Πέμπτη 19 Μαϊ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Ζητούν απόσυρση του Test to stay οι καθηγητές-«Έξω από κάθε όριο λογικής»

Φοινιώ Σάββα  20/01/2022 12:54
Ζητούν απόσυρση του Test to stay οι καθηγητές-«Έξω από κάθε όριο λογικής»

Ζητούν απόσυρση του Test to stay οι καθηγητές-«Έξω από κάθε όριο λογικής»

Φοινιώ Σάββα  20/01/2022 12:54

Την άμεση απόσυρση του νέου μέτρου που προτίθεται να εφαρμοστεί, από την ερχόμενη Δευτέρα στα σχολεία, test to stay, ζητούν από το Υπουργικό Συμβούλιο οι καθηγητές, οι οποίοι βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή και με τις άλλες εκπαιδευτικές οργανώσεις, για να καθορίσουν τα επόμενά τους βήματα.

Το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΕΛΜΕΚ, από τις 9:30 το πρωί είχε παρακαθίσει σε μία πολύωρη σύσκεψη, κατά την οποία μελέτησαν την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία, όσον αφορά στα μέτρα υγειονομικής προστασίας, με το test to stay να βρίσκεται στο επίκεντρο. Η οργάνωση των καθηγητών καλεί το Υπουργικό Συμβούλιο όπως αποσύρει το εν λόγω μέτρο από τα σχολεία.

«Η απόφασή μας έχει ληφθεί με γνώμονα την ασφάλεια της υγείας των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Θεωρούμε ότι είναι έξω από κάθε όριο λογικής, η ανομοιομορφία στα υγειονομικά πρωτόκολλα, που άλλα θα ισχύουν στα σχολεία και άλλα στην κοινωνία», υπέδειξε στον REPORTER ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας.

Μάλιστα, το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΕΛΜΕΚ έχει εξουσιοδοτήσει τη γραμματεία της οργάνωσης να βρίσκεται σε συνεννόηση με τις υπόλοιπες εκπαιδευτικές οργανώσεις, ώστε να καθορίσουν τα επόμενα βήματα, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο της λήψης μέτρων. 

Η ανακοίνωση της ΟΕΛΜΕΚ: 

«Το ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ αφού ενημερώθηκε για την τελευταία απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την εφαρμογή του μέτρου "test to stay", αναφέρει τα πιο κάτω:

1. Επαναλαμβάνουμε, για μία ακόμη φορά, ότι πάγια επιθυμία της  ΟΕΛΜΕΚ είναι να παραμένουν τα σχολεία ανοιχτά και να λειτουργούν με τη φυσική παρουσία μαθητών και εκπαιδευτικών, πάνω απ’ όλα με Ασφάλεια και Υγεία, χωρίς την παραμικρή έκπτωση σε θέμα Υγείας για μαθητές, εκπαιδευτικούς, προσωπικό των σχολείων και κατ’ επέκταση της Δημόσιας Υγείας.

2. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο στηρίξαμε, καθ’ όλη τη διάρκεια της  πανδημίας, τα μέτρα υγειονομικής προστασίας που κρίθηκαν απαραίτητα για την ασφαλή, υπό τις περιστάσεις, λειτουργία των σχολείων. Σημειώνουμε δε, ότι τα σχολεία κρατήθηκαν ανοιχτά στο μεγαλύτερο μέρος της δύσκολης διετίας που περάσαμε πρωτίστως λόγω της υπερπροσπάθειας που κατέβαλαν οι διευθύνσεις και το εκπαιδευτικό προσωπικό των σχολείων, παρά τα ανεπαρκή μέτρα του ΥΠΠΑΝ και της Πολιτείας το ίδιο διάστημα (π.χ. αποστάσεις, μονά θρανία, εξαερισμός, αντικαταστάσεις). 

3. Δυστυχώς, σε μία περίοδο που κανένα σχολείο και κανένα τμήμα Μέσης Εκπαίδευσης δεν είναι κλειστά ούτε και κινδυνεύουν να κλείσουν, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να λάβει το μέτρο "test to stay", το οποίο όχι μόνο δεν προσφέρει τίποτα απολύτως στην επίτευξη του στόχου να παραμείνουν τα σχολεία ανοιχτά, αλλά αντίθετα προκαλεί κινδύνους, ανησυχία και αχρείαστη αναστάτωση, ενώ παράλληλα βρίθει αντιφάσεων. 

4. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τους Υπουργούς Υγείας και Παιδείας, καθώς επίσης και με τον Πρόεδρο της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής (17/01/2022) εκφράσαμε ξεκάθαρα τους προβληματισμούς της Οργάνωσης με την εφαρμογή του μέτρου, οι οποίοι δεν κάμφθηκαν με την ενημέρωση που λάβαμε.  Μεταξύ άλλων, δεν απαντήθηκε πειστικά γιατί διαφοροποιείται η διαχείριση των μαθητών / στενών επαφών στα σχολεία από όλη την υπόλοιπη κοινωνία, ούτε και η τεράστια αντίφαση να απελευθερώνονται οι ίδιες στενές επαφές το πρωί στα σχολεία και το απόγευμα να τίθενται σε υποχρεωτικό αυτοπεριορισμό μόλις αποχωρήσουν από το σχολείο. 

5. Θεωρούμε έξω από κάθε όριο λογικής την ανομοιομορφία στην πολιτική της εφαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων, δηλαδή άλλο υγειονομικό πρωτόκολλο για τους μαθητές/στενές επαφές εντός των σχολείων και άλλο υγειονομικό πρωτόκολλο εκτός σχολείων, δίδοντας την εντύπωση της διάκρισης και της πειραματικής εφαρμογής ενός μέτρου σε χιλιάδες μαθητές/εκπαιδευτικούς/προσωπικό των σχολείων.

6. Με την εφαρμογή της απόφασης αυτής είναι λογικό να αυξάνεται ο κίνδυνος αύξησης των κρουσμάτων εντός των σχολείων, λόγω της υπερμεταδοτικότητας της συγκεκριμένης μετάλλαξης, όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι επιδημιολόγοι, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος νόσησης μαθητών και εκπαιδευτικού προσωπικού, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που παρατηρείται έξαρση κρουσμάτων. Ως εκ τούτου, αυξάνεται και η πιθανότητα για πρόσθετες απουσίες εκπαιδευτικών, ένα ενδεχόμενο που θα δυσχεράνει περαιτέρω τη λειτουργία των σχολείων, λαμβάνοντας υπόψη τις ελλείψεις και τα κενά που παρατηρούνται ήδη αυτή την περίοδο σε εκπαιδευτικό προσωπικό, που δεν έχει αντικατασταθεί σε ικανοποιητικό βαθμό. 

7. Συνεπώς, η ΟΕΛΜΕΚ καλεί το Υπουργικό Συμβούλιο και την Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή (ΣΕΕ) να αποσύρουν την απόφαση για εφαρμογή του «test to stay». Θέση της Οργάνωσής μας είναι η συνέχιση του υφιστάμενου υγειονομικού πρωτοκόλλου, που ισχύει για όλους τους συμπολίτες μας και αναφέρει ότι οι στενές επαφές τίθενται σε υποχρεωτικό αυτοπεριορισμό, με βάση το οποίο διατηρήθηκαν τα σχολεία ανοιχτά, έστω και αν υπάρχουν δυσκολίες. 

8. Λαμβάνοντας υπόψη την πιο πάνω θέση της Οργάνωσης, το ΚΔΣ εξουσιοδοτεί τη Γραμματεία της ΟΕΛΜΕΚ να είναι σε διαρκή συνεννόηση και επαφή με τις άλλες Εκπαιδευτικές Οργανώσεις,  για να αποφασιστούν από κοινού τα επόμενα βήματα για το «test to stay» και τα μέτρα υγειονομικής προστασίας που εφαρμόζονται στα σχολεία, με βασικό γνώμονα να μην τεθεί σε κίνδυνο η υγεία μαθητών, εκπαιδευτικών, προσωπικού των σχολικών μονάδων και κατ’ επέκταση της Δημόσιας Υγείας».

Υπενθυμίζεται ότι από το πρωί έχει συγκληθεί κα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔ, με το εν λόγω μέτρο να βρίσκεται στην ατζέντα, αλλά να μην είναι το μοναδικό, αφού θα εξεταστούν όλα τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί στα σχολεία.

Αυτό που ξεκαθαρίζεται από πλευράς ΠΟΕΔ είναι ότι γνωρίζει ότι δεν μπορεί να αποτρέψει τις αποφάσεις του Υπουργικού, ωστόσο δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να διαμαρτυρηθεί, ώστε να δείξουν τα κακώς έχοντα στα σχολεία.

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας