Παραμένει στο βαθύ κόκκινο η Κύπρος-Τεράστια επιδείνωση στην Ευρώπη

Όλο και περισσότερες περιοχές στην ανατολική Ευρώπη που παρέμεναν μέχρι την περασμένη εβδομάδα στην κόκκινη κατηγορία στον επιδημιολογικό χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για την εξάπλωση του COVID-19 περνούν στη βαθιά κόκκινη κατηγορία, σύμφωνα με την τελευταία έκδοση του χάρτη.

Η ραγδαία εξάπλωση του ιού τις τελευταίες εβδομάδες είχε ως αποτέλεσμα οι πλείστες χώρες της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου να κατατάσσονται στην κατηγορία με τα μεγαλύτερα ποσοστά θετικότητας.

Η Κύπρος παραμένει στη βαθιά κόκκινη κατηγορία όπως και όλες σχεδόν οι χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ.

Πριν από μια εβδομάδα, η Πολωνία, η ανατολική Ουγγαρία και η Ρουμανία ήταν οι μόνες περιοχές, που παρέμεναν στην κόκκινη κατηγορία.

Πλέον η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σε περιοχές της Πολωνίας, ολόκληρη σχεδόν την Ουγγαρία και τη βόρεια Ρουμανία, καθώς και την πρωτεύουσα Βουκουρέστι.

Ο χάρτης, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, συνδυάζει δεδομένα που αφορούν το ποσοστό κοινοποίησης κρουσμάτων, το ποσοστό δοκιμών και το ποσοστό κρουσμάτων ανά 100 χιλιάδες κάτοικους τις τελευταίες 14 ημέρες (σε αυτή την περίπτωση τις πρώτες δύο εβδομάδες του 2022).

Σημειώνεται πως ο συγκεκριμένος χάρτης δεν καταγράφει τους θανάτους ή τις σοβαρές νοσηλείες, ούτε και τα επίπεδα εμβολιασμού. Επίσης δεν καταγράφεται πόσα κρούσματα οφείλονται στην παραλλαγή Όμικρον.

Ως πορτοκαλί ζώνη ορίζονται οι χώρες ή περιοχές όπου ο συνολικός αριθμός των νέων περιστατικών κατά τις προηγούμενες 14 ημέρες βρίσκεται μεταξύ κάτω από 50 περιστατικά ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, και το ποσοστό θετικών τεστ υπερβαίνει το 4%, ή όπου ο συνολικός αριθμός νέων περιστατικών βρίσκεται μεταξύ 50 και 75 περιστατικών ανά 100 χιλιάδες κατοίκους και το ποσοστό θετικών τεστ υπερβαίνει το 1% ή όπου ο συνολικός αριθμός νέων περιστατικών βρίσκεται μεταξύ των 75 και των 200 περιστατικών ανά 100 χιλιάδες κατοίκους και το ποσοστό θετικών τεστ είναι χαμηλότερο του 4%.

Ως κόκκινη ζώνη ορίζονται οι χώρες ή περιοχές όπου ο συνολικός αριθμός των νέων περιστατικών κατά τις προηγούμενες 14 ημέρες βρίσκεται μεταξύ 75 και 200 ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, και το ποσοστό θετικών τεστ υπερβαίνει το 4%, και εφόσον ο αριθμός νέων περιστατικών βρίσκεται κάτω από τα 500 κρούσματα ανά 100 χιλιάδες κατοίκους (οπότε και η χώρα περνά στην «βαθιά κόκκινη» κατηγορία).

Ο χάρτης και τα σχετικά δεδομένα δημοσιοποιούνται από τον ECDC κάθε Πέμπτη, στηρίζοντας τις προσπάθειες που γίνονται στη βάση σχετικής εισήγησης του Συμβουλίου της ΕΕ για συντονισμό των περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση λόγω της πανδημίας. Οι χάρτες βασίζονται στα τελευταία στοιχεία που βρίσκονται στη βάση των δεδομένων που αποστέλλονται από τα κράτη μέλη στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης (TESSy) μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας