραχωρούν το ίδιο ποσό (σ.σ. 400 ευρώ) το οποίο είναι χαμηλό σε σύγκριση με το αυξημένο κόστος που έχουν οι κάτοικοι των ορεινών κοινοτήτων».

Επίσης κάνουν λόγο και για παραλογισμό σε σχέση και με το επίδομα κίνησης, αφού αν εργάζεται ο άντρας και η γυναίκα σε ένα νοικοκυριό, παίρνει μόνο ο ένας από τους δύο εκείνο το επίδομα, ενώ αν έχουν τρία παιδιά, δικαιούται να πάρει το κάθε ένα το επίδομα. «Υπάρχει σοβαρή ανισότητα, γιατί παίρνουμε 400 ευρώ το χρόνο. 400 ευρώ μπορεί να χρειαζόμαστε το μήνα για τη διακίνησή μας για δουλειά. Υπάρχουν πολλά προβλήματα, γιατί λόγω του παγετού δεν μπορεί να διακινηθεί ο κόσμος. Αφού δεν μπορεί να διακινηθεί, δεν μπορεί να πάει στη δουλειά, άρα χάνει και το μεροκάματό του. Προκύπτουν εξάλλου και προβλήματα με το σπάσιμο σωλήνων λόγω του παγετού και λοιπά».

«Τα 400 ευρώ δεν κανούν ούτε για μια εβδομάδα»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κοινοτάρχης Σπηλιών Μίλτος Ιερείδης, ο οποίος διαμηνύει ότι τα 400 ευρώ που λαμβάνουν οι κάτοικοι, δεν αρκούν ούτε για μία εβδομάδα, τονίζοντας παράλληλα ότι είναι επιτακτική ανάγκη το ποσό να αυξηθεί, ώστε να διαβιούν με μεγαλύτερη άνεση.

«Έχει τρία χρόνια που μας δίνουν το επίδομα οικονομικής βοήθειας για τους κατοίκους των κοινοτήτων που βρίσκονται σε υψόμετρο άνω των 600 μέτρων. Τα χρήματα που δίνουν δεν κανούν ούτε για μια εβδομάδα. Δίνουν από 400 ευρώ και πάνω, αλλά υπάρχουν κριτήρια για το ποσό, όπως πόσα παιδιά έχεις, αν είναι συνταξιούχοι και λοιπά. Υπάρχουν διάφορα κριτήρια».

Τα χρήματα αυτά, διατίθενται για το πετρέλαιο θέρμανσης ή για ξυλόσομπες που έχουν κάποιοι και για τις οποίες χρειάζονται ξύλα, που κοστίζουν 100 ευρώ το κυβικό. «Ένα κυβικό τρεις μέρες πάει, ιδίως σε περιοχές όπως τις δικές μας που είμαστε από τα χίλια μέτρα και πάνω, το επίδομα πρέπει να είναι μεγαλύτερο».

Τόνισε εξάλλου ότι επτά στους δέκα διαμένοντες στο χωριό είναι συνταξιούχοι, οι οποίοι ευτυχώς επιβιώνουν με τη σύνταξη που λαμβάνουν και τις πωλήσεις φρούτων που παράγουν. «Έστω και φτωχικά, επιβιώνουν, υπέδειξε χαρακτηριστικά.   

Σε ότι αφορά στο κεφάλαιο των υλικών ζημιών, εξήγησε ότι όπως και στην περίπτωση του Παλαιχωρίου, έτσι και στα Σπήλια προέκυψαν προβλήματα από το ψύχος, καθώς έσπασαν σωλήνες, ωστόσο ευτυχώς αυτά ήταν τα μόνα προβλήματα που είχαν να αντιμετωπίσουν.

«Νιώθουμε μεγάλη αδικία»

Σε πιο χαμηλό υψόμετρο από τα 600 μέτρα, που είναι το όριο για να δικαιούνται επίδομα θέρμανσης βρίσκονται αρκετές ορεινές κοινότητες, όπως είναι για παράδειγμα τα Τεμβριά, οι κάτοικοι των οποίων νιώθουν ιδιαίτερα αδικημένοι.

Ο κοινοτάρχης Ελευθέριος Πολυδώρου εξήγησε ότι το χωριό του βρίσκεται ακριβώς κάτω από τα 600 μέτρα, ενώ υπάρχουν και οικίες που μπορεί να ξεπερνούν το συγκεκριμένο υψόμετρο, αλλά δεν λαμβάνουν επίδομα.

«Η Τεμβριά με τα Καλιάνα και το Σινά Όρος συνορεύουν, εμείς δεν παίρνουμε, τα Καλιάνα παίρνουν επίδομα.  Υψομετρικά η Τεμβριά μπορεί να είναι και πιο ψηλά από τα Καλιάνα, κάποια σπίτια της ουσιαστικά, αλλά δεν λαμβάνουμε το αδίκημα».

Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι οι μετρήσεις που γίνονται από τους αρμόδιους, αφορούν το υψόμετρο στο κέντρο της κοινότητας. «Κάναμε μια εισήγηση να μετρούμε σαν ενιαία περιοχή και να φύγει το κριτήριο των 600 μέτρων, αφού πάντα θα υπάρχει ο 599 και ο 601. Με αυτό τον τρόπο θα επιλύετο αυτή η αδικία, γιατί εμείς έχουμε σπίτια στα 550 μέτρα, έχουμε και σπίτια στα 900 μέτρα».

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας